Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Vararam
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > General Camaro Forums > 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions

5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions General 5th generation Camaro topics not covered by other subforums.

Reply
 
Thread Tools
Old 06-20-2013, 12:28 AM   #1
RayYork
LordVader
 
RayYork's Avatar
 
Drives: 2011 RS 2SS 99 BMW 328i 96 K1500
Join Date: Aug 2011
Location: WA
Posts: 238
OBD2 (MX Scan Tool) and Service Stabilitrack

OK, I'm on my 2nd OBD2 port adapter (the first was the Auterra OBD II Scan tool) and both have generated the Service Stabilitrac message. Has this happened with anyone else?
__________________
2011 2SS/RS M6 (My daily driver)
www.facebook.com/racingyorks

RayYork is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 01:31 AM   #2
Au201
 
Drives: Black V6 auto 2LT RS
Join Date: Oct 2012
Location: Hampton Roads, Virginia
Posts: 85
Quote:
Originally Posted by RayYork View Post
OK, I'm on my 2nd OBD2 port adapter (the first was the Auterra OBD II Scan tool) and both have generated the Service Stabilitrac message. Has this happened with anyone else?
Strange. I've never heard of an OBD II reader causing an error message. My MX works fine...


Sent from my bragging iPhone using an app that encourages it.
Au201 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 01:44 AM   #3
RayYork
LordVader
 
RayYork's Avatar
 
Drives: 2011 RS 2SS 99 BMW 328i 96 K1500
Join Date: Aug 2011
Location: WA
Posts: 238
As soon as I unplug it, all is well again
__________________
2011 2SS/RS M6 (My daily driver)
www.facebook.com/racingyorks

RayYork is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 02:14 AM   #4
SS PANTHER

 
SS PANTHER's Avatar
 
Drives: 2013 SS Camaro Convertible
Join Date: May 2013
Location: SoCal
Posts: 1,112
Quote:
Originally Posted by RayYork View Post
OK, I'm on my 2nd OBD2 port adapter (the first was the Auterra OBD II Scan tool) and both have generated the Service Stabilitrac message. Has this happened with anyone else?
This happened the other day with my Range AFM delete unit that plugs into the OBD2 port. Car is not running, but the ignition was in the on position. Not sure if there is a relationship to your problem, just wondering if aftermarket devices that use the OBD2 port create this problem.
SS PANTHER is online now   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 02:18 AM   #5
Au201
 
Drives: Black V6 auto 2LT RS
Join Date: Oct 2012
Location: Hampton Roads, Virginia
Posts: 85
Quote:
Originally Posted by SS PANTHER View Post
This happened the other day with my Range AFM delete unit that plugs into the OBD2 port. Car is not running, but the ignition was in the on position. Not sure if there is a relationship to your problem, just wondering if aftermarket devices that use the OBD2 port create this problem.
I could understand the AFM delete doing it because it is able to write to the car. But I dont understand how cables or Bluetooth plugs that can't write or software that cant write would cause it.

Like I said, my MX Bluetooth dongle works perfectly.

Sent from my bragging iPhone using an app that encourages it.
Au201 is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 06:51 AM   #6
05stram

 
Drives: 2013 RS - 2013 2SS/RS - 1971 RS
Join Date: Sep 2012
Location: West Virginia
Posts: 1,029
it's called noise - the plug is just not a simple switching device that distributes power and data when called upon. it is an interface into a network that has data on it all the time. when noise is introduced into a data stream it will either cause collisions or create errors both of which are unpredictable. on one vehicle you may not have enough to create the light(s) and errors but on one built identical to it you may have the issue.
05stram is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2013, 02:13 PM   #7
zfuzz
 
zfuzz's Avatar
 
Drives: 69 Z28 / 12 ZL1
Join Date: Nov 2011
Location: Tennessee
Posts: 314
Hey Ray,

Did you ever get your MX problem resolved?
__________________
zfuzz is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2013, 07:28 AM   #8
RayYork
LordVader
 
RayYork's Avatar
 
Drives: 2011 RS 2SS 99 BMW 328i 96 K1500
Join Date: Aug 2011
Location: WA
Posts: 238
Quote:
Originally Posted by zfuzz View Post
Hey Ray,

Did you ever get your MX problem resolved?
I've come to the conclusion that the issue is my phone. I went to a different system but had similar issues and then took that system to a different car and had issues. The only common piece is my phone.
__________________
2011 2SS/RS M6 (My daily driver)
www.facebook.com/racingyorks

RayYork is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2013, 07:56 AM   #9
zfuzz
 
zfuzz's Avatar
 
Drives: 69 Z28 / 12 ZL1
Join Date: Nov 2011
Location: Tennessee
Posts: 314
Thanks for the reply Ray,

I have a ZL1 using the MX and a Nexxus 7. It worked perfectly for about an hour until we made a stop at a gas station. Got back in and cranked it up and the dash board was lit up with warning lights and the electric power steering was real sluggish.

Turned it back off and let is set for a couple of minutes and the tried again. Some of the lights went away but not all and power steering was still acting up.

Powered down again, unplugged the MX, tried it again and everything was fine.

I guess I am going to jump on the Scan Tool site and see if there are any firmware updates.
__________________
zfuzz is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2013, 08:05 AM   #10
RayYork
LordVader
 
RayYork's Avatar
 
Drives: 2011 RS 2SS 99 BMW 328i 96 K1500
Join Date: Aug 2011
Location: WA
Posts: 238
My guess is that it's the phone. I think that it is just doing too many things at once and is introducing lag into the system that the pcm is not expecting so it throws off the whole works
__________________
2011 2SS/RS M6 (My daily driver)
www.facebook.com/racingyorks

RayYork is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2013, 09:51 AM   #11
hiddenangels89
 
Drives: 2012 SS Camaro L99
Join Date: Aug 2013
Location: California
Posts: 173
I had the same issue, here is the fix: Make sure you do not start the application before you start your car and it should never happen again. Anytime you turn the car off, you have to turn the app off as well.
hiddenangels89 is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2013, 09:55 AM   #12
hiddenangels89
 
Drives: 2012 SS Camaro L99
Join Date: Aug 2013
Location: California
Posts: 173
Here is my set up, I literally use it EVERY day and everywhere I go.. I did have the issue for probably a few weeks before I realized its the order i started it... I wanted the app to constantly run, which is what caused all of the lights to come on (not just stability track, but the brake light, abs etc all came on)... so i figured it was the OBD II reader i had... i did a few tests and was able to get it to happen on demand each time so i could figure out what the error was, probably took a good week worth of tries to figure out it was me starting the app before starting the car, as if the app was sending communication to the computer or something and interrupting the initial boot of the car - my 'theory'


Name:  CamaroInterior-AndroidTablet.jpg
Views: 135
Size:  132.2 KB

-May
hiddenangels89 is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2013, 10:09 AM   #13
RayYork
LordVader
 
RayYork's Avatar
 
Drives: 2011 RS 2SS 99 BMW 328i 96 K1500
Join Date: Aug 2011
Location: WA
Posts: 238
Quote:
Originally Posted by hiddenangels89 View Post
I had the same issue, here is the fix: Make sure you do not start the application before you start your car and it should never happen again. Anytime you turn the car off, you have to turn the app off as well.
OMG! If it is that simple..... That makes sense....
__________________
2011 2SS/RS M6 (My daily driver)
www.facebook.com/racingyorks

RayYork is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2013, 10:11 AM   #14
RayYork
LordVader
 
RayYork's Avatar
 
Drives: 2011 RS 2SS 99 BMW 328i 96 K1500
Join Date: Aug 2011
Location: WA
Posts: 238
Quote:
Originally Posted by hiddenangels89 View Post
Here is my set up, I literally use it EVERY day and everywhere I go.. I did have the issue for probably a few weeks before I realized its the order i started it... I wanted the app to constantly run, which is what caused all of the lights to come on (not just stability track, but the brake light, abs etc all came on)... so i figured it was the OBD II reader i had... i did a few tests and was able to get it to happen on demand each time so i could figure out what the error was, probably took a good week worth of tries to figure out it was me starting the app before starting the car, as if the app was sending communication to the computer or something and interrupting the initial boot of the car - my 'theory'


Attachment 566089

-May
Great looking setup! Now I need to buy a tablet :-)
__________________
2011 2SS/RS M6 (My daily driver)
www.facebook.com/racingyorks

RayYork is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:18 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.