Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
River City Camaro Customs
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > General Camaro Forums > 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions

5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions General 5th generation Camaro topics not covered by other subforums.

Reply
 
Thread Tools
Old 07-07-2009, 04:20 PM   #1
SSOOCH
Camaro SL,UTs
 
SSOOCH's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS #16429
Join Date: Sep 2006
Location: South Jordan, UT
Posts: 7,424
Squeal upon LS3 start up?

I'm at 220 miles today. I went out to the car to grab some lunch. Started it up and there was a high pitched squeal that was heard. After I slapped the throttle it got faster and louder and then it went away. Went to lunch, when I came back out to my car after it sat for about an hour, the same noise occured. I have a LS3 with a manual trans.

Anybody else getting this?
__________________
SSOOCH is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 04:21 PM   #2
Lucky SOB

 
Drives: 2010 Camaro 2SS/RS
Join Date: May 2009
Location: Michigan
Posts: 759
That's interesting... Did you look at your serp. belt?
__________________
Lucky SOB is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 04:23 PM   #3
gtjacket
2G1FT1EW0A9118618
 
gtjacket's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS Black/IOM M6
Join Date: Dec 2008
Location: Florence, KY
Posts: 550
Definitely sounds like the serp belt needs to be tightened. Go to the dealer and have them check it. Should not take but a few minutes for them to do this.
__________________
1100, Preliminary order accepted 12/5
2000, Order accepted by GM 05/05
3000, Order accepted by production control 05/05
3400, Order broadcast 6/4
3800, Order produced 6/15
4000, Available to ship 6/16
4104, Bailment Invoice
4200, Shipped 6/19
6000, Delivered to the customer 6/25

2SS/RS BLK M6 GFX IOM interior
gtjacket is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 04:32 PM   #4
ffrcobra_65
Account Suspended
 
Drives: SuperCharged 2SS/RS IOM MN6
Join Date: May 2009
Location: CA
Posts: 5,101
Definitely the serpentine belt. The belt tensioner may not be doing its job..it is supposed to keep the belt at the correct tension as the belt naturally loosens over time. Or the belt itself is bad or glazed over. Or one of the pulleys is misaligned.

Here is what you can do to confirm it...spray or drop water on the belt while engine is running (be careful not to get any part of your body or clothing caught while you do this), the high pitch sound will even get louder and last longer until the water dissipates. If this happens, you know it is belt or tension related.

Don't use belt dressing to try to fix the squeal. Serp belts don't like belt dressing too much and actually makes them squel louder and longer, not to mention the dressing getting flung all over the place. Take it to the dealer, it is an easy fix.

Goodluck.
ffrcobra_65 is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 04:37 PM   #5
SSOOCH
Camaro SL,UTs
 
SSOOCH's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS #16429
Join Date: Sep 2006
Location: South Jordan, UT
Posts: 7,424
That's what I thought as well. I'll swing by there on my way home.
__________________
SSOOCH is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 04:44 PM   #6
Vash


 
Drives: 00 Blazer
Join Date: Aug 2008
Location: Texas
Posts: 5,128
It has an automatic tensioner. Could be some oil or cleaner got on the belt. Probably just needs to be wiped down and driven a bit. But never hurts to let the tech look at it.
Vash is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2009, 09:00 PM   #7
THE EVIL TW1N
Banned
 
Drives: 2003 Cobra Convertible
Join Date: Feb 2009
Location: CA
Posts: 2,925
Quote:
Originally Posted by Vash View Post
It has an automatic tensioner. Could be some oil or cleaner got on the belt. Probably just needs to be wiped down and driven a bit. But never hurts to let the tech look at it.
+1

but it could also be the tensioner.
THE EVIL TW1N is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2009, 04:34 AM   #8
BDA
 
Drives: GMC Acadia, F250
Join Date: Apr 2009
Location: Kenai, Alaska
Posts: 22
tensioner story

I once bought a chevy suburban for $10 because of a bad tensioner
- kept spitting the belt and overheating - dealer changed all accessories on the front of the engine including the tensioner ($4,000) - but put the same OLD pulley back on the NEW tensioner

$15 pulley - good as new

Highjack over
BDA is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2009, 07:43 AM   #9
RoyalKev

 
Drives: 2010 Camaro SS
Join Date: Jan 2009
Location: Maryland
Posts: 971
Maybe some installed a supercharger with out you noticing.

Sike its definitly the belt.
RoyalKev is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2009, 07:47 AM   #10
canadian ss
Psycho on day pass
 
canadian ss's Avatar
 
Drives: 2010 yellow 1ss m6 -GM tech
Join Date: Apr 2009
Location: grimsby, ont.
Posts: 436
Dam cat.
canadian ss is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2009, 07:50 AM   #11
UncleBenny
 
UncleBenny's Avatar
 
Drives: 2009 G8 GT
Join Date: Mar 2008
Location: New York
Posts: 162
Quote:
Originally Posted by RoyalKev View Post
Maybe some installed a supercharger with out you noticing.

Sike its definitly the belt.
My G8 squeals on start up, I tell people its the supercharger haha. All the G8's seem to do it though, people on forums say its the alternator. I believe the GXP's do it as well, and they have the LS3 in them like the Camaro, so a pretty similar setup I'm guessing. Maybe that's what you're hearing?

http://www.g8board.com/forums/showthread.php?t=15543
UncleBenny is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2009, 08:49 AM   #12
SicSix6
The Demon Photographer
 
SicSix6's Avatar
 
Drives: 2010 1SS IOM Camaro
Join Date: May 2009
Location: Bristow, VA
Posts: 758
Quote:
Originally Posted by SSOOCH View Post
I'm at 220 miles today. I went out to the car to grab some lunch. Started it up and there was a high pitched squeal that was heard. After I slapped the throttle it got faster and louder and then it went away. Went to lunch, when I came back out to my car after it sat for about an hour, the same noise occured. I have a LS3 with a manual trans.

Anybody else getting this?
squeal is the serpentine belt.
__________________

1SS IOM LS3, GM 4-pack guages, SLP SS Front Emblem, Roto-Fab CAI, Solo Performance Mach X Exhaust, Barton Industries Short Throw Shifter
SicSix6 is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 05:18 PM   #13
blackknight
Camaro Lover
 
Drives: 2014 GMC Sierra 5.3L
Join Date: Feb 2010
Location: Chicago 'Burbs
Posts: 711
I noticed my L99 doing this today.....its going to the dealer this week anyways for the lifter tick noise on startup and for the spoiler paint chip dilema.

Hopefully its nothing serious and just the belt out of alignment.
__________________
No Camaro right now. But I'll be back in one in a few years.
blackknight is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 05:22 PM   #14
SSOOCH
Camaro SL,UTs
 
SSOOCH's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS #16429
Join Date: Sep 2006
Location: South Jordan, UT
Posts: 7,424
A day after this original post I never heard it again.
__________________
SSOOCH is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 06:22 PM   #15
MG
 
MG's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro
Join Date: Apr 2010
Location: NYC
Posts: 622
From what I've learned these cars make lots of noises.

If it doesnt throw a code its probably benign.
MG is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 06:30 PM   #16
BackinBlackSS/RS
Go Blue!!!!!
 
BackinBlackSS/RS's Avatar
 
Drives: 2012 Cruze LT
Join Date: Mar 2009
Location: Indiana
Posts: 23,369
Quote:
Originally Posted by SSOOCH View Post
I'm at 220 miles today.
huh?
BackinBlackSS/RS is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 06:49 PM   #17
blackknight
Camaro Lover
 
Drives: 2014 GMC Sierra 5.3L
Join Date: Feb 2010
Location: Chicago 'Burbs
Posts: 711
Quote:
Originally Posted by BackinBlackSS/RS View Post
huh?
odometer....
__________________
No Camaro right now. But I'll be back in one in a few years.
blackknight is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 06:55 PM   #18
BackinBlackSS/RS
Go Blue!!!!!
 
BackinBlackSS/RS's Avatar
 
Drives: 2012 Cruze LT
Join Date: Mar 2009
Location: Indiana
Posts: 23,369
Quote:
Originally Posted by blackknight View Post
odometer....
I know, but is he saying he only has 220 miles on his car? Holy crap!!!
BackinBlackSS/RS is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 07:00 PM   #19
NoUCantDriveIt


 
Drives: 2SS RS M6 CGM/Black Rally
Join Date: Sep 2009
Location: Austin TX
Posts: 5,160
Quote:
Originally Posted by BackinBlackSS/RS View Post
I know, but is he saying he only has 220 miles on his car? Holy crap!!!
Check the original thread date
__________________
~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-
NoUCantDriveIt is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 07:14 PM   #20
BackinBlackSS/RS
Go Blue!!!!!
 
BackinBlackSS/RS's Avatar
 
Drives: 2012 Cruze LT
Join Date: Mar 2009
Location: Indiana
Posts: 23,369
Quote:
Originally Posted by NoUCantDriveIt View Post
Check the original thread date
Oh, for crying out loud.
BackinBlackSS/RS is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 07:17 PM   #21
NoUCantDriveIt


 
Drives: 2SS RS M6 CGM/Black Rally
Join Date: Sep 2009
Location: Austin TX
Posts: 5,160
Quote:
Originally Posted by BackinBlackSS/RS View Post
Oh, for crying out loud.
__________________
~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-
NoUCantDriveIt is offline   Reply With Quote
Old 12-18-2010, 07:19 PM   #22
BackinBlackSS/RS
Go Blue!!!!!
 
BackinBlackSS/RS's Avatar
 
Drives: 2012 Cruze LT
Join Date: Mar 2009
Location: Indiana
Posts: 23,369
Quote:
Originally Posted by NoUCantDriveIt View Post
BackinBlackSS/RS is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2010, 02:14 PM   #23
mcarney
 
mcarney's Avatar
 
Drives: SSRS CGM LS3
Join Date: Apr 2010
Location: Orlando, FL
Posts: 435
same thing happened to me under 2000k miles.

Got both belts replaced (gm sends a kit with both belts so they just replace both of them) noise went away.
__________________


When you're really good in a past life, you come back as yourself
.

mcarney is offline   Reply With Quote
Old 12-19-2010, 02:19 PM   #24
Ivas
el Ruco
 
Drives: 2010 Camaro SS (now runnin' TENS )
Join Date: Nov 2009
Location: Fontana, CA
Posts: 7,436
Wink You know what I'm sayin'?

I've had girlfriends that squealed when I started them up. After goin' for a ride the sounds were more like muffled purring.
Ivas is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LS3 CAM AND HEADERS DYNO ADM PERFORMANCE Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 49 10-11-2011 10:00 AM
LS3 vs L99? SGOS252382 Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 34 09-18-2010 03:55 PM
LS3 Specs revealed: GM's 436hp Sick 6.2L LS3 TAG UR IT Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 28 07-30-2009 06:02 PM
Timing chain failures on LS3 vettes detroitboy Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 15 04-12-2009 06:53 PM
Advice---Supercharged L99, S/C'd LS3 or LS9? CamaroZR1 Forced Induction - V8 25 09-25-2008 09:21 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.