Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
PFYC
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Technical Camaro Topics > Camaro DIY & HOW-TO instructions & discussions

Camaro DIY & HOW-TO instructions & discussions All DIY projects & discussions

Reply
 
Thread Tools
Old 05-22-2011, 03:41 PM   #126
2SSRS@Gen5diy
Salt & Pepper 2014 Z/28

 
2SSRS@Gen5diy's Avatar
 
Drives: 2010 2SS IOM ,2014 Z/28, 66 Nova
Join Date: Oct 2008
Location: By the lake in AZ
Posts: 11,864
If you remove the connecter on the the mirror and see if you have power to pin 9 of the 16 pins, its the pin at the bottom left if your looking at it and its has the tab's up.
__________________
2SSRS@Gen5diy is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2011, 03:46 PM   #127
jtzako

 
Drives: 2010 IBM Camaro SS
Join Date: Jun 2007
Location: DFW, Tx
Posts: 1,156
Quote:
Originally Posted by 2SSRS View Post
If you remove the connecter on the the mirror and see if you have power to pin 9 of the 16 pins, its the pin at the bottom left if your looking at it and its has the tab's up.
I was testing for power at the red wire where it spices from the long harness to the mirror harness. Is that not the right place to check?

Also, when I use my meter it seems to be working oddly. If I touch the powered wire and a metal part of the car nothing happens, but if I touch the powered wire + negative side of battery it dows the voltage. This seems unusual to me.

Can you confirm that on the long harness the Pink and Dark Blue wires are the right ones? I tried both, 1 at a time and neither worked so I'm not sure if they are the right ones. Or should I be powering the red wire directly?
__________________
2010 Camaro SS Imperial Blue | CAI Inc, CAI | Solo Hi Flow Cats | X-Pipe | Backup Camera | PDIM
jtzako is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2011, 03:53 PM   #128
STINGS
Live for On Ramps!
 
STINGS's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro/2LT/RS/T.F./6M "naomi"
Join Date: Feb 2010
Location: Phoenix
Posts: 184
You can also use small push pins, available at most hardware stores to mount the camera. (5/32 hole size)

Joe





Cut opening with utility knife. Note: Better if you push the tip of the utility knife into the bumper, rocking the blade back and forth untill you get through the material. Once you are through the bumper, it works better if you use more of a sawing/rocking motion to finish the cut. Using the scoring method, if it slips you will drag the blade across the bumper outside of the cutting area.




Last edited by STINGS; 05-22-2011 at 06:20 PM.
STINGS is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2011, 03:54 PM   #129
BrandonB956
 
BrandonB956's Avatar
 
Drives: RS (11/15/10)
Join Date: Mar 2010
Location: Baton Rouge,LA
Posts: 577
Nice
__________________
TEAM LLT

Nov.15th 2010 -- Check out my build thread
http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=116235
BrandonB956 is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2011, 03:50 PM   #130
jtzako

 
Drives: 2010 IBM Camaro SS
Join Date: Jun 2007
Location: DFW, Tx
Posts: 1,156
I got mine wired up yesterday and finished it today. I cut a square hole so I could put the camera in from the inside. I used some trim fasteners to push through the 4 holes in the camera assembly then sealed it all with clear silicon adhesive.

Tips for installing this on a 1SS using the OEM style harness/camera:

1) There are no existing wires in the A-pillar to tie wires to, so get some stick-on zip tie fasteners to make it easier and keep things away from the airbag.

2) You have to tap the reverse light power since 1SS models do not have power in the mirror harness already. The reverse light wire is the light green wire found in the large connector in the driver side tail light assembly. You then connect that wire/tap to the Dark Blue or Pink wire in the harness that connects to the camera.
__________________
2010 Camaro SS Imperial Blue | CAI Inc, CAI | Solo Hi Flow Cats | X-Pipe | Backup Camera | PDIM
jtzako is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2011, 08:36 PM   #131
STINGS
Live for On Ramps!
 
STINGS's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro/2LT/RS/T.F./6M "naomi"
Join Date: Feb 2010
Location: Phoenix
Posts: 184
Quote:
Originally Posted by jtzako View Post
I got mine wired up yesterday and finished it today. I cut a square hole so I could put the camera in from the inside. I used some trim fasteners to push through the 4 holes in the camera assembly then sealed it all with clear silicon adhesive.

Tips for installing this on a 1SS using the OEM style harness/camera:

1) There are no existing wires in the A-pillar to tie wires to, so get some stick-on zip tie fasteners to make it easier and keep things away from the airbag.

2) You have to tap the reverse light power since 1SS models do not have power in the mirror harness already. The reverse light wire is the light green wire found in the large connector in the driver side tail light assembly. You then connect that wire/tap to the Dark Blue or Pink wire in the harness that connects to the camera.
Vehicles with the sunroof have a harness down the drivers side A pillar. Passenger side A pillar has the overhead console harness running down it. So if you have a sunroof you can run it down either side and have something to tie it to!
(Someone who has the sunroof can verify this)

Joe
STINGS is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2011, 07:33 PM   #132
jimmyh
 
jimmyh's Avatar
 
Drives: 2011 1LT => 2010 2SS
Join Date: Mar 2010
Location: an I-294 traffic jam
Posts: 180
"Bolivia's Auto Sales" FTW
jimmyh is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2011, 11:36 PM   #133
Gene Culley

 
Gene Culley's Avatar
 
Drives: 2010 Inferno Orange Metallic 2SS/RS
Join Date: Dec 2009
Location: Boyertown, PA
Posts: 1,386
Smile

Quote:
Originally Posted by STINGS View Post
You can also use small push pins, available at most hardware stores to mount the camera. (5/32 hole size)

Joe





Cut opening with utility knife. Note: Better if you push the tip of the utility knife into the bumper, rocking the blade back and forth untill you get through the material. Once you are through the bumper, it works better if you use more of a sawing/rocking motion to finish the cut. Using the scoring method, if it slips you will drag the blade across the bumper outside of the cutting area.



I really like the photos you've provided and the clean job you have done. Can you tell me approximately the size of hole you used? I have a GM camera as well, from Ofer, and I am about to do it this weekend.
Gene Culley is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2011, 04:41 AM   #134
bigwayne3000

 
Drives: 2011 Camaro LS
Join Date: Sep 2008
Location: NJ
Posts: 1,443
Does the GM camera have the green, yellow, red lines on it or no? Also Gene, if I were to buy this down the road would you be willing to give me a hand if I drive out there? Ill supply the beer!
bigwayne3000 is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2011, 09:00 AM   #135
jtzako

 
Drives: 2010 IBM Camaro SS
Join Date: Jun 2007
Location: DFW, Tx
Posts: 1,156
Quote:
Originally Posted by bigwayne3000 View Post
Does the GM camera have the green, yellow, red lines on it or no? Also Gene, if I were to buy this down the road would you be willing to give me a hand if I drive out there? Ill supply the beer!
Mine doesnt have lines, and it is black and white display also, not sure if that is what all of them are.
__________________
2010 Camaro SS Imperial Blue | CAI Inc, CAI | Solo Hi Flow Cats | X-Pipe | Backup Camera | PDIM
jtzako is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2011, 03:56 PM   #136
Darth_Emma
Psssssssssshhhhhhhhhhhhh!
 
Darth_Emma's Avatar
 
Drives: under contruction
Join Date: Nov 2009
Location: Marysville, Ohio
Posts: 13,151
Quote:
Originally Posted by jtzako View Post
Mine doesnt have lines, and it is black and white display also, not sure if that is what all of them are.
Mine is color.
__________________
Darth_Emma is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2011, 04:09 PM   #137
GTAHVIT
Blessed
 
GTAHVIT's Avatar
 
Drives: 2013 Sonic RS MT
Join Date: Dec 2007
Location: Saint Augustine FL
Posts: 28,849
Mine is color with no lines and Night Vision.
GTAHVIT is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2011, 04:15 PM   #138
jtzako

 
Drives: 2010 IBM Camaro SS
Join Date: Jun 2007
Location: DFW, Tx
Posts: 1,156
Do you guys have the "OEM" one or some other? I believe mine is an OEM one.
__________________
2010 Camaro SS Imperial Blue | CAI Inc, CAI | Solo Hi Flow Cats | X-Pipe | Backup Camera | PDIM
jtzako is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2011, 04:28 PM   #139
2SSRS@Gen5diy
Salt & Pepper 2014 Z/28

 
2SSRS@Gen5diy's Avatar
 
Drives: 2010 2SS IOM ,2014 Z/28, 66 Nova
Join Date: Oct 2008
Location: By the lake in AZ
Posts: 11,864
Quote:
Originally Posted by jtzako View Post
Do you guys have the "OEM" one or some other? I believe mine is an OEM one.
Darth_Emma is a Sony camera and GTAHVIT is the same as yours.
__________________
2SSRS@Gen5diy is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2011, 04:29 PM   #140
2SSRS@Gen5diy
Salt & Pepper 2014 Z/28

 
2SSRS@Gen5diy's Avatar
 
Drives: 2010 2SS IOM ,2014 Z/28, 66 Nova
Join Date: Oct 2008
Location: By the lake in AZ
Posts: 11,864
Quote:
Originally Posted by bigwayne3000 View Post
Does the GM camera have the green, yellow, red lines on it or no? Also Gene, if I were to buy this down the road would you be willing to give me a hand if I drive out there? Ill supply the beer!
The OEM camera do not have the lines.
__________________
2SSRS@Gen5diy is offline   Reply With Quote
Old 05-25-2011, 04:34 PM   #141
jtzako

 
Drives: 2010 IBM Camaro SS
Join Date: Jun 2007
Location: DFW, Tx
Posts: 1,156
Quote:
Originally Posted by 2SSRS View Post
Darth_Emma is a Sony camera and GTAHVIT is the same as yours.
Huh, OK. I'll have to check it again. It is temp rigged until the replacement harness comes, but I'm pretty sure it is not in color. (I havent checked for night vision but not sure exactly what that looks like)
__________________
2010 Camaro SS Imperial Blue | CAI Inc, CAI | Solo Hi Flow Cats | X-Pipe | Backup Camera | PDIM
jtzako is offline   Reply With Quote
Old 05-26-2011, 01:31 PM   #142
jtzako

 
Drives: 2010 IBM Camaro SS
Join Date: Jun 2007
Location: DFW, Tx
Posts: 1,156
Finally had a chance to check it last night. It is in color, I just couldnt tell initially because nothing behind me at the time was particularly colorful.

Also, I noticed that as I backed into the garage the image changed as I transitioned from sunlight to garage. That might be the 'night vision' that was mentioned.
__________________
2010 Camaro SS Imperial Blue | CAI Inc, CAI | Solo Hi Flow Cats | X-Pipe | Backup Camera | PDIM
jtzako is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2011, 01:15 AM   #143
The IOM Ninja
Account Suspended
 
Drives: 10' IOM 2SS/RS, 13' GB Shelby GT500
Join Date: Sep 2010
Location: Sherwood Park, AB
Posts: 2,195
Hey Ofer, you were right, it was that damned diode. I destroyed it and now the rearview camera is all set up.
The IOM Ninja is offline   Reply With Quote
Old 05-27-2011, 08:34 AM   #144
2SSRS@Gen5diy
Salt & Pepper 2014 Z/28

 
2SSRS@Gen5diy's Avatar
 
Drives: 2010 2SS IOM ,2014 Z/28, 66 Nova
Join Date: Oct 2008
Location: By the lake in AZ
Posts: 11,864
Quote:
Originally Posted by The IOM Ninja View Post
Hey Ofer, you were right, it was that damned diode. I destroyed it and now the rearview camera is all set up.
Grate to here, Post pics and have a good weekend.
__________________
2SSRS@Gen5diy is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2011, 10:00 AM   #145
Gene Culley

 
Gene Culley's Avatar
 
Drives: 2010 Inferno Orange Metallic 2SS/RS
Join Date: Dec 2009
Location: Boyertown, PA
Posts: 1,386
Smile

Quote:
Originally Posted by bigwayne3000 View Post
Does the GM camera have the green, yellow, red lines on it or no? Also Gene, if I were to buy this down the road would you be willing to give me a hand if I drive out there? Ill supply the beer!
Yes, of course. Let me get mine finished up and then I'll be ready to help you out!
Gene Culley is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2011, 07:56 PM   #146
The IOM Ninja
Account Suspended
 
Drives: 10' IOM 2SS/RS, 13' GB Shelby GT500
Join Date: Sep 2010
Location: Sherwood Park, AB
Posts: 2,195
Quote:
Originally Posted by 2SSRS View Post
Grate to here, Post pics and have a good weekend.
I'd like to thank you for keeping up with the stupidity of me on the phone I immediately went and got a soldering gun and put the harness back together the way it was supposed to be hahaha. Anyway here are those photo's!







Thought you might like this photo

I'll hopefully be installing my heritage grill this week, all depends on if it is done getting painted

Also Stings have you noticed the screwy design of our bumpers? It kinda looks stupid how the camera is off centre even though it is completely centred
The IOM Ninja is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2011, 08:03 PM   #147
jtzako

 
Drives: 2010 IBM Camaro SS
Join Date: Jun 2007
Location: DFW, Tx
Posts: 1,156
Yeah, it is weird how they did not center the license plate lights under the bumper lip. It isnt too far off, maybe 1 cm, but enough you can tell if you are looking there.
__________________
2010 Camaro SS Imperial Blue | CAI Inc, CAI | Solo Hi Flow Cats | X-Pipe | Backup Camera | PDIM
jtzako is offline   Reply With Quote
Old 05-28-2011, 08:46 PM   #148
2SSRS@Gen5diy
Salt & Pepper 2014 Z/28

 
2SSRS@Gen5diy's Avatar
 
Drives: 2010 2SS IOM ,2014 Z/28, 66 Nova
Join Date: Oct 2008
Location: By the lake in AZ
Posts: 11,864
Quote:
Originally Posted by The IOM Ninja View Post
I'd like to thank you for keeping up with the stupidity of me on the phone I immediately went and got a soldering gun and put the harness back together the way it was supposed to be hahaha. Anyway here are those photo's!







Thought you might like this photo

I'll hopefully be installing my heritage grill this week, all depends on if it is done getting painted

Also Stings have you noticed the screwy design of our bumpers? It kinda looks stupid how the camera is off centre even though it is completely centred

Love that pic, both the cars look grate.
__________________
2SSRS@Gen5diy is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2011, 12:28 AM   #149
Jocoo26
 
Jocoo26's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro 2SS
Join Date: Oct 2010
Location: New York
Posts: 78
I cannot seem to get my mirror screen to turn on. How does the camera know when the car is in reverse?
Jocoo26 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2011, 10:13 AM   #150
Gene Culley

 
Gene Culley's Avatar
 
Drives: 2010 Inferno Orange Metallic 2SS/RS
Join Date: Dec 2009
Location: Boyertown, PA
Posts: 1,386
Smile

Quote:
Originally Posted by Jocoo26 View Post
I cannot seem to get my mirror screen to turn on. How does the camera know when the car is in reverse?
It is hooked up to a wire that is hot only when the car is in reverse and less than 12MPH. I may be a little off on the MPH.
Gene Culley is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rear view camera and LCD mirror install on my vert. SUX2BU Camaro Convertible Forum 62 08-18-2012 07:40 PM
Backup camera install help. meschwenk Audio, Video, Bluetooth, Navigation, Radar, Electronics Forum 3 04-05-2011 09:16 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.