Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Classic Design Concepts
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Specific Models / Packages > Camaro 1LE Forum

Camaro 1LE Forum Camaro 1LE Package releated discussions

Reply
 
Thread Tools
Old 11-20-2012, 10:40 PM   #1
BLKSS1LE
 
Drives: 2013 Chevy Camaro SS 1LE
Join Date: Jul 2012
Location: Cudahy, WI
Posts: 88
Tremec TR6060 1LE ISSUES!

Guys I am sorry to start this thread, but I have to. I know this thread is out there on camaro5, mustang, etc. but I did not see it coming for the 1LE because the ZL1's dont seem to have this issue. This is an ongoing issue and in my opinion based on the amazing number of us struggling with this issue on all major supplier's. Ford, GM, Chrysler cars equipped with the TR6060 transmissions.

Please share if anyone is struggling or will be soon struggling with similar notching issues or grinding issues with 1>2 shifts and/or 2>3 shifts.

Background:
1) I have been driving manual cars for 10 plus years with no issues at all (mustang, GTI, etc.).
2) This is NOT and Nor does it have anything to do with the 1 to 4 skip shift that this car (or transmission) has. I have had it come on several times and no issues with that.

Problem:
My car is a 1ss 1le with 340 miles on it. It started from day one with 12 miles on it where it would will feel notchy from 1>2, 2>3 when shifting. This occurs every time to some degree from 1>2 and about 50% of the time from 2>3(with a hot engine and transmission it is slightly reduced).

Another BIG problem is when down shifting or up shifting from any gear to 2nd it physically will not go into 2nd. I can try to rev match with the clutch all the way in with no luck. Finally, at about 15 mph or so and about 15 lbs of forcing it back into 2nd it will clunk into gear with a notchy feeling

PLEASE ALL OF THE 1LE GUYS SHARE YOUR SHIFTER FEEL GOOD OR BAD SO I KNOW I AM NOT ALONE GETTING THE ONLY BAD 1LE TPW OF 10/15.

I am not complaining just trying to get feedback and will share my story as it progresses. Dealer apt. next Tuesday.
BLKSS1LE is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2012, 10:55 PM   #2
SleepWarz
Banned
 
Drives: 1991 New Yorker, 69 Tbird, ABM2SSRS
Join Date: May 2009
Location: BC Canada
Posts: 2,259
My ss had the notchy shifts that you described until I switched the Trans fluid with Royal Purple. However I only had a 2-3 notch. Cold weather/fluids would also produce the same effects until warmed. But it was REALLY bad before I got the fluid changed.

According to your big problem though, sounds like a big problem and I hope your dealer appt goes well! Almost sounds to me like your clutch isn't fully disengaging.
SleepWarz is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 12:53 AM   #3
tramtwo


 
Drives: 2013 1LE
Join Date: Jul 2011
Location: N'Awlinz
Posts: 6,521
Man I didn't want to see this. Got me worried. There are hundreds of threads on the grind from 1st to 2nd on this site may want to check some out.

I have almost 23k on this 2011 LS3 and of all manual cars I have ever driven this one had the biggest learning curve. I am forced to delay my shift when at high rpms. For about a quarter of a second or so. As the rpms climb this sled really gets moving around 4k . If I shift like I have my entire life there is a grind...but if I hold the clutch pedal till the shifter seats all the way into second I'm good. If I try to release precisely when I think I've hit second it will grind. I have to deadly just a bit.

No issues for me down shifting.
tramtwo is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 06:05 AM   #4
scubadoo7
Airborne Recondo
 
scubadoo7's Avatar
 
Drives: Crystal Red 2SS 1LE
Join Date: Apr 2012
Location: Fairfax Station Va.
Posts: 849
Uh oh, sure hope all our tranny's won't have this issue! Maybe your tuesday appointment will solve things.Thanks for the heads up!
scubadoo7 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 06:07 AM   #5
Mgizzle
 
Mgizzle's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro 1LE 1SS
Join Date: Aug 2012
Location: Detroit
Posts: 587
I had the same TPW as you and I dont have issues with 750 miles on the car. I drive it in higher RPMs too now and often enthusiastically. I heel and toe a lot into second without issues. My 1-2 shift is nothing strange to me, I have driven various other manual cars with high power and various shift feels and the 1LE feel is a lot better and precise in my opinion.

Not sure if the synchros are different 1st to 2nd but in most cars they are because they see a lot more use, which results in those gears having a different feel.

Manual cars are notchy, nature of trans, and is one of the main reasons why many high end cars are getting rid of them. however, you should be able to shift down into second without issues and not hear grinding when shifting up into second.
__________________
I work for General Motors and am not an official spokes person for General Motors. My views and opinions are my own and not those of General Motors.
Mgizzle is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 06:38 AM   #6
bpdcop100
 
bpdcop100's Avatar
 
Drives: 2013 1LE,
Join Date: Nov 2012
Location: Columbia Md
Posts: 33
My 1LE is my fourth gen 5 camaro, all sticks. The third one had the Hurst shifter and it was the worst shifting car. I put 12,000 miles in it and it never shifted correct from 1 to 2. No issues from 2 to 3. The 1LE has the regular shifter and it seems to shift rough when cold but gets better when the fluid warms.
bpdcop100 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 06:41 AM   #7
sycraft
COTW 5/06/2013
 
sycraft's Avatar
 
Drives: 2012 Camaro LS "Hot Blown Six"
Join Date: May 2012
Location: Katy, Texas
Posts: 2,755
Have them make sure there is no air in the clutch lines and that the fluid is full.
__________________

2012 LS M6,ZL1Brakes, OEM Foglights (BCM Flashed for Fogs),4 Pack Guages, Factory Reproduction Wheels,Nitto NT05 tires 275/315 stagger, Leather OEM Steering Wheel,Hurst Shifter, GM Hurst Leather Shifter knob,OEM Leather Console top,Carbon Fiber Stripe Package,Emblems with Carbon overlays, ZL1 Grill,LSR Stage 4 susp,1LE Strut Brace, SOLO Cats and Exhaust, 1LE Struts/shocks, IPF Supercharger-Redline Motorsports, FSP Tuning
sycraft is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 06:05 PM   #8
cornerspeed92


 
cornerspeed92's Avatar
 
Drives: 2013 1SS 1LE
Join Date: Jul 2012
Location: SoCal
Posts: 2,916
Well this is discouraging news :(((( my 1LE should be here this weekend )))))))) so i should know shortly if i have any of these issues.
cornerspeed92 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 06:15 PM   #9
LS3 SS

 
LS3 SS's Avatar
 
Drives: 2010 Cyber Grey Camaro SS (LS3)
Join Date: Mar 2010
Location: Clarksville TN
Posts: 2,230
In case you guys didn't know, Tremec has not changed anything with the design of the TR6060; even though the car is new, the Transmission is the still the same, which means still the same issues.
LS3 SS is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2012, 06:58 PM   #10
v6sonoma


 
v6sonoma's Avatar
 
Drives: 2010 SS RS
Join Date: Jun 2009
Location: Providence, RI
Posts: 7,799
Have my car for 3 years now. Never had any of these issues. That stinks man, but it sounds like yours has something wrong. :(
__________________

Mods: BBK Intake, BBK LT's and High Flow Cats, Corsa Cat-back exhaust, Hurst short throw shifter, SLP skip-shift eliminator.

7/1/09 Placed order for IOM/IO int/ SS/RS 6M
9/26/09 Took delivery!
v6sonoma is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2012, 10:45 AM   #11
b4z

 
Drives: '06 Pontiac GTO M6, '09 V8 SRX RWD
Join Date: Nov 2008
Location: Charleston, SC
Posts: 1,194
The up shift problem is somewhat common, both my GTOs had it, but the downshift issue is a problem.
b4z is offline   Reply With Quote
Old 11-22-2012, 09:06 PM   #12
2008yellow
 
Drives: 2013 blue
Join Date: Jul 2012
Location: pa.
Posts: 96
Pretty common in the Corvette world more in the years starting in 2008 when the Tremec was put in. I think it is made in Mexico but an American company and design. Long story
2008yellow is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2012, 09:15 AM   #13
LSxJunkie
Snark snark snark
 
LSxJunkie's Avatar
 
Drives: RX350
Join Date: Sep 2008
Location: 3L Hell
Posts: 556
Quote:
Originally Posted by 2008yellow View Post
Pretty common in the Corvette world more in the years starting in 2008 when the Tremec was put in. I think it is made in Mexico but an American company and design. Long story
GM has been using TREMECs since the early 90s. The T56 was originally a Borg Warner design, which they licensed to TREMEC. The TR6060 which showed up in 2008 is just a built T56.

Check your clutch fluid and flush your trans in the first 2000 miles. Personally, I like Amsoil for trans fluid. YMMV.
__________________
What is this, CorvetteForum Lite?
LSxJunkie is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 09:52 PM   #14
BLKSS1LE
 
Drives: 2013 Chevy Camaro SS 1LE
Join Date: Jul 2012
Location: Cudahy, WI
Posts: 88
The apt. went okay today.. the tech road along with me and I let him shift the gears for me and he did notice the rough shifts and how it is extremely notchy going from 1 to 2. We could not get it to block him out of second. He will keep it outside and try again in the morning with cold fluid. We will see what the next steps should be.. but still not sure if I want to tear apart a brand new transmition.
BLKSS1LE is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2012, 11:05 PM   #15
LSxJunkie
Snark snark snark
 
LSxJunkie's Avatar
 
Drives: RX350
Join Date: Sep 2008
Location: 3L Hell
Posts: 556
Quote:
Originally Posted by BLKSS1LE View Post
The apt. went okay today.. the tech road along with me and I let him shift the gears for me and he did notice the rough shifts and how it is extremely notchy going from 1 to 2. We could not get it to block him out of second. He will keep it outside and try again in the morning with cold fluid. We will see what the next steps should be.. but still not sure if I want to tear apart a brand new transmition.
I'd rather tear apart a brand new transmission than deal with shifting issues.
__________________
What is this, CorvetteForum Lite?
LSxJunkie is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 05:45 AM   #16
scubadoo7
Airborne Recondo
 
scubadoo7's Avatar
 
Drives: Crystal Red 2SS 1LE
Join Date: Apr 2012
Location: Fairfax Station Va.
Posts: 849
Quote:
Originally Posted by LSxJunkie View Post
I'd rather tear apart a brand new transmission than deal with shifting issues.
Maybe better if they replace his transmission.
scubadoo7 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 06:29 AM   #17
sycraft
COTW 5/06/2013
 
sycraft's Avatar
 
Drives: 2012 Camaro LS "Hot Blown Six"
Join Date: May 2012
Location: Katy, Texas
Posts: 2,755
I just had a friend have his transmission rebuilt at he dealer and it shifts better than ever, with the right tech it can be a better propesition.
__________________

2012 LS M6,ZL1Brakes, OEM Foglights (BCM Flashed for Fogs),4 Pack Guages, Factory Reproduction Wheels,Nitto NT05 tires 275/315 stagger, Leather OEM Steering Wheel,Hurst Shifter, GM Hurst Leather Shifter knob,OEM Leather Console top,Carbon Fiber Stripe Package,Emblems with Carbon overlays, ZL1 Grill,LSR Stage 4 susp,1LE Strut Brace, SOLO Cats and Exhaust, 1LE Struts/shocks, IPF Supercharger-Redline Motorsports, FSP Tuning
sycraft is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 11:33 AM   #18
BLKSS1LE
 
Drives: 2013 Chevy Camaro SS 1LE
Join Date: Jul 2012
Location: Cudahy, WI
Posts: 88
This dealer has never taken one apart......? They took it for a test drive and it blocked the tech from going into gear. They then took another brand new 1ss on the lot and it also blocked him from going into second... they are saying it is NORMAL!!!! OMG! I am ready to SELL THIS CAR!
BLKSS1LE is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 05:52 PM   #19
Ghost1LE

 
Ghost1LE's Avatar
 
Drives: 2013 AGM 2SS/RS 1LE
Join Date: Apr 2010
Location: Gainesville, FL
Posts: 915
My car only blocks me from going into second when it wants me to skip to 4th, but I'm guessing thats normal?

My downshifts are pretty notchy, it may be me, but we'll see after a little more driving.
__________________
Ghost1LE is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 06:38 PM   #20
cornerspeed92


 
cornerspeed92's Avatar
 
Drives: 2013 1SS 1LE
Join Date: Jul 2012
Location: SoCal
Posts: 2,916
I read something that said dont try force it in 2nd it has to go to 4th.
cornerspeed92 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 06:41 PM   #21
cornerspeed92


 
cornerspeed92's Avatar
 
Drives: 2013 1SS 1LE
Join Date: Jul 2012
Location: SoCal
Posts: 2,916
Quote:
Originally Posted by BLKSS1LE View Post
This dealer has never taken one apart......? They took it for a test drive and it blocked the tech from going into gear. They then took another brand new 1ss on the lot and it also blocked him from going into second... they are saying it is NORMAL!!!! OMG! I am ready to SELL THIS CAR!
thats just the skip shift.i havent even received my 1LE (this weekend ))))))))) and i bought the skip shift eliminator ($22.00) from phastek performance
cornerspeed92 is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 09:11 PM   #22
MarkSS
 
MarkSS's Avatar
 
Drives: 1SS 1LE
Join Date: Jan 2009
Location: Minnesota
Posts: 353
850 miles, no issues.
MarkSS is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 09:39 PM   #23
BLKSS1LE
 
Drives: 2013 Chevy Camaro SS 1LE
Join Date: Jul 2012
Location: Cudahy, WI
Posts: 88
I wish it was the skip shift! 110 percent sure it isn't. Please read the beginning of the post. Blocks second upshifting and when down shifting for sure. I am still in the beginning warranty process. Have to keep the head up.
BLKSS1LE is offline   Reply With Quote
Old 11-28-2012, 09:41 PM   #24
CrystalRedTintcoat

 
CrystalRedTintcoat's Avatar
 
Drives: 2013 2SS 1LE NPP GBE
Join Date: Sep 2012
Location: Bay Area, online, & in my 1LE
Posts: 1,931
Quote:
Originally Posted by Skillz512 View Post
My car only blocks me from going into second when it wants me to skip to 4th, but I'm guessing thats normal?

My downshifts are pretty notchy, it may be me, but we'll see after a little more driving.
Do you have a skip shift eliminator?
CrystalRedTintcoat is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2012, 09:44 PM   #25
BLKSS1LE
 
Drives: 2013 Chevy Camaro SS 1LE
Join Date: Jul 2012
Location: Cudahy, WI
Posts: 88
No but thinking about getting one
BLKSS1LE is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.