Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Emblempros
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons

Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons Bolt-Ons | Intakes | Exhaust

Reply
 
Thread Tools
Old 08-24-2009, 01:28 PM   #1
radz28
Petro-sexual
 
radz28's Avatar
 
Drives: Ultra-Grin
Join Date: Oct 2006
Location: Crapramento, Crapifornia
Posts: 13,046
Exclamation Fuse Pull: Low Octane Fuel Fix For L99 and LS3. Reset Fuel Map for High Octane Fuel.

As reported on Homepage.


Okay - after seeing a request for a sticky on how this is done, if someone can post up a couple pics' and exactly how/what to do to correct the power issue with L99s and low octane table, then I'll sticky it here. I think it can go over to the DYI Section too, however, I think it'll do more good here for now. Unless Admin'/Mods' say otherwise, I'll leave it here.

So, again, if someone can snap a few pics', so the DYI'er knows exactly what he/she's doing, and do a quick write-up, and maybe short background on why, I'll change this to a sticky and obviously give credit where it's due.

It should be understood that there is always a risk in DYI'ing, and that this site, Administrators, Moderators, and Members hold no responsibility for any conditions that may arise from performing this on your car; it is completely the responsibility of the DYI'er and owner of the car. This is not a guaranteed fix; only things that some members have shared through their own experimentation.

Waiting on some more confirmation from a member who is working with their dealer to verify the good/bad with regard to this proceedure.

UPDATE: While not officially confirmed, '10 and '11 models do not have modified calibrations to correct this issue. It does NOT appear there is a reflash to correct this. Reliable source(s) say that either a TECH II reflash or this procedure are the only ways to correct this issue. It's unknown if this will change in the future, however, if low octane is detected, the only way for the PCM to get back into the high octane table is outlined a sentence ago.

#PIP4728: Higher Than Expected 0-60 MPH (97 KPH) Acceleration Time- (Nov 4, 2009)
How about that

*********************

Some interesting reads:
http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=38915
http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=38838
http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=38872
http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=39028

Does it really work?... http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=36837 There's one test...
  • Make sure the engine and ignition are turned off
  • Locate Fuse Panel in front of the passenger's side front strut tower and pull the cover
  • Remove #5 and #20 (15A fuses) (photo of location below)
  • Let the car sit for at least several hours (overnight is preferable)
  • Install #5 and #20 (15A) fuses
  • Install Fuse Panel cover
  • Restart vehicle and enjoy
Note: Do not unplug the battery. It has no effect.



Name:  fuse.jpg
Views: 73875
Size:  374.9 KB



Data collected from: Scott@Bjorn3D, CamaroSpike23, PQ, GMRULZ, tribone
__________________
"...What IS true: We anticipated that this would happen - we are never finished - and yes, Ford DOES deserve to win now and then. To think that GM can come out with a car to make ford throw in the towel is simply foolhardy..." - fbodfather
radz28 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 10:15 PM   #2
JTinFL
 
JTinFL's Avatar
 
Drives: Fast ones
Join Date: Jul 2009
Location: Florida
Posts: 310
Nice, we should try to dyno it and see if it does anything.
JTinFL is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 10:19 PM   #3
Indpowr
Account Suspended
 
Drives: Corvette C6
Join Date: May 2008
Location: Florida
Posts: 7,028
I have read the threads, are there any downsides to this? Our car driving for 40 mins with a hot motor right up on a dyno made 315rwhp
Indpowr is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 11:15 PM   #4
DDustiNN

 
DDustiNN's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS
Join Date: Feb 2009
Location: MI
Posts: 1,845
Send a message via Skype™ to DDustiNN
Nice post! I'm wondering though, is it really necessary to let it sit for hours with the fuses out? What is the reason for that? Any time I've reset stuff in my Fusion, I just pull the fuses out just to see if it's not blown, then put it back in...

Just curious if there's a reason that I may not know about

I'm thinking I'm gonna try this when I get my car back though!
__________________
DDustiNN is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 11:22 PM   #5
DDustiNN

 
DDustiNN's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS
Join Date: Feb 2009
Location: MI
Posts: 1,845
Send a message via Skype™ to DDustiNN
By the way... the OP lists irpq11's thread twice. In addition, the following threads are related:

http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=38872
http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=39028

Just in case you want to add them to the list
__________________
DDustiNN is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 11:28 PM   #6
tribone
Cruisin' the Caribbean ..
 
tribone's Avatar
 
Drives: Powered by LSX
Join Date: Jun 2008
Location: Camaroland
Posts: 6,214
Send a message via AIM to tribone Send a message via Yahoo to tribone
Here's a pic guys.


Name:  IMG_0557.jpg
Views: 71004
Size:  374.9 KB
__________________

-Guillermo
My Pictures
tribone is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2009, 11:31 PM   #7
Hulk1212
 
Drives: none so far
Join Date: Jul 2009
Location: CA
Posts: 32
Can someone post a vid of how to take them out because I'm kind of scared lol
__________________
1100- 5/27
3300- tpw-08/03
Hell yess
Hulk1212 is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 12:02 AM   #8
Days75
 
Days75's Avatar
 
Drives: 2010 VR 2SS A6
Join Date: Jul 2009
Location: Beebe AR
Posts: 197
The white/grey grabber at the bottom right of the pic Hulk1212 is used to pull them out. Once you use that its a piece of cake to get them out.
Days75 is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 12:11 AM   #9
matteo
 
Drives: '10 IBM 2SS, '01 Black SS
Join Date: Jun 2009
Location: AZ
Posts: 75
why is this only an L99 problem? have no LS3s seen this?
matteo is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 12:57 AM   #10
PQ
Booooosted.
 
PQ's Avatar
 
Drives: Blown beast.
Join Date: Apr 2008
Location: Mobile, AL
Posts: 36,916
Send a message via Yahoo to PQ
Quote:
Originally Posted by Indpowr View Post
I have read the threads, are there any downsides to this? Our car driving for 40 mins with a hot motor right up on a dyno made 315rwhp
I'll certainly report it right away if my car blows up.

Quote:
Originally Posted by DDustiNN View Post
Nice post! I'm wondering though, is it really necessary to let it sit for hours with the fuses out? What is the reason for that? Any time I've reset stuff in my Fusion, I just pull the fuses out just to see if it's not blown, then put it back in...

Just curious if there's a reason that I may not know about

I'm thinking I'm gonna try this when I get my car back though!
Probably not for hours. I just wanted to make damn sure it was long enough.

Quote:
Originally Posted by matteo View Post
why is this only an L99 problem? have no LS3s seen this?
There haven't really been any LS3s reported as being really slow.

However, if you check the boards there is one claim that he benefited real good from this.
__________________
PQ is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 06:12 AM   #11
jhmurphy
 
jhmurphy's Avatar
 
Drives: Grey Beast
Join Date: Jul 2009
Location: Florida
Posts: 592
This place rocks for information!!!

Went to my dealer to get my tires sensors reset (Changed rims and tires) and told him about the fuse mod and he was amazed out how much more info is on the web and expecially in this forum than he has available to him from GM.
jhmurphy is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 08:05 AM   #12
Days75
 
Days75's Avatar
 
Drives: 2010 VR 2SS A6
Join Date: Jul 2009
Location: Beebe AR
Posts: 197
I gave this a try after thinking my Camaro seemed a little bit laggy to 60. Last night around 10:30 I pulled the two fuses, this morning around 6:20 I put them back in. Found a nice spot away from the city and made a 0-60 run in drive mode, both traction modes off. It was fast! Really Fast!

However, I was not happy during the night last night we had a 10 degree drop in temp. So it was around 59 this morning. Hopefully it will warm up some today and I will be able to get in another run after work.
Days75 is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 10:17 AM   #13
radz28
Petro-sexual
 
radz28's Avatar
 
Drives: Ultra-Grin
Join Date: Oct 2006
Location: Crapramento, Crapifornia
Posts: 13,046
Quote:
Originally Posted by DDustiNN View Post
By the way... the OP lists irpq11's thread twice. In addition, the following threads are related:

http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=38872
http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=39028

Just in case you want to add them to the list
Edited - thanks for pointing that out. I missed that, lol

Quote:
Originally Posted by tribone View Post
Here's a pic guys.


Attachment 48807
Great pic', and thanks.

Quote:
Originally Posted by irpq11 View Post
I'll certainly report it right away if my car blows up.

Probably not for hours. I just wanted to make damn sure it was long enough.

There haven't really been any LS3s reported as being really slow.

However, if you check the boards there is one claim that he benefited real good from this.
I'm interested in seeing if this affects the LS3 cars as much as it seems it does the L99s. I think the L99 is more dogged-down with nanny controls because of the tranny (self-preservation...) but that'd be something I'd try just in case.
__________________
"...What IS true: We anticipated that this would happen - we are never finished - and yes, Ford DOES deserve to win now and then. To think that GM can come out with a car to make ford throw in the towel is simply foolhardy..." - fbodfather
radz28 is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 01:00 PM   #14
DDustiNN

 
DDustiNN's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS
Join Date: Feb 2009
Location: MI
Posts: 1,845
Send a message via Skype™ to DDustiNN
Quote:
Originally Posted by wh0rsep0wer View Post
I tuned in HPTuners on my LS1 and if it is the same for an L99/LS3, this is what happens when you pull the fuses:

There are two tables values used for spark timing - high octane table and low octane table. If you use 93 octane from day one, your computer is using spark timing from the high octane table. If you got a tank of 87 from the dealer, the engine experienced premature detonation and the knock sensors went crazy, and told the computer to use the low octane timing table. What is supposed to happen is after a while of not seeing detonation from the knock sensors, the computer (ECU)tries the high octane spark timing table again. (This doesn't appear to be happening - THIS IS THE PROBLEM!!!!).

The values in the high octane and low octane tables are NON-VOLATILE MEMORY (meaning they are there even if you lose power -like when you do the fuse pull). These tables are usually adjusted when you get a custom tune, and burned into the non-volatile memory. So therefore if you get a custom tune YOU WILL NOT LOSE THESE "TUNED" VALUES with the fuse pull.

What WILL happen with the fuse pull is your volatile memory will be reset. This includes long term + short term fuel trims, knock retard, etc... but what is important in this case is the little parameter that determines which spark table to use will reset...meaning if you were running from the low octane tables before (safe + slow mode), after the fuse pull it will force the computer to try the high octane table again (super giggle fun happy rockin' mode).

However it is important to note that you shouldn't need to try the fuse pull if you've only used high octane gas since getting a custom tune, because burning the tune to the ECU resets all volatile memory. This is why it will go through the idle re-learn process and may run a little weird for the first 20 minutes or so after burning a tune or pulling the fuses.

Pulling the fuses is no different from recovering from a dead battery. The only reason I could see that it would be a problem to pull the fuses is if GM wanted to run diagnostics on the cars with the problem and needed to see the volatile values.
I thought this would be a good place for this quote.
__________________
DDustiNN is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 01:50 PM   #15
GTAHVIT
Blessed
 
GTAHVIT's Avatar
 
Drives: 2013 Sonic RS MT
Join Date: Dec 2007
Location: Saint Augustine FL
Posts: 28,848
Quote:
Originally Posted by jhmurphy View Post
This place rocks for information!!!

Went to my dealer to get my tires sensors reset (Changed rims and tires) and told him about the fuse mod and he was amazed out how much more info is on the web and expecially in this forum than he has available to him from GM.
We rock!

GTAHVIT is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 01:58 PM   #16
PQ
Booooosted.
 
PQ's Avatar
 
Drives: Blown beast.
Join Date: Apr 2008
Location: Mobile, AL
Posts: 36,916
Send a message via Yahoo to PQ
If I had never found C5, I would still have a slow car and would have exhausted all of my normal resources.

Thank you to all the people who cared enough to spend time on the phone or PMing back and forth and try to help me. (You guys know who you are )

And continue to help. Remember, we still have not fixed whatever it is that caused this. That will be up to GM and I believe they are working on it. My dealer called this morning and left a message saying "we have some information about your Camaro" so I'm gonna find out right now what that's about.
__________________
PQ is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 02:02 PM   #17
GTAHVIT
Blessed
 
GTAHVIT's Avatar
 
Drives: 2013 Sonic RS MT
Join Date: Dec 2007
Location: Saint Augustine FL
Posts: 28,848
Quote:
Originally Posted by irpq11 View Post
If I had never found C5, I would still have a slow car and would have exhausted all of my normal resources.

Thank you to all the people who cared enough to spend time on the phone or PMing back and forth and try to help me. (You guys know who you are )

And continue to help. Remember, we still have not fixed whatever it is that caused this. That will be up to GM and I believe they are working on it. My dealer called this morning and left a message saying "we have some information about your Camaro" so I'm gonna find out right now what that's about.
That's awesome, can't wait to hear what they say.
GTAHVIT is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 02:08 PM   #18
Scott@Bjorn3D


 
Scott@Bjorn3D's Avatar
 
Drives: Kami, 2013 2SS LS3 Luvin
Join Date: Oct 2008
Location: Eufaula, Alabama
Posts: 6,157
Send a message via MSN to Scott@Bjorn3D
They probalby saw his face in the video and are going to say GM wants you to quit posting pictures and videos of yourself. Photos and videos of Bonnie only.
__________________
2013 2SS, GM Strut Tower Brace, CAI Intake Black, VMAX TB, Elite Catch Can, Hotchkis Chassis Brace, Hurst Shifter, 3.91 1LE Complete Rear End, NPP, 1LE Track Pack,Factory Reproductions Style 41 ZL1 Fitment Wheels 10" on all 4 corners
Scott@Bjorn3D is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 02:30 PM   #19
H3LLJumper
 
H3LLJumper's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS VIN#11184
Join Date: May 2009
Location: Irvine, California
Posts: 580
How do you remove them? Just give them a tug?
H3LLJumper is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 02:33 PM   #20
MyNewSolstice
 
MyNewSolstice's Avatar
 
Drives: 06 Solstice
Join Date: Apr 2009
Location: Pittsburgh
Posts: 349
No there should be a fuse puller included in a replacement fuse kit it is probably like 5$ it makes it alot easier
MyNewSolstice is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 02:34 PM   #21
H3LLJumper
 
H3LLJumper's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS VIN#11184
Join Date: May 2009
Location: Irvine, California
Posts: 580
Quote:
Originally Posted by MyNewSolstice View Post
No there should be a fuse puller included in a replacement fuse kit it is probably like 5$ it makes it alot easier
Any household items that you can think of that would be safe to use?
H3LLJumper is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 02:35 PM   #22
Tran
Administrator
 
Tran's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro of course....
Join Date: Apr 2006
Location: NE baby
Posts: 5,040
Quote:
Originally Posted by H3LLJumper View Post
How do you remove them? Just give them a tug?


A fuse tweezer is included on the fuse board.. look in the lower right hand of this photo. It's that weird looking white/gray plastic claw thing clipped into the board on its side.


Tran is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 02:36 PM   #23
MyNewSolstice
 
MyNewSolstice's Avatar
 
Drives: 06 Solstice
Join Date: Apr 2009
Location: Pittsburgh
Posts: 349
Good catch tran!
MyNewSolstice is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 02:36 PM   #24
H3LLJumper
 
H3LLJumper's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS VIN#11184
Join Date: May 2009
Location: Irvine, California
Posts: 580
Quote:
Originally Posted by Tran View Post
A fuse kit tweezer is included on the fuse board.. look in the lower right hand of this photo. That weird looking white/gray plastic claw thing on its side.


Whoa! Didn't even see that! Thanks
H3LLJumper is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 02:37 PM   #25
Dakota Kid

 
Dakota Kid's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RJT/L99
Join Date: Dec 2008
Location: Springfield, MO
Posts: 1,158
This forum absolutely rocks!
__________________
2SS/RJT/L99
Dakota Kid is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2010 Camaro PCM Pin-out Description and Wire Colors (LS3 & L99) raptor Audio, Video, Bluetooth, Navigation, Radar, Electronics Forum 7 01-11-2014 03:38 PM
What kind of gas are you filling up with in your '10 Camaro? JewelZ 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 42 08-02-2009 10:31 AM
Check your Order here bvonscott Camaro Price | Ordering | Tracking | Dealers Discussions 665 06-29-2009 02:00 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.