Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Kraft Werks
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Technical Camaro Topics > Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls

Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls Report, discuss and diagnose any issues and problems with your Camaro, including warranty discussions.

Reply
 
Thread Tools
Old 08-18-2014, 12:56 PM   #1
benjamin.i.campbell
 
benjamin.i.campbell's Avatar
 
Drives: 2011 camaro v6 RS
Join Date: Aug 2014
Location: KY
Posts: 34
20 mpg on v6?

I was noticing the other day on my way to work that I was getting 20.1 mpg on the interstate doing 70 mph. This it's unusual because I normally get around 27. Later that evening my check engine light came on. With that my cat still read 400 miles per tank.
I pulled my m.a.f. sensor and cleaned it with mass air flow cleaner. After the reinsertion, my check engine light has went away. Any help would be appreciated
benjamin.i.campbell is online now   Reply With Quote
Old 08-20-2014, 08:52 AM   #2
mailclerk
 
Drives: 2013 Camaro 2LT/RS
Join Date: Jul 2013
Location: Los Angeles
Posts: 128
benjamin.i.cambell,

If you find out please send me a shout cuz since bought new my California Camaro V-6 engine hasn't impressed me much in the MPG catagory. It appears everything runs right and use mid grade gas (Chevron) and still my numbers could be better.

Mail Clerk
mailclerk is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2014, 08:53 AM   #3
AKA-22

 
AKA-22's Avatar
 
Drives: ELLE-1
Join Date: Jul 2011
Location: Farmington ,mo
Posts: 1,135
sub
__________________
AKA-22 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2014, 10:02 AM   #4
goinggone14
 
Drives: 2014 Camaro 1SS / RS
Join Date: May 2014
Location: New Jersey
Posts: 354
Is it possible the sensor calculating your MPG is off, but your car is actually getting the miles you would expect?

Run it to empty, reset your avg MPG, and set your trip odometer to 0 for one tank. See if your mileage matches your mpg.
goinggone14 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2014, 04:59 PM   #5
oldschool56
 
Drives: 2012 Auto Black/Black 2LT/RS
Join Date: Aug 2011
Location: Temple, TX
Posts: 77
A couple of weeks ago, I made a trip to Louisiana. I averaged 78mph. My gas mileage was 20 as well. This was over a 600 mile trip. For the return trip, I filled up with super to see if there would be any noticeable difference. There was no change in the mpg but a definite improvement in response.
oldschool56 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2014, 07:31 PM   #6
benjamin.i.campbell
 
benjamin.i.campbell's Avatar
 
Drives: 2011 camaro v6 RS
Join Date: Aug 2014
Location: KY
Posts: 34
I use the cheapest grade and still average 400 per tank. It still feels peppy. But last week it projected 27 on the interstate. This week it says 20-23 at 70 mph. At 80 I get 25... maybe at 90 ill get 27 again :-D
benjamin.i.campbell is online now   Reply With Quote
Old 08-21-2014, 11:52 AM   #7
benjamin.i.campbell
 
benjamin.i.campbell's Avatar
 
Drives: 2011 camaro v6 RS
Join Date: Aug 2014
Location: KY
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by mailclerk View Post
benjamin.i.cambell,

If you find out please send me a shout cuz since bought new my California Camaro V-6 engine hasn't impressed me much in the MPG catagory. It appears everything runs right and use mid grade gas (Chevron) and still my numbers could be better.

Mail Clerk
It seems to be no matter how I drive the car im getting the same estimated milage per tank. Foot through the floor or being gentle, I still average between 20-23
benjamin.i.campbell is online now   Reply With Quote
Old 08-21-2014, 11:56 AM   #8
TheGhosty
 
TheGhosty's Avatar
 
Drives: '11 SW 1LT RS
Join Date: Aug 2012
Location: Granite Bay, CA
Posts: 645
This is very strange. We have the same model and I have never had a problem. Done quite a few mods too. I would take it in to the dealer. This could be the first sign of a bigger problem.. I hope not.
__________________
TheGhosty is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2014, 12:30 PM   #9
ShadowLS
 
Drives: Black LS
Join Date: Jul 2014
Location: Wisconsin
Posts: 5
I don't know about you guys, but driving at 70mph I almost always get 28+ Best I have seen is 32.

I use premium gas. But it sounds like something could be wrong... Especially considering how far off 20mpg is on the highway for these cars.

Maybe burn this tank off and fill up again and see if it's the same.
ShadowLS is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2014, 12:41 PM   #10
slakjak1215
 
slakjak1215's Avatar
 
Drives: 2014 1LS
Join Date: Jun 2014
Location: Derby CT
Posts: 369
Check your tire pressure, also check and make sure your air filter is clean, you already cleaned your MAF sensor and if that was a little dirty I would check the filter. Also is it Auto or Man?
__________________
slakjak1215 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2014, 11:11 PM   #11
benjamin.i.campbell
 
benjamin.i.campbell's Avatar
 
Drives: 2011 camaro v6 RS
Join Date: Aug 2014
Location: KY
Posts: 34
Tire pressure is all set to 40 (did it 2 days ago) I took off the entire intake when I did my maf sensor. Didnt need to but I did and cleaned and check it all.
But im buying a K&N intake (used but good). So ill need to get a brand new filter for that. But I just put seafoam in my tank before I just did a fill up. Projected 426 miles for this tank, and runs smoother. So, I did a number of things to it, something stuck haha
benjamin.i.campbell is online now   Reply With Quote
Old 08-22-2014, 08:03 AM   #12
slakjak1215
 
slakjak1215's Avatar
 
Drives: 2014 1LS
Join Date: Jun 2014
Location: Derby CT
Posts: 369
40 is kinda high isn't it? usually 35 ish for tires unless you're racing right? I could be wrong.
__________________
slakjak1215 is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2014, 02:27 PM   #13
TooCool5
Resident Gearhead
 
TooCool5's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 1LS 3.6 LLT V6 325 HP
Join Date: May 2009
Location: Central CT
Posts: 3,597
Back it down do 60-65 on the interstate then hole the button in to re-set mpg's.

Should do 27-30. I easily do 30-34 depending on conditions with Sunoco 87 oct.
__________________
2010 Camaro Auto, Inferno Orange, Titanium Interior, Gearhead Wheels AIRAID CAI
TooCool5 is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2014, 07:48 PM   #14
Eddiefuzz
 
Eddiefuzz's Avatar
 
Drives: 2011 RS
Join Date: Apr 2011
Location: Florence New Jersey
Posts: 530
Quote:
Originally Posted by slakjak1215 View Post
40 is kinda high isn't it? usually 35 ish for tires unless you're racing right? I could be wrong.
I've set my tires at 40 PSI since I've owned it,four years now. I got 44,000 out of the original set of Pirellis. 40 PSI doesn't hurt anything, I'd rather be a little high than a little low.
Eddiefuzz is online now   Reply With Quote
Old 08-22-2014, 07:58 PM   #15
richard200593
 
richard200593's Avatar
 
Drives: 2012 45th Anniversary RS
Join Date: May 2012
Location: California
Posts: 384
I do allot of highway driving and I've always averaged 20-22 mpg In my v6. I've always felt it was a bit low but I do have exhaust and intake so I blame it on liking the sound at wot.
__________________
*Performance:
mrt v2.0 exhaust/CAI Intake
*Cosmetic:
Zl1 factory Reproduction wheels
Bmr 1.2/1.4 springs/Oracle plasma drl lights, footwell ambient lighting, 45th Gobo lights
*Audio:
Memphis pr600 amp/Fosgate 12" t0 sub/Subthump stealth box
richard200593 is offline   Reply With Quote
Old 08-22-2014, 08:14 PM   #16
benjamin.i.campbell
 
benjamin.i.campbell's Avatar
 
Drives: 2011 camaro v6 RS
Join Date: Aug 2014
Location: KY
Posts: 34
Ive noticed a smoother ride with 40 psi than 36. Maybe its all in my head. And I set it last night and got about 25 interstate doin 70. At 55 mph I got 27. So it seems I needed my tires balanced and seafoam put through.
benjamin.i.campbell is online now   Reply With Quote
Old 08-24-2014, 11:36 AM   #17
TommyTheCat
TEAMLFX
 
TommyTheCat's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro
Join Date: May 2014
Location: SoCal
Posts: 1,185
Quote:
Originally Posted by Eddiefuzz View Post
I've set my tires at 40 PSI since I've owned it,four years now. I got 44,000 out of the original set of Pirellis. 40 PSI doesn't hurt anything, I'd rather be a little high than a little low.
Isn't the max rating on these at 40 psi? Meaning with temperature changes it may rise and blow your tires. Definitely keep it lower than that... 32-35 would be fine
__________________
13 Chevy Camaro 1LS
01 BMW M5 For Sale
Need TSB information or a CARFAX for your vehicle? PM the VIN to me and I'll help you out.
TommyTheCat is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2014, 12:13 PM   #18
sspolo
 
sspolo's Avatar
 
Drives: None at the moment :'(
Join Date: Sep 2012
Location: Vancouver, WA
Posts: 524
Same is happening to me. I went on a round trip averaging 50+ miles each way at 55+ (at times 65+ mph) and best I saw was 20.3. The engine is still not broken in so that's what I'm blaming. Hopefully it changes.
sspolo is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2014, 11:30 PM   #19
TommyTheCat
TEAMLFX
 
TommyTheCat's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro
Join Date: May 2014
Location: SoCal
Posts: 1,185
Quote:
Originally Posted by sspolo View Post
Same is happening to me. I went on a round trip averaging 50+ miles each way at 55+ (at times 65+ mph) and best I saw was 20.3. The engine is still not broken in so that's what I'm blaming. Hopefully it changes.
Nope. That is not it I can guarantee you

The number one factor in low MPGs is the driver
if it's not that, something is probably wrong
I say probably because every single driver will still claim it is the car even if it is not.


One my ride home from the dealer, BRAND NEW, I got 28.9 MPG average. Nothing do with a break-in period, which is pretty much an imaginary concept. Sorry
__________________
13 Chevy Camaro 1LS
01 BMW M5 For Sale
Need TSB information or a CARFAX for your vehicle? PM the VIN to me and I'll help you out.
TommyTheCat is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2014, 11:49 PM   #20
DSX_Camaro

 
DSX_Camaro's Avatar
 
Drives: 2013 Summit White 2LT/RS
Join Date: Feb 2013
Location: 32765
Posts: 1,098
Quote:
Originally Posted by TommyTheCat View Post
Isn't the max rating on these at 40 psi? Meaning with temperature changes it may rise and blow your tires. Definitely keep it lower than that... 32-35 would be fine
Max pressure is 50psi.

I pull anywhere from 22 to 30mpg average, obviously 30mpg only on the highway but I've done it before multiple times.
__________________
Mods: VMAX Ported Throttle Body, K&N CAI, 1LE Strut Tower Brace, Solo High Flow Cats, Elite Engineering Catch Can, Apex Scoop w/ Washer Relocation Kit, CTS Front Caliper Conversion, JacFab Ported Intake Manifold, JacFab Intake Manifold Spacer, Custom 2.5"/3" Hybrid Magnaflow Exhaust

Next: Wheels / Tires, or boost.

DSX_Camaro is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2014, 05:43 PM   #21
fussboss
 
fussboss's Avatar
 
Drives: 2014 2LT RS
Join Date: Sep 2013
Location: San Diego
Posts: 245
I have a v6 and was very happy when I got it up to 19mpg. I have juuust about 10k miles on it.
fussboss is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2014, 07:40 PM   #22
fp115
 
fp115's Avatar
 
Drives: 2010 CGM 2SS/RS
Join Date: Nov 2009
Location: Oshawa, Canada
Posts: 215
Quote:
Originally Posted by TommyTheCat View Post
Isn't the max rating on these at 40 psi? Meaning with temperature changes it may rise and blow your tires. Definitely keep it lower than that... 32-35 would be fine
The rating for the Camaro is 36 PSI. The max stated on the Pirelli sidewall is 50 PSI.
__________________
fp115 is offline   Reply With Quote
Old 08-26-2014, 11:33 PM   #23
benjamin.i.campbell
 
benjamin.i.campbell's Avatar
 
Drives: 2011 camaro v6 RS
Join Date: Aug 2014
Location: KY
Posts: 34
Quote:
Originally Posted by fp115 View Post
The rating for the Camaro is 36 PSI. The max stated on the Pirelli sidewall is 50 PSI.
What size rims do you run(i believe that they have 18-20)? Mine are 20s and you should put 38-40 in then there tires
benjamin.i.campbell is online now   Reply With Quote
Old 08-26-2014, 11:39 PM   #24
Tigerfan
 
Tigerfan's Avatar
 
Drives: 2013 Blue Ray Camaro
Join Date: Jun 2014
Location: Auburn AL
Posts: 70
I've been getting about 22-21 since day one in my 2013 2ls. Even after 22s.
Tigerfan is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2014, 12:59 AM   #25
rberns


 
rberns's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro 2SS/RS
Join Date: Apr 2011
Location: Cedar Rapids, IA
Posts: 2,801
thats funny, my v8 got 26.5 mpg on the highway. Now that I am cammed it gets 19.5 mpg on the highway. Good luck figuring out the issue.
__________________
2011 Camaro 2SS/RS, Circle D 3200, ADM Transmission Cooler, BTR Valve Train, Cam Motion .621 .595 228/244 113+4, ARH 1 7/8, Cold Air Inductions, Katech C5R TC, Melling HV, BTR SLR lifters and valvetrain, LS2 Dampner, Trunion upgrade, LS9 head gaskets, RX CC, GFX, Subs.
rberns is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.