Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Hellion Power Systems
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > General Camaro Forums > 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions

5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions General 5th generation Camaro topics not covered by other subforums.

Reply
 
Thread Tools
Old 07-03-2013, 10:13 PM   #1
crewdogg15
 
Drives: 2013 chevy camaro
Join Date: Mar 2013
Location: AZ
Posts: 17
HELP WITH TACH INSTALL

I was told from PEPBOYS SPEED SHOP I can't install a TACH on a 2013 1SS LS3 Because of the wiring, is this true?
crewdogg15 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 03:24 AM   #2
DaFisch
Master Amateur Mechanic
 
DaFisch's Avatar
 
Drives: Victory Red 2011 2SS/RS
Join Date: Jan 2013
Location: South Barrington, IL
Posts: 1,347
Of course not... Ypu can install on any car.
DaFisch is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 06:43 AM   #3
REDXIIIDave
El Chupacabra
 
REDXIIIDave's Avatar
 
Drives: 2011 2SS/RS A6 Black/Black
Join Date: Jun 2011
Location: Lakewood, CO
Posts: 923
Um.... you already have a tach. It's right next to your speedometer.
__________________
El Chupacabra
REDXIIIDave is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 09:03 AM   #4
crewdogg15
 
Drives: 2013 chevy camaro
Join Date: Mar 2013
Location: AZ
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by REDXIIIDave View Post
Um.... you already have a tach. It's right next to your speedometer.
Then how do you hook it up then? A tach is hooked to the negative side if the ignition coil. So if there are 8?? How do you do it??
crewdogg15 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 09:07 AM   #5
RJT-SS
 
RJT-SS's Avatar
 
Drives: '11 2SS/RS A6
Join Date: Apr 2011
Location: New Orleans
Posts: 505
So, the tach in the dashboard of your 2013 Camaro is not working? I would take it to the dealership.
__________________
Performance Mods:
Kooks 1-7/8 LTs; Calico coated w/HFCs, Solo Mach XL catback w/J-pipes, VMax TB, C.A.I. Intake, JRE Tune, RX Catch-Can
RJT-SS is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 09:16 AM   #6
christianchevell
old school chevy rodder
 
christianchevell's Avatar
 
Drives: 2013 2SS/RS Manual,DM exhaust,CRT
Join Date: Jul 2012
Location: Oregon
Posts: 1,340
crew dog it is already working on the dashboard of your car you do not need to figure how its working as if it was a 65 chevy. If it is not working you need to see a dealership, and if you really want it a hud can be installed that also shows your revs you just have to look for the info.
__________________
2013 2SS/RS LS3 M6 ,CRT, 500rwhp 460 torque mustang dyno,dual mode ,sunroof ,heritage grill clear bra, TSP cam, Stainless power headers HFC, CAI induction, Vmax PTD,Fluidampr25% udp, LPW diff cover, BMR strut brace,trailing arms, toes, bushings, Rocket racing wheels, catch can, separate clutch reservoir, under dash/body lights/scanner LED, DRL lights/halos rewire, Dash kit, Custom striping and Sparks badges and Engine badge, Corvette Stainless engine cover, mild to wild, coming soon Eaton true trac and 3.91's
christianchevell is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 09:23 AM   #7
Angrybird 12
Retired, Cancer Survivor
 
Angrybird 12's Avatar
 
Drives: 12 CAMARO 1LT, 08 Vue, 14 Spark
Join Date: Dec 2007
Location: J. C. Tennessee
Posts: 18,304
If the factory tach is not working it is covered under warranty, unless you did something to the car modding it to disable it.
The tach is controlled by the ECM, you cannot hook up a old fashioned tach any more. But you can get something that plugs into the diagnostic module to read out RPMs if you want a secondary gauge.
__________________
Cancer's a bitch! Enjoy life while you can! LIVE, LOVE, DRIVE...CAMARO!

Previous Camaros: 1974, 1979 and 2010.
Angrybird 12 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 09:31 AM   #8
Smirnoff

 
Smirnoff's Avatar
 
Drives: Camaro SS
Join Date: Mar 2010
Location: Motorcity Dragway
Posts: 956
Bump for asking Pep Boys.
__________________
11.90's w/headers, CAI, tune, & some high-test (no bling).



Smirnoff is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 10:33 AM   #9
crewdogg15
 
Drives: 2013 chevy camaro
Join Date: Mar 2013
Location: AZ
Posts: 17
I wanted a secondary gauge and the one i had picked out was small and digital, why the bump for asking pepboys? Its a speedshop pepboys and the guy that works there is reputable.
crewdogg15 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 10:45 AM   #10
Angrybird 12
Retired, Cancer Survivor
 
Angrybird 12's Avatar
 
Drives: 12 CAMARO 1LT, 08 Vue, 14 Spark
Join Date: Dec 2007
Location: J. C. Tennessee
Posts: 18,304
Quote:
Originally Posted by crewdogg15 View Post
I wanted a secondary gauge and the one i had picked out was small and digital, why the bump for asking pepboys? Its a speedshop pepboys and the guy that works there is reputable.
I have a Bluetooth device called the BT1 and an app on my IPod touch called Dash Command that you can use for all kinds of gauges including the tach. It also reads codes and resets them.
__________________
Cancer's a bitch! Enjoy life while you can! LIVE, LOVE, DRIVE...CAMARO!

Previous Camaros: 1974, 1979 and 2010.
Angrybird 12 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 10:53 AM   #11
Comrando
SScalator
 
Comrando's Avatar
 
Drives: '11 CGM LS3
Join Date: Mar 2011
Location: Chicagoland
Posts: 6,760
I use the Ultragauge. It plugs in the OBD port.

There are others out there as well.
__________________
Give me fuel. Give me fire. Give me that which I desire.
http://img.photobucket.com/albums/v87/Slotict/Camaro/Wink-2_zpscd6910bd.jpg
Comrando is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 12:20 PM   #12
crewdogg15
 
Drives: 2013 chevy camaro
Join Date: Mar 2013
Location: AZ
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by Comrando View Post
I use the Ultragauge. It plugs in the OBD port.

There are others out there as well.
Now i like that!!!
crewdogg15 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 03:38 PM   #13
two_wheel_mayhem
Would rather be riding
 
two_wheel_mayhem's Avatar
 
Drives: 2012 SS LS3
Join Date: Jul 2009
Location: Indiana
Posts: 1,976
Quote:
Originally Posted by crewdogg15 View Post
Then how do you hook it up then? A tach is hooked to the negative side if the ignition coil. So if there are 8?? How do you do it??

In these modern times we always pick up our tach signal at the ECM. 8 coils, no problem pick one there will be 8 to choose from.

If your aftermarket tach won't calibrate for an 8 coil set-up it's not your car's fault.
__________________
Nice vehicles with mods.
two_wheel_mayhem is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 06:39 PM   #14
crewdogg15
 
Drives: 2013 chevy camaro
Join Date: Mar 2013
Location: AZ
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by two_wheel_mayhem View Post
In these modern times we always pick up our tach signal at the ECM. 8 coils, no problem pick one there will be 8 to choose from.

If your aftermarket tach won't calibrate for an 8 coil set-up it's not your car's fault.
So i just hook it up to the #1 coil and i should be good?
crewdogg15 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 08:34 PM   #15
two_wheel_mayhem
Would rather be riding
 
two_wheel_mayhem's Avatar
 
Drives: 2012 SS LS3
Join Date: Jul 2009
Location: Indiana
Posts: 1,976
Quote:
Originally Posted by crewdogg15 View Post
So i just hook it up to the #1 coil and i should be good?

Well that would make it work, but I'm unsure of the tach calibration procedure on a modern multi-coil vehicle. It certainly won't read correctly if it's some universal tach intended for older vehicles.

I would call Auto Meter and ask them tomorrow. They are always willing to offer advice about what product you should buy and inform you of any extra items you may need to make it function on your specific vehicle.
__________________
Nice vehicles with mods.
two_wheel_mayhem is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 08:57 PM   #16
mikeyg36
The GT Troll Hundred
 
mikeyg36's Avatar
 
Drives: Cammed '12 2SS/RS LS3,'15 Z/28 #533
Join Date: Jul 2012
Location: Garden City, NY/Ellicott City, MD
Posts: 8,255
Quote:
Originally Posted by crewdogg15 View Post
I wanted a secondary gauge and the one i had picked out was small and digital, why the bump for asking pepboys? Its a speedshop pepboys and the guy that works there is reputable.
I'm going to pretend that you didn't just say that pepboys is a speedshop.
__________________
Click For Build Thread ***CAI Intake, ARH LTs, FSP Big NA Cam, Tuned By Matt@FSP***
mikeyg36 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 09:29 PM   #17
Angrybird 12
Retired, Cancer Survivor
 
Angrybird 12's Avatar
 
Drives: 12 CAMARO 1LT, 08 Vue, 14 Spark
Join Date: Dec 2007
Location: J. C. Tennessee
Posts: 18,304
Quote:
Originally Posted by mikeyg36 View Post
I'm going to pretend that you didn't just say that pepboys is a speedshop.
http://www.pepboys.com/about_pep_boy...res/speedshop/
__________________
Cancer's a bitch! Enjoy life while you can! LIVE, LOVE, DRIVE...CAMARO!

Previous Camaros: 1974, 1979 and 2010.
Angrybird 12 is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2013, 10:01 PM   #18
mikeyg36
The GT Troll Hundred
 
mikeyg36's Avatar
 
Drives: Cammed '12 2SS/RS LS3,'15 Z/28 #533
Join Date: Jul 2012
Location: Garden City, NY/Ellicott City, MD
Posts: 8,255
Quote:
Originally Posted by Angrybird 12 View Post
That's not a real speedshop....
__________________
Click For Build Thread ***CAI Intake, ARH LTs, FSP Big NA Cam, Tuned By Matt@FSP***
mikeyg36 is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.