Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
HURST
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > General Camaro Forums > 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions


Reply
 
Thread Tools
Old 09-24-2010, 03:26 PM   #1
Shift
 
Drives: Me 2001 F150, The wife '11 2SS RS
Join Date: Aug 2010
Location: Maryland
Posts: 532
Grinding 2nd?

My wife is 100 miles into her 2SS

She was telling me yesterday on 2 occasions when shifting from 1st to 2nd it grinded when she let the clutch out.

My wife is no idiot and she knows how to drive a manual, she swears both times she was fully in gear when it happened and it only happened on harder acceleration and she was over 20MPH.

I tried to recreate it last night to get an idea of what was happening but of coarse no grinding for me.

Any ideas about this?????
Shift is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 03:44 PM   #2
SlingShot


 
SlingShot's Avatar
 
Drives: 2012 ZL1 - #670
Join Date: Jun 2009
Location: Seminole, Fl.
Posts: 7,363
Sorry, at this point I'd have to say operator error ... Also if it were hard acceleration, she should be north of 40-45 mph ...
__________________
SlingShot is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 03:47 PM   #3
Shift
 
Drives: Me 2001 F150, The wife '11 2SS RS
Join Date: Aug 2010
Location: Maryland
Posts: 532
I just threw in the over 20 to throw out the possibility of the skip shift causing something.


I'm figuring user error also, but want to throw it out there just in case
Shift is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 03:56 PM   #4
Ladyz28
 
Ladyz28's Avatar
 
Drives: 2010 RJT 2SS/RS, 2001 Ford Focus
Join Date: Jul 2007
Location: Easton, Massachusetts
Posts: 191
In her defense, I don't think is user error. I have had the same thing happen and it is only on hard acceleration. Quite embarrassing. There is actually older threads on here about the same issue.

http://www.camaro5.com/forums/showth...light=2nd+gear

http://www.camaro5.com/forums/showth...light=2nd+gear

Last edited by Ladyz28; 09-24-2010 at 04:06 PM.
Ladyz28 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 03:58 PM   #5
camaro692
 
Drives: 2010 Camaro SS, G8 GT, HD FLHRX
Join Date: Sep 2009
Location: Greeley, CO
Posts: 309
GT500's have tons of these issues. Something with the 6060 trans
__________________
[SIGPIC][/SIGP
camaro692 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 04:34 PM   #6
SuperFly03
 
Drives: 2010 Kona Blue GT500
Join Date: Mar 2010
Location: Texas
Posts: 540
I have to agree it isn't operator error. I had the same issue with my 2SS. I have yet to have the problem on my GT500 but I have read many a thread about it happening. So I am just knocking on wood for now.

There is a fix that seems to eliminate most but not all of the problem. I honestly can't remember what they are called. They basically are a rod on each side of the transmission that are connected to the undercarriage to keep the tranny in place during hard acceleration.

Hopefully someone else knows what I'm talking about. I'll try and find a link when I'm in front of my computer again.

Sent using my Droid Incredible via tapatalk
__________________
CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANT [TEXAS]

You've been Thread Jacked by SF03!
Current Car: 2010 Kona Blue Shelby GT500 M6
Previous Car:
2010 Black Camaro 2SS/RS M6
Two Back: 2007 Black Shelby GT500 M6
SuperFly03 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 05:04 PM   #7
jokerswild
 
Drives: 2SS/RS CGM M6
Join Date: Apr 2010
Location: San Diego
Posts: 96
I'd love to know about the root cause too...

If I didn't experience it myself on a routine basis, I'd lean towards operator error too, but 2nd does a very quick grind or very rough shift regularly on me as well. First couple of times I thought it was just bad timing with skipshift locking out 2nd at the same time I was trying to shift... but I've since added the eliminator, and still have the same thing happen occasionally.

No other gear does it, and I've been driving stick for 15 years now.
jokerswild is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2010, 05:15 PM   #8
Shift
 
Drives: Me 2001 F150, The wife '11 2SS RS
Join Date: Aug 2010
Location: Maryland
Posts: 532
She just told me it did it again, said it grinded with the pedal to the floor and all 3 times were when it was cold.

I guess this isn't something that will go away as its broken in
Shift is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 07:30 AM   #9
RipperFox
Grrr!!!
 
RipperFox's Avatar
 
Drives: BLK/IOM '11 2SS/RS
Join Date: Jul 2010
Location: OK
Posts: 380
Happens to me when I am really getting on it. I cant just let off, jam the clutch to the floor and pull it back into 2nd. I just doesnt go in. Its like it is hitting a gate. Never had this problem in other cars. I have to shift deliberatly slower to ensure that it goes into second. Happened with the stock shifter, and the Hurst I have on it also. So I dont think its a shifter issue.
__________________
Rules for ordering a car.
1. Dealers are liars
2. Buy off the lot
3. See rule #1
RipperFox is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 07:45 AM   #10
typhoidfvr
 
typhoidfvr's Avatar
 
Drives: 2010 2SS RS package Black on black
Join Date: Aug 2010
Location: Deer Park, TX.
Posts: 161
The manual transmission has a "gas saving" feature to where if your transmission and engine are warm enough you can go from 1st to 4th gear to save gas. Maybe this is the root cause? I've noticed a "gate" feel going from 1st to 2nd sometimes as well and just figured it was this.
typhoidfvr is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 08:48 AM   #11
Sean Summers
 
Sean Summers's Avatar
 
Drives: 2013 ZL1
Join Date: Sep 2010
Location: Fort Walton Beach, Fl
Posts: 99
That is what I was thinking too! If your hitting the 1-4 skip shif and not noticing it that would keep you from being able to get it in gear. Skip shift eliminator is like $30
Sean Summers is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 08:59 AM   #12
SuperFly03
 
Drives: 2010 Kona Blue GT500
Join Date: Mar 2010
Location: Texas
Posts: 540
Quote:
Originally Posted by Sean Summers View Post
That is what I was thinking too! If your hitting the 1-4 skip shif and not noticing it that would keep you from being able to get it in gear. Skip shift eliminator is like $30
Skip shift only comes into play at 30% throttle or something like that from 1700-2500rpm (those numbers are wrong but it's definitely not WOT @ redline).

Since this also occurs on the GT500's with Tremec's I doubt it has much to do with the skip shift gating.
__________________
CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANT [TEXAS]

You've been Thread Jacked by SF03!
Current Car: 2010 Kona Blue Shelby GT500 M6
Previous Car:
2010 Black Camaro 2SS/RS M6
Two Back: 2007 Black Shelby GT500 M6
SuperFly03 is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2010, 09:04 AM   #13
SuperFly03
 
Drives: 2010 Kona Blue GT500
Join Date: Mar 2010
Location: Texas
Posts: 540
Quote:
Originally Posted by Shift View Post
She just told me it did it again, said it grinded with the pedal to the floor and all 3 times were when it was cold.

I guess this isn't something that will go away as its broken in
https://ssl111.webhosting.optonline....roducts_id=163

Is the part that helps the mustang.

Also, some GT500 owners have reported that changing out the synchros has helped. I can't remember if any Camaro owners did that under warranty. I want to say yes.
__________________
CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANT [TEXAS]

You've been Thread Jacked by SF03!
Current Car: 2010 Kona Blue Shelby GT500 M6
Previous Car:
2010 Black Camaro 2SS/RS M6
Two Back: 2007 Black Shelby GT500 M6
SuperFly03 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2010, 01:16 PM   #14
chilihed
 
Drives: 2010 Hendrick Modified SS #015
Join Date: Sep 2010
Location: Kansas
Posts: 63
Same thing happened to me the other day when I was taking someone for a ride and doing a 0-60 run. Embarrassed the hell out of me, couldn't figure out why I missed the shift........maybe I didn't miss it. Pissed me off though.
__________________
chilihed is offline   Reply With Quote
 
Reply

Tags
hurst, second grind

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1st and 2nd gear problems. 1SS 6M jnm2003 V8 and V6 Transmissions / Driveline (6L80 / 6L50 / TR6060 / AY6) 6 08-17-2010 01:06 PM
Starcraft II Brokinarrow Off-topic Discussions 57 08-17-2010 12:51 PM
2nd Annual Surf City Garage Car Show 08/22/10 So Cal Camaro California Meets and Events 0 08-05-2010 12:08 AM
grinding while shifting into 2nd gear (LS3) rcracer78 Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls 46 02-13-2010 12:10 AM
YIKES !!! GRINDING FROM 2ND TO 3RD ! any thoughts ?? billyspeed V8 and V6 Transmissions / Driveline (6L80 / 6L50 / TR6060 / AY6) 6 01-14-2010 08:39 PM


All times are GMT -5. The time now is 08:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.