Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Fabberge
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Specific Models / Packages > Camaro 1LE Forum

Camaro 1LE Forum Camaro 1LE Package releated discussions

Reply
 
Thread Tools
Old 05-20-2013, 04:55 PM   #1
DrillSgt1LE
 
DrillSgt1LE's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro 2SS 1LE
Join Date: May 2013
Location: Fort Benning, GA
Posts: 15
Dual Mode Exhaust

I just got my 1LE last month and after meeting some one else with on I noticed my exhaust is not working correctly. The baffle is not moving turning my dual mode into a single mode exhaust. It is stuck in the open position so I am not to upset but, I do expect a brand new car to work properly. I took it the dealer and they made me wait 3 days to tell me that it only works while driving not at idle but I know that is not true.
__________________
2013 Camaro 2SS 1LE (Maggi coming soon)

DrillSgt1LE is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 05:01 PM   #2
JDP Tyler

 
JDP Tyler's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS
Join Date: Nov 2010
Location: SLC, UT
Posts: 6,840
Fuse blown maybe?

Best regards,

Tyler
888-308-6007
__________________

Click HERE to send me a PM | Sales@jdpmotorsports.com | www.jdpmotorsports.com | 888.308.6007
JDP Tyler is online now   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 05:01 PM   #3
slick rick
SoCal Mayhem
 
slick rick's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 1SS/RS
Join Date: Aug 2008
Location: Foothill Ranch, CA
Posts: 5,464
At idle it is open
__________________
slick rick is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 05:04 PM   #4
DrillSgt1LE
 
DrillSgt1LE's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro 2SS 1LE
Join Date: May 2013
Location: Fort Benning, GA
Posts: 15
yes it is open all the time I will ask about the fuse but I think I have to go to a different dealer ship since this one is convinced it only works while driving.
__________________
2013 Camaro 2SS 1LE (Maggi coming soon)

DrillSgt1LE is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 05:18 PM   #5
slick rick
SoCal Mayhem
 
slick rick's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 1SS/RS
Join Date: Aug 2008
Location: Foothill Ranch, CA
Posts: 5,464
http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=287204

Quote:
Originally Posted by DuskSS View Post
at idle/startup and below 2k it is open.
at 3k or higher it is also open.

so only if you hold the rpms in that middle range will it be closed
__________________
slick rick is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 06:15 PM   #6
Chevrolet Customer Svc


 
Chevrolet Customer Svc's Avatar
 
Drives: GM Vehicles
Join Date: Jun 2010
Location: Michigan
Posts: 8,691
Quote:
Originally Posted by DrillSgt1LE View Post
I just got my 1LE last month and after meeting some one else with on I noticed my exhaust is not working correctly. The baffle is not moving turning my dual mode into a single mode exhaust. It is stuck in the open position so I am not to upset but, I do expect a brand new car to work properly. I took it the dealer and they made me wait 3 days to tell me that it only works while driving not at idle but I know that is not true.
DrillSgt1LE,

Sincerest apologies to hear about the exhaust concerns. Can you private message me the VIN and name of the dealership you're referring to? I would like to research this matter further for you.

William R.
Chevrolet Customer Care
Chevrolet Customer Svc is online now   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 06:27 PM   #7
Bad@ssCamaro
Ist State Chevy Supporter
 
Bad@ssCamaro's Avatar
 
Drives: 2015 1SS/1LE
Join Date: Sep 2009
Location: Western MA
Posts: 5,025
If you want to control when you want it open or closed, here is a DIY:

http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=249118
__________________
Former Camaros: (gone but not forgotten)
1976 LT Black/Black 305 V8 (Bone Stock)
1976 LT Black/White 305 V8 (Bone Stock) except for Cragar chrome rims (yep - #2)
1985 Z-28 Black/Black 305 L69 M5(Bone Stock) I know: slow

Current Camaro:
CRT 1SS/1LE/RS/Recaro's/NPP/Nav/Rear vision pkg./BA speaker upgrade.

Quote:
Originally Posted by fbodfather View Post
CAFE STANDARDS! Get used to them or vote our electeds in Washington out of office...........
Bad@ssCamaro is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 06:31 PM   #8
DrillSgt1LE
 
DrillSgt1LE's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro 2SS 1LE
Join Date: May 2013
Location: Fort Benning, GA
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by Chevrolet Customer Svc View Post
DrillSgt1LE,

Sincerest apologies to hear about the exhaust concerns. Can you private message me the VIN and name of the dealership you're referring to? I would like to research this matter further for you.

William R.
Chevrolet Customer Care
PM sent
__________________
2013 Camaro 2SS 1LE (Maggi coming soon)

DrillSgt1LE is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 06:34 PM   #9
racerx1214
 
Drives: 2013 1LE
Join Date: Mar 2013
Location: Akron, Ohio
Posts: 202
It does technically work only while driving.

Rev at idle and listen for a click coming from the rear of the car as the revs come down, better yet stand behind it and look at the valve.

Camaro setup is not like the Corvette setup which closes at idle.
racerx1214 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 06:41 PM   #10
DrillSgt1LE
 
DrillSgt1LE's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro 2SS 1LE
Join Date: May 2013
Location: Fort Benning, GA
Posts: 15
also it stays open while revving I can hear other 1LEs open and close mine does nothing
__________________
2013 Camaro 2SS 1LE (Maggi coming soon)

DrillSgt1LE is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 06:43 PM   #11
LuSe4

 
LuSe4's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro 2SS RS LS3
Join Date: Feb 2011
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 956
They are all open at idle. This is the way they work.
__________________
-2013 Summit White over Inferno Orange 2SS RS-
-2005 Bermuda Blue Tahoe-
LuSe4 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 06:57 PM   #12
DrillSgt1LE
 
DrillSgt1LE's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro 2SS 1LE
Join Date: May 2013
Location: Fort Benning, GA
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by LuSe4 View Post
They are all open at idle. This is the way they work.
yes but while revving other 1LEs and all other Camaros with NPP make a metallic sound and you can see the valve open and close mine does nothing....
__________________
2013 Camaro 2SS 1LE (Maggi coming soon)

DrillSgt1LE is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 07:00 PM   #13
LuSe4

 
LuSe4's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro 2SS RS LS3
Join Date: Feb 2011
Location: Grand Rapids, MI
Posts: 956
Hmm. Vacuum line off maybe?
__________________
-2013 Summit White over Inferno Orange 2SS RS-
-2005 Bermuda Blue Tahoe-
LuSe4 is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 07:05 PM   #14
DrillSgt1LE
 
DrillSgt1LE's Avatar
 
Drives: 2013 Camaro 2SS 1LE
Join Date: May 2013
Location: Fort Benning, GA
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by LuSe4 View Post
Hmm. Vacuum line off maybe?
idk the dealer can't help me so I plan on driving to another one to see if they can...
__________________
2013 Camaro 2SS 1LE (Maggi coming soon)

DrillSgt1LE is offline   Reply With Quote
Old 05-20-2013, 08:29 PM   #15
Chevrolet Customer Svc


 
Chevrolet Customer Svc's Avatar
 
Drives: GM Vehicles
Join Date: Jun 2010
Location: Michigan
Posts: 8,691
Quote:
Originally Posted by DrillSgt1LE View Post
PM sent
Appreciate it!

William R.
Chevrolet Customer Care
Chevrolet Customer Svc is online now   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 12:25 AM   #16
wally mayfield
 
wally mayfield's Avatar
 
Drives: 2013 2SS 6M
Join Date: May 2013
Location: eastern high sierras
Posts: 529
can someone explain to me the function of these valves?
__________________
let's give nuke's a chance..
wally mayfield is online now   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 12:46 AM   #17
Demon 1LE
Cool Story, Bro !
 
Demon 1LE's Avatar
 
Drives: The Scarecrow
Join Date: Apr 2013
Location: Buena Park, CA
Posts: 1,162
Cruising rpms, no drone.
__________________
The Scarecrow - 2014 1LE, BMR springs, Eibach Sways, TSP Longtubes, Tuned by FSP
Demon 1LE is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 12:46 AM   #18
CamaroDreams76
Tri-County Camaro SWFL
 
CamaroDreams76's Avatar
 
Drives: 2013 IOM 2SS/RS/1LE
Join Date: Apr 2013
Location: South West FL
Posts: 323
Quote:
Originally Posted by slick rick View Post
So only in that 1,000 rpm range the exhaust is closed?
__________________
CamaroDreams76 is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2013, 01:39 PM   #19
wakespeak
 
Drives: 2013 2SS LS3/NPP
Join Date: Sep 2012
Location: Austin, Texas
Posts: 647
It is in "quiet" mode from 1200-3500 rpm if throttle < 25%.
wakespeak is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2013, 02:02 AM   #20
CrystalRedTintcoat

 
CrystalRedTintcoat's Avatar
 
Drives: 2013 2SS 1LE NPP GBE
Join Date: Sep 2012
Location: Bay Area, online, & in my 1LE
Posts: 2,006
Quote:
Originally Posted by DrillSgt1LE View Post
I just got my 1LE last month and after meeting some one else with on I noticed my exhaust is not working correctly. The baffle is not moving turning my dual mode into a single mode exhaust. It is stuck in the open position so I am not to upset but, I do expect a brand new car to work properly. I took it the dealer and they made me wait 3 days to tell me that it only works while driving not at idle but I know that is not true.
It's probably working correctly. If you're expecting it to work like the Corvette NPP exhaust, don't. The Corvette goes quiet until WOT. The Camaro uses the Active Exhaust when you start it up so your neighbors know you're in your car. Search YouTube and watch the Oppenheiser (sp?) videos where he talks about this. The valves shut a bit after warmup and through a certain RPM range then open up again past something like 3K RPMs .. I don't know the actual numbers. Some people pull the NPP fuse and others use widgets like Sunset Orange's Exhaust Commander to open/shut the valve with a remote key fob.
CrystalRedTintcoat is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2013, 12:53 PM   #21
RonnieG
 
RonnieG's Avatar
 
Drives: 2013 AGM 1LE/2SS/RS
Join Date: Mar 2013
Location: Lakeland, Florida
Posts: 290
I have one on a v6, and it's always acted strange.. most of the time it works when revving around 3.5k.. but other times it seems to do whatever it wants.. when this happens, most of the time it's when I rev it on 2nd just to hear it, but it fails to sound even when I push it to 4.5.. if I ease off the throttle and reapply, sometimes I can get it to start making some noise. Also have this issue when i hop on the interstate and 5th gear will sometimes start sounding by 3k rpm and sometimes not at all even when I push it to 90.. (spd lmt 70... flow of traffic 85 most of the time) i can be a mystery sometimes with the exhaust making some noise.. but even when i upgrade this Saturday to an LE i'll still be getting the exhaust for the quad look.. i love it.

Last edited by RonnieG; 05-23-2013 at 12:55 PM. Reason: fix errors
RonnieG is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.