Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Dyno Max
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons

Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons Bolt-Ons | Intakes | Exhaust

Reply
 
Thread Tools
Old 03-09-2011, 04:02 PM   #1
Alain

 
Alain's Avatar
 
Drives: 2010 SS, RS, Manual. 2012 F150, FX4
Join Date: Dec 2009
Location: Northern NJ
Posts: 1,567
Question about Check engine light

I've been running long tube headers with highflow cats and no tune on the car for about a month and a half. Other mods I have are K&N intake, resonator and muffler delete.

I went a month and a half without getting the check engine light. Three days ago the check engine light came on, I got in touch with on star and they said the problem was with the emissions. She said that this would cause the car to hesitate at take off and to feel sluggish. For a week leading up to the CEL coming on the car was doing just that, it was hesitating and sluggish. It just didn't feel as crisp and responsive as it usually does.

I called Jannetty and ordered their X3 tuner so I can get the car tuned and running the way it should with long tubes installed. Now the funny thing is that now (3days later) the check engine light turned off by itself before I even got to use the tuner I bought from Jannetty !

I'm totally puzzled by this. I know the car didn't tune itself lol. Anyone know why this is?
Alain is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:09 PM   #2
anthonyj9h
"First There"
 
anthonyj9h's Avatar
 
Drives: 2010 camaro 2ss
Join Date: Feb 2011
Location: in a hole somewhere
Posts: 6,933
hmmm well you had a super lean condition, the computer is there to prevent meltdown maybe? you might be in reduced power mode now
anthonyj9h is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:28 PM   #3
Alain

 
Alain's Avatar
 
Drives: 2010 SS, RS, Manual. 2012 F150, FX4
Join Date: Dec 2009
Location: Northern NJ
Posts: 1,567
Quote:
Originally Posted by anthonyj9h View Post
hmmm well you had a super lean condition, the computer is there to prevent meltdown maybe? you might be in reduced power mode now
it's definitely not on reduced power mode, the car is back to running strong again. it'll hesitate once in a while. I'm driving it easy for the time being. I should be receiving the tuner tomorrow.

anone else have any ideas ?
Alain is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:31 PM   #4
anthonyj9h
"First There"
 
anthonyj9h's Avatar
 
Drives: 2010 camaro 2ss
Join Date: Feb 2011
Location: in a hole somewhere
Posts: 6,933
its to lean what about your maf sensor i know i checked my intake and forgot to plug it back in and it bucked and hesitate and the light went off
anthonyj9h is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:37 PM   #5
Alain

 
Alain's Avatar
 
Drives: 2010 SS, RS, Manual. 2012 F150, FX4
Join Date: Dec 2009
Location: Northern NJ
Posts: 1,567
Quote:
Originally Posted by anthonyj9h View Post
its to lean what about your maf sensor i know i checked my intake and forgot to plug it back in and it bucked and hesitate and the light went off
MAF sensor is good so it's not that.

wondering why the Light disappeared on it's own. so weird
Alain is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:42 PM   #6
mikeSS


 
mikeSS's Avatar
 
Drives: 2013 E92 M3
Join Date: Nov 2009
Location: MI
Posts: 7,335
all i know is that the car will run much better with the tune. i would never run LTs with out one.
__________________

2010 camaro cammed- sold
2013 E92 V8 M3 DCT ZCP
C7 pending order
mikeSS is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:48 PM   #7
Alain

 
Alain's Avatar
 
Drives: 2010 SS, RS, Manual. 2012 F150, FX4
Join Date: Dec 2009
Location: Northern NJ
Posts: 1,567
yeah i know, i was eventually going to get it tuned. i was just trying to hold out on the tuning until i got the car camed. i can't wait to get this thing tuned and see how big of a difference it makes.

hopefully Ted will hook me up nicely !
Alain is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:49 PM   #8
mlee
H-Town Camaro Club
 
mlee's Avatar
 
Drives: Number Twenty-Three
Join Date: Oct 2008
Location: Conroe, TX
Posts: 24,519
It's all normal... no worries. The light can be intermittent. All you need to do is turn the rear O2 codes off so the light doesn't set. Ted will do that in his tune.

If you don't want to tune, just live with the light until you get your cam and tune.
__________________
.
mlee is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 06:59 PM   #9
Alain

 
Alain's Avatar
 
Drives: 2010 SS, RS, Manual. 2012 F150, FX4
Join Date: Dec 2009
Location: Northern NJ
Posts: 1,567
yeah? i asked ted if i would cause any damage to the car by driving it under these conditions and he said everything would be fine.
even after he told me it would be fine i was still a little worried.
Alain is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 07:07 PM   #10
mikeSS


 
mikeSS's Avatar
 
Drives: 2013 E92 M3
Join Date: Nov 2009
Location: MI
Posts: 7,335
Quote:
Originally Posted by Alain View Post
even after he told me it would be fine i was still a little worried.
i would never take chances on my car. if its going to be a while to get a cam then i would just tune it now. and re-tune when the cam comes in. i have tuned my car 3 times its no big deal. and doesn't cost as much as the first time.
__________________

2010 camaro cammed- sold
2013 E92 V8 M3 DCT ZCP
C7 pending order
mikeSS is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 07:08 PM   #11
mlee
H-Town Camaro Club
 
mlee's Avatar
 
Drives: Number Twenty-Three
Join Date: Oct 2008
Location: Conroe, TX
Posts: 24,519
Quote:
Originally Posted by Alain View Post
yeah? i asked ted if i would cause any damage to the car by driving it under these conditions and he said everything would be fine.
even after he told me it would be fine i was still a little worried.
There are quite a few who get headers w/o tune... you're just leaving a little HP on the table and you have to deal w/ the light. Enjoy your ride and follow Teds advice...
__________________
.
mlee is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2011, 09:15 PM   #12
Alain

 
Alain's Avatar
 
Drives: 2010 SS, RS, Manual. 2012 F150, FX4
Join Date: Dec 2009
Location: Northern NJ
Posts: 1,567
Quote:
Originally Posted by mlee View Post
There are quite a few who get headers w/o tune... you're just leaving a little HP on the table and you have to deal w/ the light. Enjoy your ride and follow Teds advice...
Thanks for the info. Yeah, I made it a point to speak to Ted himself. He's gonna be the one who will be doing my cam work when the time comes.

Can't wait to see how much of a difference the tune will make on the car.
Alain is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2011, 12:43 PM   #13
gmwheels
 
Drives: 2010 2SS RS black with IOI
Join Date: Nov 2009
Location: British Columbia Canada
Posts: 98
i talked to the sales rep at SLP yesterday and he told me that when you install the longtube headers you will get a CEL come on and will have to get a tune to turn off the rear 02 sensor, but where i live there is no place to get a tune so i'm not sure what to do now.
gmwheels is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2011, 01:25 PM   #14
MudderFinger
 
MudderFinger's Avatar
 
Drives: 2011 IOM SS/RS
Join Date: Dec 2010
Location: Virginia
Posts: 609
You will be happy with the tune. Mine had the light coming on and it was setting the code for the the front O2 sensors not switching because of the LT headers. Jannety tune will disable the front O2 sensor and it will never be a problem again. My CEL would go off about every two to three days, the onstar folks said it would after about seven start ups with full cool down and warm ups. So it is normal for it to see the switching come back and then turn off the light. Also if you have a L99 the remote start will not work if the CEL is on.
MudderFinger is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2011, 03:23 PM   #15
Alain

 
Alain's Avatar
 
Drives: 2010 SS, RS, Manual. 2012 F150, FX4
Join Date: Dec 2009
Location: Northern NJ
Posts: 1,567
Quote:
Originally Posted by gmwheels View Post
i talked to the sales rep at SLP yesterday and he told me that when you install the longtube headers you will get a CEL come on and will have to get a tune to turn off the rear 02 sensor, but where i live there is no place to get a tune so i'm not sure what to do now.
talk to someone at Janetty. There is no places by me that i can take my car to tune it so i'm getting a mail tune from Janetty.


Quote:
Originally Posted by MudderFinger View Post
You will be happy with the tune. Mine had the light coming on and it was setting the code for the the front O2 sensors not switching because of the LT headers. Jannety tune will disable the front O2 sensor and it will never be a problem again. My CEL would go off about every two to three days, the onstar folks said it would after about seven start ups with full cool down and warm ups. So it is normal for it to see the switching come back and then turn off the light. Also if you have a L99 the remote start will not work if the CEL is on.
oh ok, so that's why the light disappeared. it's been off for about two days now. the tuner is getting delivered today so hopefully by tomorrow the car will have the new tune
Alain is offline   Reply With Quote
Old 03-10-2011, 03:38 PM   #16
fldrummer
"Black Ace"
 
fldrummer's Avatar
 
Drives: 2SS/RS black/black
Join Date: Aug 2008
Location: Ft. Lauderdale, FL
Posts: 1,736
Quote:
Originally Posted by gmwheels View Post
i talked to the sales rep at SLP yesterday and he told me that when you install the longtube headers you will get a CEL come on and will have to get a tune to turn off the rear 02 sensor, but where i live there is no place to get a tune so i'm not sure what to do now.
Like Alain said, get an SCT tuner and tunes for life from Janetty or, if you have a PC laptop, buy a power-flash cable and software from Vector Motorsports, like I did, and get free tune updates for life from them. I believe both have scanners that allow you to scan and clear codes as well. I know Vector's also lets you do a scan as you drive and export it to an Excel table to review; not sure how the SCT's works though (?).
__________________
2010 2SS/RS M6 "Black Ace" - Delivered 6/4/2009
Mods: Forged LS3 (9.8:1 CR), Maggie TVS 2300 SC with OD rear pulley, Custom Comp cam (223/244, .610/.596, 114 LSA), Monster LT1-SC twin-disk clutch, Dynotech 1-piece driveshaft, CAI Inc. intake w/ ADM scoop, XS Power full exhaust (1 7/8" LT headers with 3" off-road pipes), VMAX CNC-ported TB, LSR adjustable sway bars, LPE rear end-links, BMR 1" drop, BMR polyurethane bushings; UMI trailing arms & toe rods. 572 rwhp/548 rwtq (Mustang Dyno, maxed-out injectors).
fldrummer is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 11:28 AM   #17
gmwheels
 
Drives: 2010 2SS RS black with IOI
Join Date: Nov 2009
Location: British Columbia Canada
Posts: 98
so is your warranty void by doing all this?
gmwheels is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 11:38 AM   #18
Alain

 
Alain's Avatar
 
Drives: 2010 SS, RS, Manual. 2012 F150, FX4
Join Date: Dec 2009
Location: Northern NJ
Posts: 1,567
Pretty much once you tune the car your you put your warranty in jeopardy. You can always go back to the stock tune but GM will still be able to tell you tuned the car. A lot of warranty work depends on what kind of relationship you have with your dealership. If they are dicks then you're screwed !
Alain is offline   Reply With Quote
Old 03-11-2011, 11:42 AM   #19
IROCanSS
Account Suspended
 
Drives: 89 IROC 350
Join Date: Mar 2009
Location: Back roads, southern Ohio
Posts: 12,518
Lots of things can trigger the light but they usually reset but it will come back. Just get it tuned. It will run WAY better after.
IROCanSS is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Misfire when cold, Check Engine Light TooCool5 Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls 19 08-28-2013 01:07 PM
Check Engine Light... Missionboi Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls 1 01-08-2011 01:02 AM
P0300 Misfire Code Help black-knight 4th Generation Camaros 4 02-08-2010 01:45 PM
Check engine light is on. Camarofan69 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 2 08-15-2009 04:00 PM
Voice Your Comments/Suggestions/Input for Focus Group on 2010 Camaro Mr. Wyndham 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 236 04-22-2008 12:43 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.