Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Rick@Livernois
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Forced Induction - V8


Reply
 
Thread Tools
Old 01-14-2011, 01:47 PM   #715
radz28
Petro-sexual
 
radz28's Avatar
 
Drives: Ultra-Grin
Join Date: Oct 2006
Location: Crapramento, Crapifornia
Posts: 13,063
That sucks man. I hope you get it squared away. I'd be pulling my hair out too :(
__________________
05 Hummer H2 SUV on OEM Air Ride
Forged 11.4:1 408 LQ4 (K1 crank & rods; Mahle pistons)/CPP LS3 CNC heads/BTR Stage IV LS3 cam/home ported L92 intake manifold/ported 90mm TB/custom Volant CAI/mid-length headers/AFE dual 3" CB/Corvette Servo/el cheapo lift/Cognito UCAs/Sphon poly adjustable TA/Sphon adjustable rear LCAs/e'fan conversion/DirtyMax radiator/Moroso catchcan/HPTuners/HID conversion/LED exterior lighting/LED interior accents/Autometer Cobalts/AEM WBPioneer AVH-5600BHS/Pioneer GM-9601/2-Pioneer TS-W310D4s/Obcon Labyrinth dual-12 box/lots of other little stuff
radz28 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 01:56 PM   #716
Huggerorange73
Banned
 
Drives: The REAL C5
Join Date: Nov 2007
Location: Norridge, IL
Posts: 1,830
Send a message via AIM to Huggerorange73
I watched the video. This is what I heard.

0.15 min start
0.17 min - Idle
1.07 min - A single POP
1.24 min - Started fluxuating the RPM slightly
1.33 min - Fuel starvation starts adversely effecting Idle

The Engine is running out of fuel. This video does not give me any indication of bad gas, because if gas is bad, it is all bad and will not wait for 1.33 minutes.

The so called SMOKE is just condensation, which happens on all vehicles, and is not a large amount.

I'm sticking with fuel delivery problem. fuel filter, pressure regulator, pump. A Direct reading mechanical gauge is required for further troubleshooting to determine which is the cause.


Just a couple of small observations....

That smoke in my opinion is more than just condensation...The kind of smoke that pouring out of that pipe looks like a cold start in Chicago when it's 19 degrees. Looked pretty mild where Randy's at....I could be wrong.

Fuel could be an issue....but keep in mind it's gotta be in open loop so it's getting extra fuel till the ecm starts taking input from all the sensors. If the car is starving for fuel at idle, you have a SERIOUS fuel problem on your hands. Get the fuel pressure gauge out and check.
Huggerorange73 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 02:02 PM   #717
GTAHVIT
Blessed
 
GTAHVIT's Avatar
 
Drives: 2013 Sonic RS MT
Join Date: Dec 2007
Location: Saint Augustine FL
Posts: 28,495
Quote:
Originally Posted by Huggerorange73 View Post
Just a couple of small observations....

That smoke in my opinion is more than just condensation...The kind of smoke that pouring out of that pipe looks like a cold start in Chicago when it's 19 degrees. Looked pretty mild where Randy's at....I could be wrong.

Fuel could be an issue....but keep in mind it's gotta be in open loop so it's getting extra fuel till the ecm starts taking input from all the sensors. If the car is starving for fuel at idle, you have a SERIOUS fuel problem on your hands. Get the fuel pressure gauge out and check.
It was in the low 30's high 20's that night and that was the first start the following morning.

What's weird to me is that it runs fine on start up then once it gets out of the cold start cycle (I don't know the exact term for it) it starts to surge and run rough....
GTAHVIT is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 02:14 PM   #718
Huggerorange73
Banned
 
Drives: The REAL C5
Join Date: Nov 2007
Location: Norridge, IL
Posts: 1,830
Send a message via AIM to Huggerorange73
Quote:
Originally Posted by GTAHVIT View Post
It was in the low 30's high 20's that night and that was the first start the following morning.

What's weird to me is that it runs fine on start up then once it gets out of the cold start cycle (I don't know the exact term for it) it starts to surge and run rough....

My guess is it's coming into closed loop at that point...at that time, it's taking info from all the sensors to make it's call on fuel & spark.

Randy...did the car always smoke like that on cold start? Have you pulled any plugs yet?
Huggerorange73 is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 02:19 PM   #719
GSUNCSU
Watch This!
 
GSUNCSU's Avatar
 
Drives: Super Charged 1SS/RS, M6, CGM
Join Date: Dec 2009
Location: Albany, GA
Posts: 764
Hang in there, it will be something simple. My AC would not work after my install, drove me nuts, until I found the sensor on the driver's side close to the radiator, that I mostly but not completely unplugged, when putting in the intercooler. I had to go completely through the install paper work and revisit the install step by step until I found it, and then it stood out like a sore thumb. I tend to doubt it's the tune per se (being the correct tune), but I do wonder if it is a corrupted file or something like that.
__________________
K&N CAI, Wet Okole Seat Covers, MagnaFlow Street Perf. Ex. (Axle Back), MPD Hood, Gary's Customz ZL1 Fascia/Vented Fenders/Custom Stripes/Paint, AAC Afterburners/Fog Light Halos/Side Markers/Misc LEDs, Bee-Otch Air Freshener, Hurst Shifter and Line-Loc(APEX), RPI Splash Guards, MagnaCharger (Texas-Speed)(Installed by ME), Rx Catch Can and Breather, Billet Pulleys (SC2150), ARH Headers, LPE Twin Fuel Pump, Custom Blower Cam, Custom Tune TBArwhp, TBArwtorq, Boost Gauge and Single Pod (MTI)
GSUNCSU is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 02:20 PM   #720
GJG

 
GJG's Avatar
 
Drives: 2SS
Join Date: Apr 2009
Location: Beaumont, Tx
Posts: 873
the smoke on cold start seems normal to me. mine seems to do it when it's cool. As soon as the condensation in the pipes heat up, it starts and gets worse until cleared.


......Are the intake gaskets reusable? Could he be sucking air at one or both? If so the air would be off from what the MAF was telling the ECM????

(i stayed at a Holiday Inn last night, so take what I say, with that in mind)
__________________
Sleep well America.....my MARINE has your back......
GJG is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 02:33 PM   #721
Dr Jkel
and MR. HYDE
 
Dr Jkel's Avatar
 
Drives: 2010 2SS RJT/BLK 6Spd Man
Join Date: May 2009
Location: Oxford, Alabama
Posts: 4,441
Loose Rocker. Seriously, could be that but I doubt it. I hope you find the pesky gremlin, looking forward to the burnout videos.
__________________
MUSTANG...Like Bringing a Hot Dog to a Steak Dinner....There is no comparison.
Dr Jkel is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 02:38 PM   #722
PQ
Booooosted.
 
PQ's Avatar
 
Drives: 2010 Supercharged SS
Join Date: Apr 2008
Location: Mobile, AL
Posts: 36,714
Send a message via Yahoo to PQ
Quote:
Originally Posted by 2SSRS View Post
Did PQ pinch the fuel line?
Nope. In fact it will damn near squirt fuel right through the hood.

I know the hard way.

Quote:
Originally Posted by zebra View Post
done



Quote:
Originally Posted by Jekyll-N-Hyde View Post
you should be used to going in Circles you have been doing it for a few days now.


Quote:
Originally Posted by Scott@Bjorn3D View Post
He can't he got in a little heated debate with Ted.


But Ted did say he would fix it for 300.00 for a tune for his car.
I wouldn't say heated. He was just in a shitty mood. Too bad though.

Quote:
Originally Posted by GTAHVIT View Post
OK I spoke to a long time friend of mine today who is one of those zen guys who understands anything dealing with cars.

FWIW. Here's what he had to say.
It ain't fuel. Simply because I've already willed it not to be.

Quote:
Originally Posted by radz28 View Post
That sucks man. I hope you get it squared away. I'd be pulling my hair out too :(


Quote:
Originally Posted by Huggerorange73 View Post
Randy...did the car always smoke like that on cold start? Have you pulled any plugs yet?
Nope. Never smoked like that. I haven't ;ulled a plug, I just don't think it's the problem. I'm so convinced it's in the tune.

Quote:
Originally Posted by GSUNCSU View Post
but I do wonder if it is a corrupted file or something like that.
I thought about that. But I don't see why.

Quote:
Originally Posted by GJG View Post
the smoke on cold start seems normal to me. mine seems to do it when it's cool. As soon as the condensation in the pipes heat up, it starts and gets worse until cleared.


......Are the intake gaskets reusable? Could he be sucking air at one or both? If so the air would be off from what the MAF was telling the ECM????

(i stayed at a Holiday Inn last night, so take what I say, with that in mind)
I checked all gaskets thouroughly.
__________________
PQ is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 02:39 PM   #723
PQ
Booooosted.
 
PQ's Avatar
 
Drives: 2010 Supercharged SS
Join Date: Apr 2008
Location: Mobile, AL
Posts: 36,714
Send a message via Yahoo to PQ
Talked to Magnuson. Good info. I think it's the tune. He told me to ziptie the actuator open. Essintialy making it a NA system to drive it to a tuner. He says he believes it to be my catless, long tube system espec with teh intake I have.
__________________
PQ is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 02:57 PM   #724
GSUNCSU
Watch This!
 
GSUNCSU's Avatar
 
Drives: Super Charged 1SS/RS, M6, CGM
Join Date: Dec 2009
Location: Albany, GA
Posts: 764
Quote:
Originally Posted by PQ View Post
Talked to Magnuson. Good info. I think it's the tune. He told me to ziptie the actuator open. Essintialy making it a NA system to drive it to a tuner. He says he believes it to be my catless, long tube system espec with teh intake I have.
Have you found said tuner? and we got to find you an Easy Button.
__________________
K&N CAI, Wet Okole Seat Covers, MagnaFlow Street Perf. Ex. (Axle Back), MPD Hood, Gary's Customz ZL1 Fascia/Vented Fenders/Custom Stripes/Paint, AAC Afterburners/Fog Light Halos/Side Markers/Misc LEDs, Bee-Otch Air Freshener, Hurst Shifter and Line-Loc(APEX), RPI Splash Guards, MagnaCharger (Texas-Speed)(Installed by ME), Rx Catch Can and Breather, Billet Pulleys (SC2150), ARH Headers, LPE Twin Fuel Pump, Custom Blower Cam, Custom Tune TBArwhp, TBArwtorq, Boost Gauge and Single Pod (MTI)
GSUNCSU is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 03:21 PM   #725
BlownSS

 
BlownSS's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS
Join Date: Oct 2009
Location: Lincoln Nebraska
Posts: 1,758
Quote:
Originally Posted by PQ View Post
Talked to Magnuson. Good info. I think it's the tune. He told me to ziptie the actuator open. Essintialy making it a NA system to drive it to a tuner. He says he believes it to be my catless, long tube system espec with teh intake I have.
This sounds like a conversation we had last night! LOL Glad you (maybe) have it figured out!!!!
__________________
2010 IOM SS/RS LS3, Hennessey HPE550 Polished Magnuson TVS2300 Supercharger. 3.4 Pulley. Kooks long tube headers / high flow cats. GHL Full exhaust. ZL1 Fuel Pump/ADM FPCM. MSW Bap. JRE ZL1 Race cam with new springs/pushrods/Trunion Upgrade. FIC 850cc injectors. ZR1 Map sensor. CAI Induction. JRE Tune.
BlownSS is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 03:25 PM   #726
PQ
Booooosted.
 
PQ's Avatar
 
Drives: 2010 Supercharged SS
Join Date: Apr 2008
Location: Mobile, AL
Posts: 36,714
Send a message via Yahoo to PQ
Quote:
Originally Posted by BlownSS View Post
This sounds like a conversation we had last night! LOL Glad you (maybe) have it figured out!!!!
Yup. Exactly. And if nothing else, when they get it on the computer he can tell me exactly what it's doing.


Quote:
Originally Posted by GSUNCSU View Post
Have you found said tuner? and we got to find you an Easy Button.
__________________
PQ is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 04:36 PM   #727
zebra
just can't seem to leave
 
zebra's Avatar
 
Drives: your mom wild!!
Join Date: Oct 2008
Location: cold & windy
Posts: 10,532
Quote:
Originally Posted by PQ View Post
Talked to Magnuson. Good info. I think it's the tune. He told me to ziptie the actuator open. Essintialy making it a NA system to drive it to a tuner. He says he believes it to be my catless, long tube system espec with teh intake I have.
didn't we say something along these lines earlier? the engine's flowing more air than the tune knows what to do with. just make for daggum sure that if you're gonna drive on your N/A tune, you put your last set of injectors back in.

the last thing you want is for your bigger injectors to say "what... 80%?? okay!! "
__________________
zebra is offline   Reply With Quote
Old 01-14-2011, 04:44 PM   #728
PQ
Booooosted.
 
PQ's Avatar
 
Drives: 2010 Supercharged SS
Join Date: Apr 2008
Location: Mobile, AL
Posts: 36,714
Send a message via Yahoo to PQ
Quote:
Originally Posted by zebra View Post
didn't we say something along these lines earlier? the engine's flowing more air than the tune knows what to do with. just make for daggum sure that if you're gonna drive on your N/A tune, you put your last set of injectors back in.

the last thing you want is for your bigger injectors to say "what... 80%?? okay!! "
I think trailering it may be the best bet.
__________________
PQ is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Where to get engine cover modified after a Maggie install? 1meanss Cosmetics and Lighting Modification Discussions 5 03-05-2011 10:00 PM
Another Maggie install .... Luvpilot Forced Induction - V8 9 06-20-2010 10:00 PM
maggie install, hose routing suggestions please n2oSS Forced Induction - V8 6 05-31-2010 04:59 PM
DIY : Install catback on 2010 Camaro SS Nine Ball Camaro DIY & HOW-TO instructions & discussions 3 08-09-2009 05:36 PM


All times are GMT -5. The time now is 09:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.