Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Vararam
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Tuning / Diagnostics -- engine and transmission


Reply
 
Thread Tools
Old 08-08-2017, 05:38 PM   #1
mike78nc
 
Drives: 2012 Camaro SS 45th Anniversary
Join Date: Jun 2017
Location: NC
Posts: 24
P0442 code

Hey guys. I drive a 2012 Camaro SS L99. I am pulling a P0442 code. This is my luck seeing as it's time for a new tag. I tried making sure the gas cap was tight and clearing the code. It came back on after a couple days of driving. The full code is: P0442 Evaporative Emission Control System Leak Detected (small leak). When it is throwing the code, my remote start isn't working either. Has anyone had this code? I am looking for some ideas to get it fixed. I just got my car tuned and have been having a blast driving it and now my check engine light is on! I appreciate any help.

Mike
mike78nc is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 05:45 PM   #2
cubamvp
 
cubamvp's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro
Join Date: Feb 2016
Location: Long beach
Posts: 211
Quote:
Originally Posted by mike78nc View Post
Hey guys. I drive a 2012 Camaro SS L99. I am pulling a P0442 code. This is my luck seeing as it's time for a new tag. I tried making sure the gas cap was tight and clearing the code. It came back on after a couple days of driving. The full code is: P0442 Evaporative Emission Control System Leak Detected (small leak). When it is throwing the code, my remote start isn't working either. Has anyone had this code? I am looking for some ideas to get it fixed. I just got my car tuned and have been having a blast driving it and now my check engine light is on! I appreciate any help.



Mike


Check the gas cap plus the hoses. For me it was a evap hose. Good luck


Sent from my iPhone using Tapatalk
cubamvp is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 05:53 PM   #3
mike78nc
 
Drives: 2012 Camaro SS 45th Anniversary
Join Date: Jun 2017
Location: NC
Posts: 24
I checked the gas cap and then cleared the code and it came back on in a couple days. I haven't had the chance to check the hoses or anything yet I will do that in the next day or two. Is it ok to keep driving it around that way can see if the light will go off? If I do end up having to take it to the dealership should I take my custom tune off and return it stock before I take it in. I don't have the factory warranty, I paid for an extended warranty as I bought the car used with 28k miles. Thanks again for any help.

Mike
mike78nc is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 06:08 PM   #4
mydreamcar
My Dream Car
 
mydreamcar's Avatar
 
Drives: 2011 SIM LS3 1SS
Join Date: Jul 2009
Location: staten island
Posts: 1,535
Betting it's a tiny crack in a hose, happened on my wife's Jeep cherokee. Engine light would go on, but when I plugged in my code reader, I would not get any codes. Know yours is the opposite but betting it's the hose
__________________
CAI intake/ADM Scoop/Stainless Power Headers/Dynatech cat back exhaust/Vitesse Throttle Control/ Ported Throttle Body/QTP Electric Cutouts/ 3.91 gears and janetty rear posi/ Tuned by Janetty racing

Last edited by mydreamcar; 08-08-2017 at 06:09 PM. Reason: Sp
mydreamcar is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 06:24 PM   #5
mike78nc
 
Drives: 2012 Camaro SS 45th Anniversary
Join Date: Jun 2017
Location: NC
Posts: 24
Thanks for the help. Will be investigating more tomorrow.
mike78nc is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2017, 06:27 PM   #6
760bowtie

 
760bowtie's Avatar
 
Drives: 2014 1SS/RS, 2015 Silverado CC
Join Date: Apr 2014
Location: Oceanside, CA
Posts: 1,279
I didn't have it on my Camaro but on my 2015 Silverado. It took 6 trips to the dealership and them to do a smoke test to find a tiny crack in the hose/line just like the previous post mentioned. I drove around with the light on for almost a month and yes your remote start won't work when the CEL is on.
__________________
2014 AGM 1SS/RS M6, Kraftwerks Supercharger Kit, Stage 3 NA Cam, Stainless Power 1 7/8” LT Headers, NPP Exhaust, 3.73 ZL1 Rear End, AGP Dual Pump Fuel System, MGW Short Throw Shifter, McLeod RXT Clutch, Elite Engineering Catch Can, BMR Springs/Trailing Arms/Toe Rods/Sway Bars/Bushings, Pegasus Solid Aluminum Rear Cradle Bushings, 1LE OEM Wheels, Z/28 Style Spoiler. 630whp/550tq
760bowtie is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2017, 01:52 PM   #7
butch2000
 
butch2000's Avatar
 
Drives: 2010 RS , SS , supercharged ,
Join Date: Aug 2015
Location: Strathroy
Posts: 171
The evap test only runs when the tank is at a certain % of fuel , not full and not empty , check the evap lines going to the intake , etc , if you have a scan tool you should be able to run a in bay test from cold rather then chasing every few days , could be a bad vent solenoid as well ?
any work been done on the car other then the tuning ? maybe something got bumped , etc
butch2000 is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2017, 09:48 PM   #8
mike78nc
 
Drives: 2012 Camaro SS 45th Anniversary
Join Date: Jun 2017
Location: NC
Posts: 24
I'm not sure if I can run a test. I'm using my SCT tuner to read codes. I have Corsa cat back exhaust and a Cai cold air intake that was on the car when I bought it used over a year ago. The only things I have done to the car is B&M deep trans pan and dip stick and then the tune with the SCT device tuned by dynosteve. When I lift the hood and take the engine cover off, I hear a sound like a vacuum leak but I didn't have any luck when I tried to find it. Also when I bought the car used it was as is with no warranty. I bought an extended warranty for it which at the time I was honestly just pumped to get the car so I didn't ask enough questions about the warranty so idk if it would cover any of this stuff. I was going to call the dealership tomorrow and see what they say. I was going to try and get a smoke test done on the car. Do you think I should try and get this done? I can more than likely fix whatever the issue is myself if I can just figure out where the issue is. I appreciate the help guys.

Mike
mike78nc is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2017, 06:03 PM   #9
CWI
Helping Build America
 
CWI's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS,LS3 2013 Duramax 3500HD
Join Date: Aug 2008
Location: Freeport LPG Export
Posts: 3,835
Quote:
Originally Posted by mike78nc View Post
I'm not sure if I can run a test. I'm using my SCT tuner to read codes. I have Corsa cat back exhaust and a Cai cold air intake that was on the car when I bought it used over a year ago. The only things I have done to the car is B&M deep trans pan and dip stick and then the tune with the SCT device tuned by dynosteve. When I lift the hood and take the engine cover off, I hear a sound like a vacuum leak but I didn't have any luck when I tried to find it. Also when I bought the car used it was as is with no warranty. I bought an extended warranty for it which at the time I was honestly just pumped to get the car so I didn't ask enough questions about the warranty so idk if it would cover any of this stuff. I was going to call the dealership tomorrow and see what they say. I was going to try and get a smoke test done on the car. Do you think I should try and get this done? I can more than likely fix whatever the issue is myself if I can just figure out where the issue is. I appreciate the help guys.

Mike
If it is a vacuum leak, the way we used to test for that was spray a little ether where the suspected leak may be while the engine is at idle. When the idle goes up you found the leak. Keep a fire extinguisher handy just in case.
__________________
Life's journey is not to arrive at the grave safely in a well preserved body, but rather to skid in sideways, totally worn out, shouting "Holy shit, what a ride!"
CWI is offline   Reply With Quote
Old 11-18-2017, 10:36 PM   #10
blackswan

 
blackswan's Avatar
 
Drives: 2012 2LT/RS
Join Date: Oct 2011
Location: Northeast
Posts: 1,372
http://www.camaro5.com/forums/showth...ighlight=P0442
blackswan is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.