Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > General Camaro Forums > 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions

5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions General 5th generation Camaro topics not covered by other subforums.

Reply
 
Thread Tools
Old 03-06-2012, 06:24 PM   #1
2011 SS
 
2011 SS's Avatar
 
Drives: 2011 SS M6, LT's, CAI, SLP LM II's.
Join Date: Oct 2011
Location: Ok
Posts: 195
Normal oil pressure

are these readings normal at idle

Sent from my SPH-D710 using Tapatalk
2011 SS is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 07:21 PM   #2
p3jason
Allergic to stupid.
 
p3jason's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS/6M CGM & 1990 Z24
Join Date: Aug 2010
Location: Jacksonville, FL
Posts: 210
Send a message via Yahoo to p3jason
No problem there.
__________________
p3jason is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 07:33 PM   #3
nomadicdogg

 
Drives: '10 2SS/RS Cyber Grey Camaro (sold)
Join Date: Nov 2010
Location: Western, PA
Posts: 1,773
I have since day one and still think my oil pressure is to low in my M6 SS.
I dont like anything below 40, especially in a brand new car.
I dont know if its the synthetic or by design but it bugs me everytime I see how low it is.
but your readings are on par with what Im used to in mine
nomadicdogg is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 07:46 PM   #4
HDRDTD


 
Drives: 2013 Triple Black ZL1 Vert M6 ECF
Join Date: Mar 2011
Location: Trenton, Michigan
Posts: 4,093
Normal
HDRDTD is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 07:49 PM   #5
bajamoon


 
bajamoon's Avatar
 
Drives: 2014 Subaru WRX
Join Date: Mar 2011
Location: Whittier CA
Posts: 13,734
Mine reads the same. For some reason I think the L99 has higher oil pressure
bajamoon is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 07:51 PM   #6
ChriSS
 
ChriSS's Avatar
 
Drives: Camaro 2SS/RS M6 Black and IOM
Join Date: Sep 2011
Location: Deep South Texas
Posts: 109
That's about normal on my 2SS M6 goes higher when u punch it
ChriSS is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 07:58 PM   #7
One-Bad-ZL1
So easy to love Camaros
 
One-Bad-ZL1's Avatar
 
Drives: 2013 ZL1 VR #3457
Join Date: Feb 2012
Location: Marlborough, CT
Posts: 2,837
Send a message via Yahoo to One-Bad-ZL1
Yup normal at idle.
__________________
One-Bad-ZL1 is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 08:06 PM   #8
BLU BY U
'69 Camaro's Rule
 
BLU BY U's Avatar
 
Drives: 2010 Aqua Blue Camaro SS/RS
Join Date: Nov 2009
Location: Camaro Land
Posts: 408
That's where mine is at, when idling, and at temperature. But, I swear it use to be at 30 when idling.
__________________
BLU BY U is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 08:08 PM   #9
2011 SS
 
2011 SS's Avatar
 
Drives: 2011 SS M6, LT's, CAI, SLP LM II's.
Join Date: Oct 2011
Location: Ok
Posts: 195
Quote:
Originally Posted by BLU BY U View Post
That's where mine is at, when idling, and at temperature. But, I swear it use to be at 30 when idling.

Me to coulda swore on it!
Sent from my SPH-D710 using Tapatalk
2011 SS is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 08:09 PM   #10
mhood
Orange Camaros Rule!
 
mhood's Avatar
 
Drives: 2010 1SS LS3 RS IOM
Join Date: Feb 2010
Location: Texas
Posts: 1,561
Isn't oil pressure higher when the engine is cold?
__________________

Mary - Orange Camaros Rule!
mhood is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 08:21 PM   #11
hightower
LS3 Black Widow
 
hightower's Avatar
 
Drives: 2012 45th 2SS LS3 and 1968 Mustang
Join Date: Nov 2011
Location: Madison, GA
Posts: 4,561
You're good.
__________________
hightower is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 09:20 PM   #12
BLU BY U
'69 Camaro's Rule
 
BLU BY U's Avatar
 
Drives: 2010 Aqua Blue Camaro SS/RS
Join Date: Nov 2009
Location: Camaro Land
Posts: 408
Quote:
Originally Posted by mhood View Post
Isn't oil pressure higher when the engine is cold?
That's correct, but, I thought mine was at 30 when it was up to temp.
__________________
BLU BY U is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 09:26 PM   #13
BLU BY U
'69 Camaro's Rule
 
BLU BY U's Avatar
 
Drives: 2010 Aqua Blue Camaro SS/RS
Join Date: Nov 2009
Location: Camaro Land
Posts: 408
Quote:
Originally Posted by 2011 SS View Post
Me to coulda swore on it!
Sent from my SPH-D710 using Tapatalk
It's seems like mine was at 30 idling before I did my oil change a week and a half ago.
__________________
BLU BY U is offline   Reply With Quote
Old 03-06-2012, 10:07 PM   #14
Coyotekiller
Account Suspended
 
Drives: 2012 AGM 2SS
Join Date: Feb 2012
Location: Beaufort, NC
Posts: 1,389
When I start mine cold, it spikes to about 60psi then gradually warms up and the pressure comes down to about 25psi once the engine is above 200*.

The console gauges are kinda misleading as to actual readings because they only show a few numerical graduations each. Like the voltmeter. Goes from I believe 6 to 12 to 19, all being equal distance apart. The temp gauge is graduated correctly and easily but the others are just odd.
Coyotekiller is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 04:14 PM   #15
The Sandman
Flying Low & Raining 3's
 
The Sandman's Avatar
 
Drives: 2012 Camaro SS 45th Ann. Edition
Join Date: May 2012
Location: Seattle
Posts: 213
Quote:
Originally Posted by Coyotekiller View Post
When I start mine cold, it spikes to about 60psi then gradually warms up and the pressure comes down to about 25psi once the engine is above 200*.

The console gauges are kinda misleading as to actual readings because they only show a few numerical graduations each. Like the voltmeter. Goes from I believe 6 to 12 to 19, all being equal distance apart. The temp gauge is graduated correctly and easily but the others are just odd.
I've had my 2SS for about a month. Normally she is tucked into my garage and at a start up temp around 55 degrees F. This last week its been forced to sit outside my In-laws garage. Started it up today at around 40 degrees F and it jumped to 60 psi and eventually dropped to 25. I attributed it to starting cold like Coyotekiller referenced.

I know for a fact it was a constant 30 psi at idle for the first couple weeks. After my first oil change at 900 miles (Mobil 1 with Amsoil filter), she now runs at 25 psi at idle. I did notice that after I dropped the oil and filled it with a little over 8 quarts, that from the factory they only had roughly 7 quarts in her (I also checked the dipstick religiously the first couple weeks).
The Sandman is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 05:19 PM   #16
Slickcas
 
Drives: 12' 2SS/RS LS3 IBM
Join Date: Nov 2011
Location: Paris. ILL
Posts: 259
Yea my 12' LS3 did the same new was at 30 and now at 2900 mi it is 25 or so. If you do not like low oil pressure you will hate the new motors comming out. They have a oil pumps that drop way down at idle and under light loads all the way to 10 psi or less. Its to save gas oil plumps take a lot of power to move that much oil at high pressure.
Slickcas is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2012, 09:58 PM   #17
Caddyroger

 
Caddyroger's Avatar
 
Drives: 2011 RJT Camaro LT2 RS auto shift
Join Date: Dec 2011
Location: Washington state
Posts: 1,674
When mine starts it at 95 warm 24.
__________________
Caddy
Caddyroger is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2012, 06:41 PM   #18
wakespeak
 
Drives: 2013 2SS LS3/NPP
Join Date: Sep 2012
Location: Austin, Texas
Posts: 642
Hi guys found this thread concerned a little about hot idle oil pressure with my new 2013 SS LS3. Its just above first tick at hot temp at idle like the original poster.

I had the same experience as BLU BY U, my pressure after the first oil change (~500 miles) dropped to just above the first tick from previously being just under 30.

An interesting thing happened today. My oil pressure went up to just under 30 today again. The only thing I did differently was rev the motor to 5000 rpm for the first time (not really intending to). Anyone else see this pattern? I thought maybe a valve in the filter (AC PF48) or engine bypass may have been stuck.
wakespeak is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2012, 07:40 PM   #19
Coyotekiller
Account Suspended
 
Drives: 2012 AGM 2SS
Join Date: Feb 2012
Location: Beaufort, NC
Posts: 1,389
Quote:
Originally Posted by wakespeak View Post
Hi guys found this thread concerned a little about hot idle oil pressure with my new 2013 SS LS3. Its just above first tick at hot temp at idle like the original poster.

I had the same experience as BLU BY U, my pressure after the first oil change (~500 miles) dropped to just above the first tick from previously being just under 30.

An interesting thing happened today. My oil pressure went up to just under 30 today again. The only thing I did differently was rev the motor to 5000 rpm for the first time (not really intending to). Anyone else see this pattern? I thought maybe a valve in the filter (AC PF48) or engine bypass may have been stuck.
There are no valves in the filter. There is nothing wrong with your engine, just have a loose nut behind the wheel lol

If this issue really concerns you, check to make sure your oil level is correct on the dipstick. If that's fine, then take it to the dealer and let them worry about it.
Coyotekiller is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 07:08 AM   #20
Ucantctchme
 
Ucantctchme's Avatar
 
Drives: 2010 ss. 1990 RS the faster one.
Join Date: Jan 2011
Location: Orlando
Posts: 526
Mine looks the same. This is normal for an ls3 car.
Ucantctchme is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 07:58 AM   #21
Comrando
SScalator
 
Comrando's Avatar
 
Drives: '11 CGM LS3
Join Date: Mar 2011
Location: Chicagoland
Posts: 6,189
As long as the needle is between the hash marks either side of center you are good to go.
__________________
Give me fuel. Give me fire. Give me that which I desire.
http://img.photobucket.com/albums/v87/Slotict/Camaro/Wink-2_zpscd6910bd.jpg
Comrando is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 09:42 AM   #22
GVA 45TH 2SS
KNGTFALL
 
GVA 45TH 2SS's Avatar
 
Drives: 2012 2SS 45th edition
Join Date: Aug 2012
Location: (Near) Charlotte, NC
Posts: 654
Quote:
Originally Posted by Caddyroger View Post
When mine starts it at 95 warm 24.



I hope this is a typo.
GVA 45TH 2SS is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 07:21 PM   #23
10aSSee D

 
10aSSee D's Avatar
 
Drives: Silver 2010 SS Camaro
Join Date: Jul 2009
Location: TN
Posts: 1,879
Mine is even lower than that, it sits right on the first hash mark. I hope its ok lol.
__________________
MODS:

ADM built 417, 2.9L Whipple with 3.250 pulley, ADM ported and polished LSA heads,ADM stage3 cam,ADM LSA belt drive system,ADM CAI race scoop, ADM dual fuel pumps, ID 850's, BMR full suspension, Gforce 9 inch kit with 3.5 inch driveshaft, Street Slayer twin carbon clutch, Lingenfelter oil seperator. Tuned by built by ADM Performance, 740rwhp,685rwtq
10aSSee D is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 07:41 PM   #24
STW
 
STW's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro 1SS/RS LS3
Join Date: Apr 2012
Location: Chicago
Posts: 420
My LS3, par for the course.
STW is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2012, 08:32 PM   #25
rocknRllr
 
rocknRllr's Avatar
 
Drives: 2013 2LT Crystal Red Metallic
Join Date: Jul 2012
Location: virginia
Posts: 195
Changed my oil today have a 2013 2LT/RS V-6 camaro, goal was to rid of break-in oil. Changed to full Synthetic (Kendal) from Firestone has done me well. When I start it Up and get on it a bit my oil pressure is maxed reading, normal?
rocknRllr is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
best synthetic oil to use hollywoodjose Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing 130 01-26-2014 08:51 AM
How to change your oil in V6 trooper182 Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing 20 12-16-2012 06:08 AM
AFM turned off by my dealer???? fastfreddie 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 95 08-25-2012 02:55 PM
What kind of oil pump should I install? jeffny09 Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 73 06-19-2012 05:06 AM


All times are GMT -5. The time now is 01:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.