Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
autoguy
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > V8 and V6 Transmissions / Driveline (6L80 / 6L50 / TR6060 / AY6)

V8 and V6 Transmissions / Driveline (6L80 / 6L50 / TR6060 / AY6) Driveshafts | Differentials | Gears | Rearends | Clutch | Shifters

Reply
 
Thread Tools
Old 04-17-2012, 11:14 AM   #1
caligrown562
 
Drives: 2012 1SS
Join Date: May 2011
Location: so cal
Posts: 318
2012 ss m6 1st gear problem

I just bought my ss and it only has a couple hundred miles on it... I have been having a problem where it doesn't always want to go into 1st.. I have been stuck at green lights fighting it to go... is this normal or what could be the problem? thanks
caligrown562 is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 11:17 AM   #2
toml_pa
ʇuɐıʌǝp lɐıɔos
 
toml_pa's Avatar
 
Drives: 2011 2SS/RS LS3/M6
Join Date: Feb 2011
Location: Pennsylvania
Posts: 231
I have not heard of one not going into 1st gear. I would take it back to the dealer and have them check it out.
__________________

Way too many mods and way too much money. Wouldn't have it any other way.
toml_pa is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 01:37 PM   #3
caligrown562
 
Drives: 2012 1SS
Join Date: May 2011
Location: so cal
Posts: 318
it's only done it a couple times driving a short distance... maybe the tranny ain't warmed up yet?
caligrown562 is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 01:41 PM   #4
JoshBobGuptaMarley
Emerald Coast Camaros
 
JoshBobGuptaMarley's Avatar
 
Drives: '12 2SS/RS LS3 GBA
Join Date: Sep 2011
Location: PanamaCityBeach,Florida
Posts: 1,385
Yes mine is very tight when it's cold. Just don't force it too hard. I have the hurst shifter and it does seem to break in, I've noticed it soften slightly. I'm at over 2k miles and I haven't noticed it anymore.
__________________
Muffler Delete, Cold Air Inductions intake, Technostalgia Sequential LED Tail Lights, Vmax CNC Ported TB, RX Catch Can, AAC LED Interior Lights (Aqua)
JoshBobGuptaMarley is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 01:51 PM   #5
Russell James


 
Russell James's Avatar
 
Drives: '12 SS/RS LS3 IBM
Join Date: Dec 2009
Location: SE Michigan
Posts: 3,400
Mine is the same way, sometimes when stone cold I can't get it to go into any gear. Once I can get going though, after a mile or so it straightens out. I'm hoping something is just a bit too tight and may break in, I'm still under 1000 miles.
Russell James is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 02:56 PM   #6
sloSS
 
sloSS's Avatar
 
Drives: 2012 Camaro 1SS RS LS3
Join Date: Feb 2012
Location: Atlanta
Posts: 252
If it doesn't want to go into gear from a stop, try shifting back to neutral, let the clutch pedal back up, depress clutch pedal and try to put into gear again.

Sometimes the gear rotation is stopped due to the syncros and the gear teeth high points are touching preventing gear engagement.
sloSS is offline   Reply With Quote
Old 04-17-2012, 09:05 PM   #7
Kal-El
 
Kal-El's Avatar
 
Drives: 2012 Camaro ss/rs
Join Date: Apr 2012
Location: Spokane, WA
Posts: 23
Same here but I notice its much smoother once I drive it around a bit. I especially have a tough time getting it into reverse backing out of the garage when first started
__________________
Kal-El is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 12:26 AM   #8
piticu667
 
Drives: 2010 Camaro
Join Date: Jun 2010
Location: Ontario in the commie North
Posts: 422
thats how my issues started on mine... if my hunch is correct they might not have screwed in the pressure plate bolts properly.. drive it carefully and monitor for degradation.. if you feel it happening take it and ask them to check the flywheel..
piticu667 is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 12:51 AM   #9
Jims73z
 
Jims73z's Avatar
 
Drives: 1973 z28 Rs , 2012 SS/Rs Blk/Blk M6
Join Date: Oct 2009
Location: Laguna
Posts: 187
It's normal and in owners manual. 9-30
My 2000 ss was this way for all 170000 miles. You get used to it.
Jims73z is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 01:27 AM   #10
iHasCamaro
 
Drives: Silver 2012 1SS
Join Date: Mar 2012
Location: Oregon
Posts: 367
Normal when cold and especially before broken in. There are 3 synchro's on 1st & 2nd gear on these trannies. When warm mine shifts like clockwork, and even more so now that it's pretty much broken in.

But yeah DON'T FORCE IT just slightly lift up on the clutch a bit and let it slot into gear.
iHasCamaro is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 06:34 AM   #11
xx_ED_xx

 
xx_ED_xx's Avatar
 
Drives: 04 Silverado
Join Date: Jun 2010
Location: Floriduh!
Posts: 1,119
This isnt normal, First i would make sure the tsb is at least checked about the pressure plate and other related issues. There has been some sucess with putting a better quality trans fluid in. A guy recently on here has been modifing the stock clutch masters and it seems everyone who has had shifting issue so far has had them fixed with his upgrade clutch master.

Also there is more then 3 synchros in this trans

If you give me your vin i can look up warranty and tsb info for your particular car.
xx_ED_xx is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 06:49 AM   #12
iHasCamaro
 
Drives: Silver 2012 1SS
Join Date: Mar 2012
Location: Oregon
Posts: 367
Quote:
Originally Posted by xx_ED_xx View Post
This isnt normal, First i would make sure the tsb is at least checked about the pressure plate and other related issues. There has been some sucess with putting a better quality trans fluid in. A guy recently on here has been modifing the stock clutch masters and it seems everyone who has had shifting issue so far has had them fixed with his upgrade clutch master.

Also there is more then 3 synchros in this trans

If you give me your vin i can look up warranty and tsb info for your particular car.
Lol I mean 1st and 2nd have 3 synchros each, not that there are only 3 total.

It's totally normal. Same with any manual I've owned. If it gets worse take it in. but it SHOULD get better.
iHasCamaro is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2012, 06:54 AM   #13
IDEALG
"Chevy" rumbles best

 
IDEALG's Avatar
 
Drives: 2011 2SS/RS 6 speed
Join Date: Feb 2011
Location: fords, nj
Posts: 3,476
Send a message via AIM to IDEALG
It should go into gear without forcing it whether its cold or hot. If its cold in your area say 60 degrees or colder just let the car warm up a bit before using it. I know mine feels tight and sometimes hard to get it into gear when its that cold.
__________________
IDEALG is online now   Reply With Quote
Old 04-20-2012, 05:12 AM   #14
Slickcas
 
Drives: 12' 2SS/RS LS3 IBM
Join Date: Nov 2011
Location: Paris. ILL
Posts: 265
When the car is cold and I pull up to a stop light I found that if push in the clutch shift in to 2nt then keeping the clutch pushed in it goes into 1st very easy every time.
Slickcas is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2012, 05:20 AM   #15
iHasCamaro
 
Drives: Silver 2012 1SS
Join Date: Mar 2012
Location: Oregon
Posts: 367
I don't know how many manual cars you guys have owned, but i've had quite a few, and they all had a certain amount of resistance to going into gear when cold. You just need to be gentle and patient or you'll wreck your synchros.
iHasCamaro is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2012, 05:42 AM   #16
1954 Belair-man

 
1954 Belair-man's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro IOM 1SS M6
Join Date: Aug 2010
Location: Michigan
Posts: 893
I agree with xxED this is not normal, its a new car you should not have to do any tricks to engage 1st gear, make sure you got the peddle all the way to the floor if this is no help and if it was mine i would take it back to the dealer under warranty
1954 Belair-man is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2012 ls m6 1st gear shift noise??? SoCalThug Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls 18 01-18-2013 01:55 AM
2012 SS Manual - Reverse pops out of gear dcplus14 Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls 10 03-27-2012 09:28 PM
The 2011+ Mustang Thread GatorBlue371 General Automotive + Other Cars Discussion 11878 08-23-2011 12:30 PM
Do you want the Z28? ChrisB Camaro ZL1 Forum - ZL1 Specific Topics 1616 09-04-2010 11:49 PM
Clarification Please! L99 and 1st gear Ace 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 6 05-22-2009 03:34 AM


All times are GMT -5. The time now is 06:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.