Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Vararam
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Tuning / Diagnostics -- engine and transmission

Tuning / Diagnostics -- engine and transmission Tune and diagnostics for engines and auto transmission.

Reply
 
Thread Tools
Old 02-05-2013, 01:39 PM   #1
hapisok
crazier than a coconut
 
hapisok's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS LS3
Join Date: Jul 2010
Location: virginia
Posts: 1,537
tune competition mode

is it possible to tune competition mode? if so, how do you "activate" it so that HPTuners sees it?

do you have to be in comp mode prior to connecting?
and what about when re-flashing?

thanks

__________________
hapisok is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 01:57 PM   #2
IndeedSS1


 
IndeedSS1's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS LS3
Join Date: Sep 2010
Location: Eastern MO
Posts: 3,810
Not sure if anyone has asked this or gotten a reply. Isn't some or at least a good portion in the BCM?
__________________


She is only memory now.
IndeedSS1 is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 01:58 PM   #3
Iam Broke
PHAT B33
 
Iam Broke's Avatar
 
Drives: 2012 TF3 Camaro 2SS/RS M6
Join Date: Jun 2012
Location: Dark of the Moon
Posts: 1,109
Never seen this done with HPT, Trifecta has this for LNF turbo Cobalts & GXP/Skys.

Maybe Vince can do it for the Camaros. vince@trifectaperformance.com

It was a switchable tune for the LNF, set up on cruise control button or comp mode.

Yes, it needs to comm with the BCM.
__________________
Another 1 of 371 '12 T3 LS3 M6's built. TVS on corn.
Iam Broke is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 02:11 PM   #4
hapisok
crazier than a coconut
 
hapisok's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS LS3
Join Date: Jul 2010
Location: virginia
Posts: 1,537
hmm...interesting.

if its a comms issue with the BCM...then shouldn't it be programmable via OBDII? is that just a feature/capability that HPT doesn't offer?

thanks for the responses
__________________
hapisok is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 02:41 PM   #5
Iam Broke
PHAT B33
 
Iam Broke's Avatar
 
Drives: 2012 TF3 Camaro 2SS/RS M6
Join Date: Jun 2012
Location: Dark of the Moon
Posts: 1,109
Yes. HPT only deals with the ECM afaik.

Vince is an ex Microsoft guru that delved off into his own world of zeros & ones. He rewrites the OS at the bit level to accomplish his needs. I've talked to him a lot developing E85 tunes for the LNF, very smart & nice guy.
__________________
Another 1 of 371 '12 T3 LS3 M6's built. TVS on corn.
Iam Broke is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 08:27 PM   #6
BNRacing
 
Drives: 2010 Cobalt SS, 1972 Nova
Join Date: Sep 2011
Location: South Florida
Posts: 708
What would you want to do to competition mode? Make more power in competition mode vs regular?
BNRacing is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2013, 10:13 PM   #7
hapisok
crazier than a coconut
 
hapisok's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS LS3
Join Date: Jul 2010
Location: virginia
Posts: 1,537
have the ability to fine tune the launch control. either through torque management, spark control, a combination of, or whatever other parameters are able to be manipulated to achieve minimal (or 0) wheel spin and maximum power output. not just during launch, but also when shifting between 1st & 2nd and 2nd to 3rd.

but still having the option to remove traction control and spin the tires at will.

hope that makes sense.
__________________
hapisok is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2013, 04:56 AM   #8
Iam Broke
PHAT B33
 
Iam Broke's Avatar
 
Drives: 2012 TF3 Camaro 2SS/RS M6
Join Date: Jun 2012
Location: Dark of the Moon
Posts: 1,109
You can change the launch control in HPTuners. I have mine at 3k rpm currently.

Also set it up with the 'Vette No Lift Shift settings at 6200 rpm.

No adjustments on the fly though.

On the Trifecta LNF's he had you set launch control when you loaded the tune as I recall. Biggest advantage to Vince's dual tune was to change the turbo boost & timing tables. NA I really don't see much need for a dual tune myself.
__________________
Another 1 of 371 '12 T3 LS3 M6's built. TVS on corn.
Iam Broke is offline   Reply With Quote
Old 02-06-2013, 06:23 AM   #9
hapisok
crazier than a coconut
 
hapisok's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS LS3
Join Date: Jul 2010
Location: virginia
Posts: 1,537
not so much a dual tune...just the ability to adjust the parameters already set in there as OEM.
__________________
hapisok is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.