Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
tandtperformance.com
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Technical Camaro Topics > Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls

Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls Report, discuss and diagnose any issues and problems with your Camaro, including warranty discussions.

Reply
 
Thread Tools
Old 05-11-2012, 08:19 AM   #1
masonwader
 
masonwader's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro LS
Join Date: Jan 2012
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 120
V6 manual, trouble shifting into 1st from neutral.

I own a 2011 LS with a manual transmission. It currently has only 9k miles.

Occasionally when at a stop (like a red light), I cannot push the shifter into 1st gear. I can move it into 2nd, reverse, or any other gear, but on these rare occasions 1st gear is blocked and I'm often left with pissed off people behind me so I take off in 2nd.

This is probably the "lockout" I've read about that should prevent you from shifting into a gear at an RPM that would put you past red line correct?

Is there any recall or known information on this before I go look like a fool in the chevy dealership?

Also, I tried to search for similar topics, but I'm terrible with forum searches... and I apologize if this already has a ton of posts.

Thanks in advance!
masonwader is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2012, 08:31 AM   #2
masonwader
 
masonwader's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro LS
Join Date: Jan 2012
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 120
Bumping to keep top of new posts, so someone sees my post xD
masonwader is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2012, 08:40 AM   #3
skuttduck


 
skuttduck's Avatar
 
Drives: 2010 RJT 2LT Camaro
Join Date: May 2009
Location: East Lansing, MI
Posts: 2,524
Send a message via ICQ to skuttduck Send a message via AIM to skuttduck Send a message via Yahoo to skuttduck
I found it seems to be I can't shift into first when I am over about 12 mph.
I've not had that problem though.
__________________
skuttduck is online now   Reply With Quote
Old 05-11-2012, 08:54 AM   #4
pocketcthulhu
 
pocketcthulhu's Avatar
 
Drives: 2014 2ss/RS 5th gen Camaro #2
Join Date: May 2012
Location: arkansas
Posts: 499
my 1ss is rather touchy about shifting back into first, I just back off and try it again going a hair slower, Btw this is addressed in the owner's manual i suggest you read the section on shifting.
__________________
pocketcthulhu is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2012, 08:57 AM   #5
Russell James


 
Russell James's Avatar
 
Drives: '12 SS/RS LS3 IBM
Join Date: Dec 2009
Location: SE Michigan
Posts: 3,359
The service manual covers how to fix it. Hopefully your dealer knows how to read the service manual.

Basically you first test the clutch, and the manual tells exactly how to do that. Clutch working perfectly, and you're still getting a block out of a gear, then it's time to get into the trans and replace what is out of whack. Could be something like a bent shift fork, or the gear/blocking ring/synchro set needs to be replaced as a set. If it does it all the time, possibly that fork issue. More intermittently, I'd lean toward it needing a gear/blocking ring/synchro set. The manual covers that stuff has to be replaced as a set.

A good trans tech will follow the manual step by step, probably has it memorized, and know exactly how to diagnose and repair.


If it is really rare in happening, may not be worth messing with. Possibly the gears/blockers aren't quite lining up. I've had many 6 spds do that on rare occasions. Just bump the car forward in 2nd, then grab first again and take off. Especially if it is a really low mileage car.
Sometimes all that stuff just needs a break in. My new SS does that on occasion where I can't grab 1st, so I just bump it a bit in another gear then 1st slides right in. But if its a higher mileage car that just started doing it often, that's when I'd look into it as a possible problem.
Russell James is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2012, 10:04 AM   #6
Chevrolet Customer Svc


 
Chevrolet Customer Svc's Avatar
 
Drives: GM Vehicles
Join Date: Jun 2010
Location: Michigan
Posts: 8,506
Quote:
Originally Posted by masonwader View Post
I own a 2011 LS with a manual transmission. It currently has only 9k miles.

Occasionally when at a stop (like a red light), I cannot push the shifter into 1st gear. I can move it into 2nd, reverse, or any other gear, but on these rare occasions 1st gear is blocked and I'm often left with pissed off people behind me so I take off in 2nd.

This is probably the "lockout" I've read about that should prevent you from shifting into a gear at an RPM that would put you past red line correct?

Is there any recall or known information on this before I go look like a fool in the chevy dealership?

Also, I tried to search for similar topics, but I'm terrible with forum searches... and I apologize if this already has a ton of posts.

Thanks in advance!
We are so sorry to hear that you are having an issue with your 2011 Camaro. You should have the New Vehicle Limited warranty still on your side. As for a recall being present, I should be able to pull up any information on your vehicle. If you want to PM me with your name and VIN I will be happy to assist you. Keep us posted and look forward to hearing from you.

All the best,

Brandon
Chevrolet Customer Service
Chevrolet Customer Svc is online now   Reply With Quote
Old 05-11-2012, 10:16 AM   #7
Cereus
 
Drives: 2011 Summit White LS
Join Date: Mar 2012
Location: SFV
Posts: 9
Quote:
Originally Posted by masonwader View Post
I own a 2011 LS with a manual transmission. It currently has only 9k miles.

Occasionally when at a stop (like a red light), I cannot push the shifter into 1st gear. I can move it into 2nd, reverse, or any other gear, but on these rare occasions 1st gear is blocked and I'm often left with pissed off people behind me so I take off in 2nd.

This is probably the "lockout" I've read about that should prevent you from shifting into a gear at an RPM that would put you past red line correct?

Is there any recall or known information on this before I go look like a fool in the chevy dealership?

Also, I tried to search for similar topics, but I'm terrible with forum searches... and I apologize if this already has a ton of posts.

Thanks in advance!
Yeah, mine does this too. It occurs too intermittently for me to try and take it to the dealers though. I'm sure they would try it out and if it works, just write it off as having found no problem.
Cereus is offline   Reply With Quote
Old 05-14-2012, 08:30 AM   #8
masonwader
 
masonwader's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro LS
Join Date: Jan 2012
Location: Baton Rouge, LA
Posts: 120
Thanks for all the input, I am going to bring it in and talk to them.

It also has a problem that I found on the forums of having a rubbing sound while turning at low speed because of a problem with the fluid in the rear... (I saved the information in my documents somewhere and don't remember the specific part name)

Doing all my research before I walk in there and seem like an idiot
masonwader is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2012, 01:03 PM   #9
A9AL8R
 
A9AL8R's Avatar
 
Drives: IBM 2LT W/CGM Stripes
Join Date: Jan 2011
Location: The Woodlands,TX
Posts: 88
Quote:
Originally Posted by Chevrolet Customer Svc View Post
We are so sorry to hear that you are having an issue with your 2011 Camaro. You should have the New Vehicle Limited warranty still on your side. As for a recall being present, I should be able to pull up any information on your vehicle. If you want to PM me with your name and VIN I will be happy to assist you. Keep us posted and look forward to hearing from you.

All the best,

Brandon
Chevrolet Customer Service
Hi Brandon my car does this as well i hardly go on here and ive heard if it doesnt happen all the time the dealerships will not do anything so ive never done anything about it but my car not only does it in 1st but 2nd and 3rd as well i only have 22,xxx miles on my car its a 2010 2LT RS is there anything i can do? Any advice will be much appreciated thanks in advance Mike
__________________
A9AL8R is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 07:40 AM   #10
Irishsavan
 
Irishsavan's Avatar
 
Drives: 2011 2LT RS - Synergy Green
Join Date: Feb 2011
Location: Jacksonville, FL
Posts: 87
I actually had an issue like this on mine recently. Mine had a problem with grinding second gear, and I evenutally got locked out of first gear. What ended up happening was a weak 1st-2nd synchro that had a folded edge onto the other gearing. This made it so I could go into every gear except first. Long story short - I got a whole new transmission under warranty because the part they needed was on backorder.

This may not be your case though... I tended (past-tense) towards very aggresive driving and when I had the issue it physically wouldn't go into first with the car off or anything.
__________________
2011 2LT RS 6MT- Synergy Green
03/17/2011 - (3800) - Built St.Patrick's Day!
Mods: MRT v2, Roto-fab CAI, Rx Catch Can, Black Ice-olator,Trifecta Tune
Irishsavan is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2012, 08:34 PM   #11
caligrown562
 
Drives: 2012 1SS
Join Date: May 2011
Location: so cal
Posts: 318
My 2012 ss does the same thing and it only has 500 miles on it. I am waiting for my first oil change to take it in. It clunks really bad sometimes while shifting into second.
caligrown562 is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:08 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.