Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Apex Paul
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons

Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons Bolt-Ons | Intakes | Exhaust

Reply
 
Thread Tools
Old 05-21-2013, 08:23 PM   #1
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
"Chirp" at Low RPM + Knock

I have been hearing this random chirping sound like a squeaky wheel for quite a while now. I happens infrequently at idle, but when it happens it is always followed by a drop in RPM... maybe 200 RPM. When I give it a tiny amount of gas, it squeaks repeatedly, maybe 5-6 times rapid fire as the RPMs fall, then goes back to intermittent random squeaks as described above. It also squeaks rapid-fire as the RPMs fall off when I shut the motor off.

I thought it was an exhaust leak at the band clamps until today. I spent a bunch of time with red silicone sealing up the band clamps. I let it run for a while and slid under the car, and there is a knock coming from the passenger side of the engine. The driver's side is quiet... just normal valvetrain noise. I can hear it best through the headers from under the car. It's very faint above the car. The knock definitely follows engine RPM.

The last issue I have had for a long time is a misfire-like situation. If I leave TC on and gun it, the car will fall on its face. No codes, no TC warning on the DIC, no nothing. Just a slight pop and no power. I always drive with TC off because of this. Now I'm starting to wonder if it's related.

So my question is... what engine problems can cause chirps as RPMs fall past ~650 or when the motor shuts down? Whatever it is also seems to be causing a light knock and perhaps a misfire with TC on. I'm supposed to drive to the lake in 2 days, so I'm short on time to get this figured out.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 08:27 PM   #2
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
Here is a video that happens to have captured some of the chirping. It does it at 32 seconds (random idle version) then you can hear it flutter after each rev, then again on shutdown at the end.

I'll try and get a video of the knock tonight if I can slip my camera under there without overwhelming its microphone.


__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 08:36 PM   #3
stikSS
9691 & 97586
 
stikSS's Avatar
 
Drives: '10 Camaro SS and 2LT
Join Date: Mar 2009
Location: Cameron, NC
Posts: 2,800
Well.... that sounds way to familiar.... I'm gonna bet you have a stuck lifter. I just had the exact same situation, misfire, chirping and knock. I had a lifter stuck in the #1 cylinder. I have a video of mine on here somewhere.... I'll post the link.

Sent from my Apple sued Galaxy Note 2
stikSS is online now   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 08:38 PM   #4
stikSS
9691 & 97586
 
stikSS's Avatar
 
Drives: '10 Camaro SS and 2LT
Join Date: Mar 2009
Location: Cameron, NC
Posts: 2,800
Here is what mine sounded like.


https://www.youtube.com/watch?v=wcSH...e_gdata_player

Sent from my Apple sued Galaxy Note 2
stikSS is online now   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 08:44 PM   #5
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
Quote:
Originally Posted by stikSS View Post
Well.... that sounds way to familiar.... I'm gonna bet you have a stuck lifter. I just had the exact same situation, misfire, chirping and knock. I had a lifter stuck in the #1 cylinder. I have a video of mine on here somewhere.... I'll post the link.

Sent from my Apple sued Galaxy Note 2
Quote:
Originally Posted by stikSS View Post
Here is what mine sounded like.


https://www.youtube.com/watch?v=wcSH...e_gdata_player

Sent from my Apple sued Galaxy Note 2
Man I hope you're wrong. I don't recognize the sounds in your video, but my initial suspicion was a lifter problem. I imagined it more like the roller going out on me though. I really don't care what it is as long as I find it before it destroys my engine! I might have enough time to pull valve covers before I'm supposed to drive this car 5 hours to the lake. I need to come up with a backup plan in case we decide I shouldn't drive it that far.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 08:50 PM   #6
stikSS
9691 & 97586
 
stikSS's Avatar
 
Drives: '10 Camaro SS and 2LT
Join Date: Mar 2009
Location: Cameron, NC
Posts: 2,800
Basically I couldn't tell where mine was coming from... it sound like it was in the top of the motor and I removed my valve covers... everything was good.

Chevy dealership pulled the heads and bingo. Lifter was stuck and wore down the first lobe on my cam... so they replaced the lifters and new cam.

Theres a TSB on this.... take it to the dealer.

Sent from my Apple sued Galaxy Note 2
stikSS is online now   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:04 PM   #7
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
Quote:
Originally Posted by stikSS View Post
Basically I couldn't tell where mine was coming from... it sound like it was in the top of the motor and I removed my valve covers... everything was good.

Chevy dealership pulled the heads and bingo. Lifter was stuck and wore down the first lobe on my cam... so they replaced the lifters and new cam.

Theres a TSB on this.... take it to the dealer.

Sent from my Apple sued Galaxy Note 2
After watching some more videos of stuck lifters... I just don't think that's what it is. The knock is nowhere near that prevalent. Mine is an LS3 too... I think the TSB is for L99 lifters.

::EDIT::

And I trust the dealer to figure it out about as far as I can throw them. They can have my car for warranty work when I can tell them exactly what is wrong.

::double edit::

And I did come up with a contingency plan to drive another car this weekend. So it can sit safely and wait for me to have more time to check things out.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:08 PM   #8
Rhino79


 
Rhino79's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS L99/Auto
Join Date: Jul 2011
Location: Cabot, AR
Posts: 2,113
A bad roller on a lifter will sound about like a belt squeak.
__________________

Specializing in LS performance and calibrations.
Remote tuning, In-house builds, and Parts. Custom Grind LS and VVT Camshaft packages.
Ryan@gogwatney.com Aaron@gogwatney.com www.Gwatneyperformance.com
Home of THE Fastest Stock Displacement Naturally Aspirated GEN 5! 10.45@133.55
Rhino79 is online now   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:12 PM   #9
stikSS
9691 & 97586
 
stikSS's Avatar
 
Drives: '10 Camaro SS and 2LT
Join Date: Mar 2009
Location: Cameron, NC
Posts: 2,800
Theres also a lifter failure TSB for LS3s... It was found when mine stuck. I have a custom grind cam so I needed some support to have mine warrantied.

Mine started sounding like a belt squeak and then went onto knocking somewhat...



Sent from my Apple sued Galaxy Note 2
stikSS is online now   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:23 PM   #10
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
Quote:
Originally Posted by Rhino79 View Post
A bad roller on a lifter will sound about like a belt squeak.
Quote:
Originally Posted by stikSS View Post
Theres also a lifter failure TSB for LS3s... It was found when mine stuck. I have a custom grind cam so I needed some support to have mine warrantied.

Mine started sounding like a belt squeak and then went onto knocking somewhat...



Sent from my Apple sued Galaxy Note 2
Well.. you guys could be on to something. I grabbed a video. You can hear the passenger side tapping and the driver's side doesn't make the same noise. I really think the chirp sounds like a roller. It really reminds me of a ball bearing that is going bad. I don't really know at this point though. Thank you guys for chiming in. I need all the leads I can get.

__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:37 PM   #11
Chevrolet Customer Svc


 
Chevrolet Customer Svc's Avatar
 
Drives: GM Vehicles
Join Date: Jun 2010
Location: Michigan
Posts: 8,240
thahemp,

Sincere apologies to hear about the sound you're experiencing. I understand you don't have much time to have it inspected, but I would recommend taking it to a certified GM dealership when you do. I would be more than happy to set up a visit and monitor the process for you. Feel free to send me a PM regarding this matter.

William R.
Chevrolet Customer Care
Chevrolet Customer Svc is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:39 PM   #12
stikSS
9691 & 97586
 
stikSS's Avatar
 
Drives: '10 Camaro SS and 2LT
Join Date: Mar 2009
Location: Cameron, NC
Posts: 2,800
Dang.... its hard to tell by the video... but mine started as a squeal and would go away then it squealed constantly and then onto to squealing and knocking...

All that happened over like a week... and I spent most of that trying to figure out where it was coming from.

Sent from my Apple sued Galaxy Note 2
stikSS is online now   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:40 PM   #13
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
Quote:
Originally Posted by Chevrolet Customer Svc View Post
thahemp,

Sincere apologies to hear about the sound you're experiencing. I understand you don't have much time to have it inspected, but I would recommend taking it to a certified GM dealership when you do. I would be more than happy to set up a visit and monitor the process for you. Feel free to send me a PM regarding this matter.

William R.
Chevrolet Customer Care
Thanks. I'll take it to my dealer when I figure out what the problem is. Until then, I'm going to leave it parked to keep anything from getting out of control. I have to make sure it isn't something I caused first. I'm sure you can appreciate that.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:42 PM   #14
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
Quote:
Originally Posted by stikSS View Post
Dang.... its hard to tell by the video... but mine started as a squeal and would go away then it squealed constantly and then onto to squealing and knocking...

All that happened over like a week... and I spent most of that trying to figure out where it was coming from.

Sent from my Apple sued Galaxy Note 2
Yeah... mine is different. It has been doing this for a LONG time. I only noticed the knock after putting headers on... not surprisingly. Headers are like a stethoscope into your motor! You might still be right and it's the lifter body squeaking against its bore or something like that. I'm trying to keep an open mind.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:43 PM   #15
litle88
V8 Lounge member #2
 
Drives: 2001 Ws6
Join Date: Sep 2009
Location: Burbank,IL
Posts: 6,325
WTF!!!

I hope your dealer takes care of ya hemp! IF its a roller and it kinda does to me BUT I may be wrong since I'm not in front of it!!!

Damn!
__________________
01 Ws6, m6, ASC#618 of 1583,40k Miles,shortblock built by AES the rest built by me,Ls3 416,FAST 102, NW102,LPE Ls3 heads

Join us:
https://www.facebook.com/groups/5138...3848358733509/
litle88 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 09:46 PM   #16
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
Quote:
Originally Posted by litle88 View Post
WTF!!!

I hope your dealer takes care of ya hemp! IF its a roller and it kinda does to me BUT I may be wrong since I'm not in front of it!!!

Damn!
I think so litle. I'll for sure be tearing the motor down when I get back and have some time. I'm gonna try the old screwdriver trick to pinpoint the problem cylinder and go from there. I'm hoping it's on a lobe that I can see with the heads on. I always thought my first tear down on this motor would be to add power... now it looks like it'll be to fix it before it explodes!
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 10:04 PM   #17
litle88
V8 Lounge member #2
 
Drives: 2001 Ws6
Join Date: Sep 2009
Location: Burbank,IL
Posts: 6,325
Let me know if I can help in any way. I'll pm you my number, there are only 2 windows one in the front and another in the back.

__________________
01 Ws6, m6, ASC#618 of 1583,40k Miles,shortblock built by AES the rest built by me,Ls3 416,FAST 102, NW102,LPE Ls3 heads

Join us:
https://www.facebook.com/groups/5138...3848358733509/
litle88 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 10:05 PM   #18
litle88
V8 Lounge member #2
 
Drives: 2001 Ws6
Join Date: Sep 2009
Location: Burbank,IL
Posts: 6,325
The one in the front you can't see too well from the angle I took the pic.
__________________
01 Ws6, m6, ASC#618 of 1583,40k Miles,shortblock built by AES the rest built by me,Ls3 416,FAST 102, NW102,LPE Ls3 heads

Join us:
https://www.facebook.com/groups/5138...3848358733509/
litle88 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 10:08 PM   #19
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
Quote:
Originally Posted by litle88 View Post
Let me know if I can help in any way. I'll pm you my number, there are only 2 windows one in the front and another in the back.

Thanks litle. I appreciate the support. I think it's towards the back, but I haven't scoped it yet. Just a gut feeling. Lemme get out there with my screwdriver and see what's up.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 10:25 PM   #20
Chevrolet Customer Svc


 
Chevrolet Customer Svc's Avatar
 
Drives: GM Vehicles
Join Date: Jun 2010
Location: Michigan
Posts: 8,240
Quote:
Originally Posted by thahemp View Post
Thanks. I'll take it to my dealer when I figure out what the problem is. Until then, I'm going to leave it parked to keep anything from getting out of control. I have to make sure it isn't something I caused first. I'm sure you can appreciate that.
thahemp,

I will look forward to any updates you can provide in this matter.

Best regards,

William R.
Chevrolet Customer Care
Chevrolet Customer Svc is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 10:37 PM   #21
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
I took my handy screwdriver and probed around on the valve covers. There is a definite tapping coming from the rear passenger side. I'm gonna guess cylinder 6 or 8. Listening with a screwdriver didn't help too much. It makes me even more suspicious of a part buried under the heads. I listened with a longer pipe on each primary... still not much evidence to be had. It really stinks of something buried in the motor instead of an easier valvetrain diagnosis.

Thanks for your interest William. It's 10:30 CST... get off the clock!
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 10:56 PM   #22
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
Final thoughts tonight.

1) Why does disabling traction control eliminate a WOT misfire (that doesn't show up as a code)? This is probably a question better aimed at someone with more tuning knowledge than I.

2) I haven't found any metal shavings in my oil. I think we're way ahead of this.

3) Why does it only squeak at low RPM? On a dip or on shutdown. I can't figure out what would make it do that.
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 10:57 PM   #23
BLACK10

 
BLACK10's Avatar
 
Drives: 2010 CAMARO. 10.04@133mph, 1.4 60'
Join Date: Jul 2009
Location: Lafayette, Louisiana
Posts: 4,986
Maybe a lifter........

Any metal in the oil?
__________________
BLACK10 is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 11:00 PM   #24
thahemp
Geek
 
thahemp's Avatar
 
Drives: 2012 Black LS3
Join Date: Jan 2012
Location: Derby, KS
Posts: 3,771
Quote:
Originally Posted by BLACK10 View Post
Maybe a lifter........

Any metal in the oil?
Beat ya!
__________________
01000111011011110110111101100100001000000110110001 11010101100011011010110010000001110111011010010111 01000110100000100000011101000110100001101001011100 110010000001101111011011100110010100100001

x = ac97968bd3df8f968c8cd3df998a9c94d3df9c8a918bd3df9c 909c94df8c8a9c949a8dd3df92908b979a8ddf998a9c949a8d d3df8b968b8cd1
x = ~x
thahemp is offline   Reply With Quote
Old 05-21-2013, 11:19 PM   #25
SPCBA
Blake
 
SPCBA's Avatar
 
Drives: pleather and Chiclets
Join Date: Mar 2012
Location: a VA line somwhere
Posts: 3,671
that god damn stabiltrak warning thing is like the blanket there is something wrong code without being a code....i went through it with a misfire but got no code because of a cracked plug.

really sounds like a roller because of the squeaky part of it. headers do amplify valvetrain noise but your valvetrain should not squeak and sound like a belt on a shitty honda
__________________
SPCBA is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.