Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Vector Motorsports
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons

Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons Bolt-Ons | Intakes | Exhaust

Reply
 
Thread Tools
Old 03-04-2013, 05:07 PM   #1
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 4,190
Rough Idle?

I wanted to get your reactions. Does anyone else have a bouncy idle like this? I don't mind it, but it seems a little excessive. It really gets going around 0:18. My phone takes crappy audio...

Mods:
fastlane pipeline intake
vmax ported throttle body
JBA 3" catback
no tune (although I'm pretty sure that's what it needs...)


__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 05:12 PM   #2
Crashnburn7
 
Crashnburn7's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS/RS
Join Date: Feb 2013
Location: Dayville, CT
Posts: 53
Mine does that too, with no mods. I read somewhere it could be the torque management doing that. Tune would take care of that!
Crashnburn7 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 05:19 PM   #3
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 4,190
Torque management while it's sitting parked in the garage? That seems like a stretch. Who knows though?
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 05:33 PM   #4
Crashnburn7
 
Crashnburn7's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS/RS
Join Date: Feb 2013
Location: Dayville, CT
Posts: 53
That was the first thing I noticed when I bought my car. I researched it, and thats what I found. I could be wrong for sure, maybe someone else can chime in. But I can tell you mine does the exact same thing in the garage at idle. I just got my tune from JRE, when I upload it, I can let you know!!
Crashnburn7 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 05:36 PM   #5
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 4,190
Quote:
Originally Posted by Crashnburn7 View Post
That was the first thing I noticed when I bought my car. I researched it, and thats what I found. I could be wrong for sure, maybe someone else can chime in. But I can tell you mine does the exact same thing in the garage at idle. I just got my tune from JRE, when I upload it, I can let you know!!
Cool. I would appreciate that. I've already got my tuner too, I just haven't gotten around to using it. I didn't really notice it until I modded, but that makes sense. I seem to have a little squeak that comes from the engine bay around the same time the RPMs dip.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 05:40 PM   #6
Crashnburn7
 
Crashnburn7's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS/RS
Join Date: Feb 2013
Location: Dayville, CT
Posts: 53
I do as well, but remember, I have not done any mods, although I bought a CAI intake scoop ect, and a tuner.. wont do anything until its out of the garage (soooon I hope)
Crashnburn7 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 05:43 PM   #7
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 4,190
Quote:
Originally Posted by Crashnburn7 View Post
I do as well, but remember, I have not done any mods, although I bought a CAI intake scoop ect, and a tuner.. wont do anything until its out of the garage (soooon I hope)
I drive mine during the winter. I just had to park it for a week for a double snow storm. That SUUUUCKED. I feel your pain.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 06:19 PM   #8
CamaroJim56
Obsessed
 
CamaroJim56's Avatar
 
Drives: 2013 Crystal Red Metallic 2SS RS
Join Date: Jun 2011
Location: Centreville, VA
Posts: 1,945
mine does it too, since day 1. 700 miles now.
__________________

2013 CRT 2SS RS – Heritage Grille, CAI, ZL1 Style Splitter, Chrome OEM Wheels.
CamaroJim56 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 07:02 PM   #9
blufin

 
blufin's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS CGM M6
Join Date: Oct 2008
Location: WPB, Florida
Posts: 1,340
That's the fairly aggressive cam the car comes with. LS3 right? It's completely normal. They all do it.
__________________
12.618 @ 110.75 Bone Stock 1/4 mile
8.165 @ 86.52 Bone Stock 1/8 mile
11.189 @ 124.44 on a 1.73 60' TVS2300 3.4 pulley, JRE tuned, Kooks LT headers and HF cats, MBRP catback exhaust, CAI intake, ADM scoop. Stock wheels/tires
blufin is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 07:02 PM   #10
PremoDeluxe
 
Drives: 2012 Camero SS 45th anniversary
Join Date: May 2012
Location: Saskatoon
Posts: 157
Mine does it as well think its mormal
PremoDeluxe is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 07:09 PM   #11
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 4,190
I was thinking it was my intake mods. That fastlane really should have a tune according to Jannetty. This, apparently, isn't a symptom of it though! The other problem I have is best described as a misfire when I stomp the pedal with all of the nannies on. If I turn TC off, it never happens.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 07:30 PM   #12
litle88
V8 Lounge member #2
 
litle88's Avatar
 
Drives: 2001 Ws6
Join Date: Sep 2009
Location: Burbank,IL
Posts: 6,353
Quote:
Originally Posted by blufin View Post
That's the fairly aggressive cam the car comes with. LS3 right? It's completely normal. They all do it.
Lol at the fairly aggressive cam.
__________________
01 Ws6, m6, ASC#618 of 1583,40k Miles,shortblock built by AES the rest built by me,Ls3 416,FAST 102, NW102,LPE Ls3 heads

Join us:
https://www.facebook.com/groups/5138...3848358733509/
litle88 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 07:31 PM   #13
litle88
V8 Lounge member #2
 
litle88's Avatar
 
Drives: 2001 Ws6
Join Date: Sep 2009
Location: Burbank,IL
Posts: 6,353
Hemp don't worry bud. It's ok, mine did it since day one in 2010! Even after it got tuned.
__________________
01 Ws6, m6, ASC#618 of 1583,40k Miles,shortblock built by AES the rest built by me,Ls3 416,FAST 102, NW102,LPE Ls3 heads

Join us:
https://www.facebook.com/groups/5138...3848358733509/
litle88 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 07:47 PM   #14
blufin

 
blufin's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS CGM M6
Join Date: Oct 2008
Location: WPB, Florida
Posts: 1,340
Ok, ok. Mildly aggressive?

:biggrin1:
__________________
12.618 @ 110.75 Bone Stock 1/4 mile
8.165 @ 86.52 Bone Stock 1/8 mile
11.189 @ 124.44 on a 1.73 60' TVS2300 3.4 pulley, JRE tuned, Kooks LT headers and HF cats, MBRP catback exhaust, CAI intake, ADM scoop. Stock wheels/tires
blufin is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 07:49 PM   #15
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 4,190
Quote:
Originally Posted by litle88 View Post
Hemp don't worry bud. It's ok, mine did it since day one in 2010! Even after it got tuned.
Seems like it's more of a decel pop option than anything. From what NC-V and Higgs Boson have suggested, it just requires a little spark timing adjustment to smooth it out.

I do think it sounds cool for a stock config. I just got myself thinking after Jannetty's tests show the intake running lean. The misfire situation is especially suspect. I need to run my OBDII module and see if the ECM is detecting anything funky going on.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 07:50 PM   #16
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 4,190
Quote:
Originally Posted by blufin View Post
Ok, ok. Mildly aggressive?

:biggrin1:
Haha. To be fair. Historically speaking... It's a fairly agressive cam!
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 07:54 PM   #17
thirdleft152
 
thirdleft152's Avatar
 
Drives: 2013 2SS/RS LS3 - Summit White
Join Date: Sep 2012
Location: Dallas, Tx
Posts: 74
Yeah i think its completely normal. Mine did that from the start, Especially when it was cold. I soon got a muffler delete and it did it a bit more. Bought a SCT tuner and it calmed it down a bit. Recently upgraded to CAI, Headers, full exhaust and performance tune, and it hasn't been until now that it went away.
__________________
2013 2SS/RS LS3 - Summit White
ADM Performance Race CAI
Stainless Works 1-7/8 x 3 Heads
Mangaflow 3" Cat-Back Comp Series
ADM Performance Street Tune
Tinted Lights All-Around, Black Ties
thirdleft152 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 10:39 PM   #18
3rdgen3
10-bolt Destroyer
 
3rdgen3's Avatar
 
Drives: 2012 Camaro 2SS/RS - AGM, LS3/6M
Join Date: Jun 2012
Location: Canukistan
Posts: 521
My 2012 does it also.

From my understanding, all LS3 cars do it and L99 cars do not.

It has to be because of the camshaft. It's not "aggressive" but for a stock cam, i guess it is? lol
__________________
3rdgen3 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 10:43 PM   #19
bw26ss
Banned
 
Drives: ss camaro
Join Date: Jul 2012
Location: usa
Posts: 877
i have l99 and it does it
bw26ss is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 10:52 PM   #20
litle88
V8 Lounge member #2
 
litle88's Avatar
 
Drives: 2001 Ws6
Join Date: Sep 2009
Location: Burbank,IL
Posts: 6,353
^^ here too ^^
__________________
01 Ws6, m6, ASC#618 of 1583,40k Miles,shortblock built by AES the rest built by me,Ls3 416,FAST 102, NW102,LPE Ls3 heads

Join us:
https://www.facebook.com/groups/5138...3848358733509/
litle88 is offline   Reply With Quote
Old 03-04-2013, 11:13 PM   #21
slick rick
SoCal Mayhem
 
slick rick's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 1SS/RS
Join Date: Aug 2008
Location: Foothill Ranch, CA
Posts: 5,463
Looks normal to me
__________________
slick rick is offline   Reply With Quote
Old 04-13-2013, 11:18 PM   #22
BlackNYellowLs3
mmmm..... displacement :)
 
BlackNYellowLs3's Avatar
 
Drives: 2010 Black n' Yellow LS3
Join Date: Apr 2013
Location: Sylvan Lake AB
Posts: 8
My 2010 now has 23000km with cat back and k&n and has done it since i bought it with 5000km

My ls3 has done it since the day i got it, i had a buddy who is a tech look it up on some database and he found a document that GM posted saying that the LS3 and L99s have a bit of a "idle loap"

The GM testing procedure says to compare the problem vehicle side by side to a new one on the lot and if it is worse than the new vehicle to "repair accordingly"

I actually just took mine in because i wanted to be sure all was good before i do my cam.

Other than the poor attitude of the service manager all was good to go.

so i guess the best answer is the most common one i have been gettin...

"they just do that"

Last edited by BlackNYellowLs3; 04-13-2013 at 11:21 PM. Reason: forgot to enter part of a sentance
BlackNYellowLs3 is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2013, 06:21 AM   #23
hapisok
crazier than a coconut
 
hapisok's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS LS3
Join Date: Jul 2010
Location: virginia
Posts: 1,538
is that dip caused by an accessory kicking on? like the fan, it has both low and high speeds. if you watch the RPM's when the AC comes on it'll do the same thing. and if you are hearing a squeak when it dips...then it sounds mechanical. but for the RPM's to hunt a little at idle, mine did the same thing.
__________________
hapisok is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2013, 07:11 AM   #24
bombgolf
 
Drives: 45th Anniv 2SS/RS Convertible
Join Date: Aug 2012
Location: Florida
Posts: 63
My wife and I have the L99 in our his and hers '12s. Mine does that; hers does not.

I struggle to believe it's the "aggressive cam". Mine feels like miss, not at all like a lopey cam... My '66 Chevelle with the big block has the cam and lopes, this does not feel or behave the same. By the way, love tuning and working on the 66, no computer required...

What's the issue with the torque management piece mentioned above and how can that contribute to the issue?
bombgolf is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2013, 11:44 AM   #25
Chevrolet Customer Svc


 
Chevrolet Customer Svc's Avatar
 
Drives: GM Vehicles
Join Date: Jun 2010
Location: Michigan
Posts: 8,656
If anyone wants to get their vehicle in to a GM dealer for an official diagnosis, please let me know. I'd like to help monitor what issues you're experiencing and document the case in our system.

All the best,

William R.
Chevrolet Customer Care
Chevrolet Customer Svc is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.