Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
TireRack
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > General Camaro Forums > 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions


Reply
 
Thread Tools
Old 08-14-2011, 11:32 PM   #1
stlrammer

 
stlrammer's Avatar
 
Drives: 2011 2LT/RS SGM
Join Date: Mar 2010
Location: Saint Louis, MO USA
Posts: 2,009
SS Six Speed Manual 1st to 2nd Shift

I have a 2010 SS manufactured in October 2009. It currently has 5,000 miles on it. I'm noticing a little glitch when shifting from 1st to 2nd. About 70% of the time it shifts very smooth but 30% of the time it resists going into 2nd (I have to pull hard or wiggle the stick a bit and then it engages. All other gears work very smooth. It still has 18 months on bumper to bumper warranty. :-) Thought I'd see if there is any advice out there on this subject. Thanks in advance.
__________________

Last edited by stlrammer; 08-15-2011 at 10:45 PM.
stlrammer is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2011, 11:34 PM   #2
Rage
TRI-COUNTY CAMARO... FTW!
 
Rage's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS M6 Cyber Grey
Join Date: May 2010
Location: South Florida
Posts: 1,200
I used to get a "notchy" feeling on the 1-2... especially when cold. Nothing like what you have. Is it the same at all speeds/rpms?
__________________
CAI inc. cold air intake, LG G6x3 cam, Patriot Gold Extreme Dual springs, Titanium retainers and locks, LG SuperPro 1 7/8 Long Tube headers with full 3" exhaust, DynoMax VT mufflers, SLP 4" tips, Moroso catch can, Race Ready electronic exhaust cut outs, Full painted Razzi body kit, Headlight Armor Smoke taillight and marker blackouts, T-Rex aluminum upper and lower grille, Polished aluminum front and rear bowties. Professionally installed and Dyno Tuned by HorsePower Sales, Pompano Beach FL.
Rage is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2011, 11:35 PM   #3
DHSS
 
DHSS's Avatar
 
Drives: Empty
Join Date: Jan 2011
Location: Grand Prairie, Tx
Posts: 457
Gotta wait until the tranny gets warm. By the time I get to work (10 mins) I can bang 1st to 2nd like butter!!!
DHSS is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2011, 11:38 PM   #4
2SSJIM

 
2SSJIM's Avatar
 
Drives: 2012 CRT ZL1 #1400
Join Date: Apr 2009
Location: AZ.
Posts: 940
I have had no problems with mine..... are you sure your not fighting the skip shift?
2SSJIM is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2011, 11:39 PM   #5
oldfriend


 
Drives: Fiat 500 E
Join Date: Dec 2009
Location: 32.7607/N. 16.95947/W
Posts: 7,821
Quote:
Originally Posted by DHSS View Post
Gotta wait until the tranny gets warm. By the time I get to work (10 mins) I can bang 1st to 2nd like butter!!!
Try going to work the long way , so you will have more smooth sailing [ shifting ]
oldfriend is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2011, 11:42 PM   #6
meb885
 
meb885's Avatar
 
Drives: 13 CRT 2SS-1LE/06 Trailblazer
Join Date: Sep 2009
Location: Metro-Detroit, MI
Posts: 386
sounds like skip shift to me. accelerate a little harder, see if it still does it. i think if u try to shift out of 1st before hitting a certain RPM range or 18mph it triggers the skip shift and throws ur hand to the middle of the shifter to go down to 4th.
__________________
-2013 2SS/RS 1LE Crystal Red Tintcoat D9231513 1 of 1826 1LE's, and 1 of 86 2SS's in Crystal Red
-Built 05/13 Car Came home 8/08/2013
Completed Upgrades: CAI Intake, Tint, Wheel Center Decals, Gill Stripes.
Planned Upgrades Soon:De-Chrome (Black outs),
TEAM LS3
2010 2LT VIN#165 Traded In, 2010 2SS VIN#42415 Traded In
meb885 is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2011, 11:48 PM   #7
HDRDTD


 
Drives: 2013 Triple Black ZL1 Vert M6 ECF
Join Date: Mar 2011
Location: Trenton, Michigan
Posts: 5,353
No problems with mine, 6500 miles so far.
HDRDTD is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2011, 11:59 PM   #8
B1G-AL
 
B1G-AL's Avatar
 
Drives: 09 Bullitt, 08 H3 Alpha, Ram SS/T
Join Date: Jun 2011
Location: New Hampshire
Posts: 512
My LS's 6 speed has shifted rough from the day I drove it off the lot new. I assumed that was just the way it was until I started reading other posts like this on the forums. First to second is usually hesitant and 2nd to 3rd now has a notchy feeling 30% of the time. Maybe its fine and its just me, but I'd rather not have to bring it in to have them tear down the transmission!
__________________
B1G-AL is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2011, 12:11 AM   #9
DHSS
 
DHSS's Avatar
 
Drives: Empty
Join Date: Jan 2011
Location: Grand Prairie, Tx
Posts: 457
They all will do it eventually. Mine started around 2500 miles. It's not the skip shift b/c mine is tuned out. There are multiple threads on this site about this. Once my car is warm, it's a beast, but if I try to power shift as soon as I crank it she grinds like crazy!!!
DHSS is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2011, 07:54 AM   #10
mhood
Orange Camaros Rule!
 
mhood's Avatar
 
Drives: 2010 1SS LS3 RS IOM
Join Date: Feb 2010
Location: Texas
Posts: 1,561
My 1st to 2nd and 2nd to 3rd used to be quite notchy but it seems to be improving with age. It might be me improving with age though...yea....it's me improving with age for sure.
__________________

Mary - Orange Camaros Rule!
mhood is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2011, 08:46 AM   #11
Cam#7

 
Cam#7's Avatar
 
Drives: 2011 2LT IBM / SIM stripe 6M
Join Date: Apr 2010
Location: STL
Posts: 864
I'm also from St. Charles. Definitely sounds like the skip shift on the V8. Probably because of the summer time and running the AC that your revs aren't high enough. Can someone post the rpm level, I thought it was like 2,000?
__________________
Cam#7 is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2011, 08:51 AM   #12
Steve Dallas
Commits weekly crime
 
Steve Dallas's Avatar
 
Drives: 2017 Camaro 1LT
Join Date: Nov 2009
Location: Camano Island, WA
Posts: 9,206
No problems here.

This is what the warrantee is for...take it to the shop.
__________________
2017 Camaro 1LT
I fire up the willing engine, responding with a roar. Tires spitting gravel I commit my weekly crime.
Steve Dallas is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2011, 10:21 AM   #13
bannonm

 
bannonm's Avatar
 
Drives: 2011 2SS/RS M6 VR
Join Date: Aug 2011
Location: Chicagoland
Posts: 1,505
My new '11 does the same thing. I writing it off to being rusting at shifting with a Hurst. Hopefully that's all it is.
bannonm is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2011, 10:26 AM   #14
MiracleAces
 
MiracleAces's Avatar
 
Drives: 2011 Black Camaro 2SS/RS Coupe
Join Date: Jul 2011
Location: Sterling Virginia
Posts: 317
Quote:
Originally Posted by 2SSJIM View Post
I have had no problems with mine..... are you sure your not fighting the skip shift?

That's the first thing that came to mind.
__________________

"Being persistant and never giving up may not always get the job done, but it just may annoy someone else enough to make it worth your while."
MiracleAces is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rear End Gears 101 danhr V8 and V6 Transmissions / Driveline (6L80 / 6L50 / TR6060 / AY6) 81 07-01-2016 10:00 PM
CAMARO WIKI Tran Wiki 54 02-06-2016 12:33 PM
how to get best 0-60MPH on L99 Moonlight Dragstrip and Launch Techniques Discussion 52 01-03-2012 10:59 PM
Camaro SS: All Out Bonneville Unlimited Speed Test Tran 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 75 08-23-2010 03:49 PM
Camaro LS / LT / RS / SS specs and options! CamaroScotty 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 119 09-02-2008 10:46 PM


All times are GMT -5. The time now is 04:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.