Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Flowmaster Exhaust
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Technical Camaro Topics > Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls

Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls Report, discuss and diagnose any issues and problems with your Camaro, including warranty discussions.

Reply
 
Thread Tools
Old 07-15-2009, 12:15 PM   #1
ssmike
Missing Big Red
 
ssmike's Avatar
 
Drives: 2013 Equinox CRT
Join Date: Jul 2009
Location: Buffalo, NY
Posts: 6,244
passenger air bag activation

My wife weighs 110 lbs and when she gets in the passenger seat most times the airbag activation will not come on. Sometimes it works when she wiggles or jumps up & down on it. Seems to me it should be a little more sensitive than that! The dealer has no clue. He gave me some bull that it may or may not work depending on her seating position. She tried every possible position, sometimes it works and most times it doesn't. Anyone else see this problem?
ssmike is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2009, 02:37 PM   #2
orangeinfernoman
 
orangeinfernoman's Avatar
 
Drives: 2010 camaro ss ls3 iom
Join Date: Mar 2009
Location: montreal,québec
Posts: 142
Quote:
Originally Posted by ssmike View Post
My wife weighs 110 lbs and when she gets in the passenger seat most times the airbag activation will not come on. Sometimes it works when she wiggles or jumps up & down on it. Seems to me it should be a little more sensitive than that! The dealer has no clue. He gave me some bull that it may or may not work depending on her seating position. She tried every possible position, sometimes it works and most times it doesn't. Anyone else see this problem?
yes TRY THE 69 POSITION IT WORK GREAT
orangeinfernoman is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2009, 03:47 PM   #3
flht99b

 
flht99b's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS/RS RJT
Join Date: May 2009
Location: Knoxville
Posts: 1,315
Sounds like the air bag module/computer needs to be reprogrammed. Ed M.
flht99b is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2009, 05:14 PM   #4
BLUEMARO
A Classical Greek
 
BLUEMARO's Avatar
 
Drives: DTS, Bonneville and an SS !
Join Date: Feb 2009
Location: Grand Blanc MI
Posts: 226
definitely defective, try another dealer asap if yours doesn't know what to do.
BLUEMARO is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2009, 05:48 PM   #5
rolnslo
Rolling along...
 
rolnslo's Avatar
 
Drives: 2011 2SS/RS SGM
Join Date: Mar 2008
Location: Houston, TX
Posts: 4,321
I'd find another dealer. Your wife may fall into the "small stature adult" category but 110lbs should still be enough to trigger the sensor. If you can't find another dealer to help you out, contact GM. I'm sure they'd rather not have a lawsuit if the airbag fails to deploy in an accident. Your dealer could care less, except that he already knows you've reported the issue with it and that makes him partially responsible.

Quote:
Front Passenger Detection System -- To avert potential injury risk from high-pressure airbag inflation, the front passenger detection system will suppress air bag deployment if a child or person of small stature is sensed sitting on the passenger seat. It also senses the presence of a child restraint on the seat, and will suppress airbag deployment accordingly.
The detection system uses a mat sensor embedded in the passenger seat that establishes the occupant’s weight and weight distribution. If this is below a certain level, the sensor alerts the SDM central control unit and the front passenger airbag will not deploy. It senses children and small-stature adults and suppresses air bag deployment when appropriate.
__________________

#1: 2010 1LT/RS Victory Red M6 - July 2009-Oct 2011 (SOLD). #2: 2011 2SS/RS Synergy Green A6 - Oct 2011.....
rolnslo is offline   Reply With Quote
Old 07-15-2009, 06:05 PM   #6
Phenicks
 
Drives: 2010 Black 2SS/RS
Join Date: May 2009
Location: Baton Rouge, Louisiana
Posts: 154


that should fix your problem, but in all seriousness talk to another dealer.
Phenicks is offline   Reply With Quote
Old 09-06-2009, 09:16 PM   #7
Ladyz28
 
Ladyz28's Avatar
 
Drives: 2010 RJT 2SS/RS, 2001 Ford Focus
Join Date: Jul 2007
Location: Easton, Massachusetts
Posts: 191
I have had this same problem and its usually with my husband and he weighs 175lb.
Ladyz28 is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2009, 12:53 AM   #8
Jeff
~ANTI-FORD~
 
Jeff's Avatar
 
Drives: Cadillac CTS
Join Date: Oct 2007
Location: San Antonio, Texas
Posts: 608
Send a message via MSN to Jeff
I was in the passenger seat a while back with one of my friends, and for some reason it wouldn't activate unless i jumped up & down. Which was a little annoying, it happened twice.
__________________
My Z28

sorry guys.. sold Camaro and got a Cadillac CTS, waiting for a few years to get a 2010 SS used ;]
Jeff is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2009, 04:58 PM   #9
SGOS252382


 
SGOS252382's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS/RS
Join Date: Mar 2008
Location: S.W. Florida
Posts: 6,280
My airbag doesn't come on when there's someone light (110 - 120 lbs) in my passenger seat. But I make them tilt the seatback as far foreward as possilbe while also sitting straight upright and it comes on each time.
__________________
SGOS252382 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2010, 01:21 PM   #10
dirishboy
as in Irish European
 
dirishboy's Avatar
 
Drives: 2012 ZL1
Join Date: May 2009
Location: Covington GA
Posts: 403
Anyone above get this resolved?
__________________
dirishboy is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2010, 01:52 PM   #11
ipimpthisc
Banned
 
Drives: @twinturbo, cammed, intrcooled@
Join Date: Apr 2009
Location: nyc, EAST COAST HEAVY HITTERS
Posts: 745
Send a message via AIM to ipimpthisc
Quote:
Originally Posted by Phenicks View Post


that should fix your problem, but in all seriousness talk to another dealer.
omg ...hideous..lmao
ipimpthisc is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2010, 11:05 PM   #12
Cmurf_SS
"SLOMARO"
 
Cmurf_SS's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS
Join Date: Feb 2009
Location: Temple, GA
Posts: 246
My 50lb dog activates it.. but then, my 95lb ex wife didnt.. So i got a divorce and kept the dog..
__________________

Dyno'd before VARARAM TUNE unit at 390hp
Cmurf_SS is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2010, 11:11 PM   #13
Buhmblbe
Growing Up=Optional
 
Buhmblbe's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro Transformers 2LT RS
Join Date: Mar 2010
Location: Setauket NY
Posts: 166
__________________
"Sleep is an inconvenience to living...Get up and start living."
Buhmblbe is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2010, 10:56 PM   #14
firefighter1

 
firefighter1's Avatar
 
Drives: 625 rwhp red jewel ss COTW 11-8-10
Join Date: Oct 2009
Location: Abilene, Texas
Posts: 778
I had this problem with my light not activating and turning off while driving. I took it into the dealership and they hooked it up to the computer. They did a download and a reprogram. This whole process took about an hour and was covered by my warranty. Since we did this last week I have not had any problems. Just contact your dealer and talk to them. They looked it up on the system and said that it was a noted problem, and just told me to bring it on in to get fixed.

Hope this helps!
firefighter1 is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2010, 10:59 PM   #15
el ess A
formerly "el ess X"
 
el ess A's Avatar
 
Drives: 2010 & 2013 Camaros
Join Date: Apr 2010
Location: Aiken, SC
Posts: 3,289
I think it's supposed to come on with weight over 40 lbs, right? Not sure.

Definitely something's amiss here. I wouldn't mess around with that.

Of course, my wife's windbag (I meant air bag) is usually active BEFORE she even gets close to the car....
__________________
2010/2013 Camaro

http://www.camaro5.com/forums/image.php?type=sigpic&userid=26108&dateline=139490  3951
el ess A is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2010, 11:37 PM   #16
firefighter1

 
firefighter1's Avatar
 
Drives: 625 rwhp red jewel ss COTW 11-8-10
Join Date: Oct 2009
Location: Abilene, Texas
Posts: 778
Hmmm, like I said mine was reprogrammed and I have not had any problems. But I got to thinking about this and my car was built in Canada. I wounder if the guy programing the system put in 110 but it was set as Kilo's and that would translate into 50 LBS. Hmmm just a thought! I could be way off base here!
firefighter1 is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2010, 08:23 AM   #17
L99
 
L99's Avatar
 
Drives: B On B L99/SS2 Ground effects
Join Date: Mar 2010
Location: Gainesville, Ga
Posts: 122
Quote:
Originally Posted by orangeinfernoman View Post
yes TRY THE 69 POSITION IT WORK GREAT
LOL!!!
Sorry I just couldn't help myself
L99 is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2010, 08:21 PM   #18
Eric Baker

 
Drives: Black/Black 2SS/RS 6M
Join Date: Mar 2010
Location: Boston MA
Posts: 953
Sounds to me they just need to recalibrate the sensor. I work at a Toyota dealer and that's something quite common to have to do.
Eric Baker is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2010, 04:56 PM   #19
ljones
 
ljones's Avatar
 
Drives: 2011 2LT RS
Join Date: Nov 2010
Location: Bay Area
Posts: 159
Damn, I was hoping this wasn't a common issue. I had this happen on my new 2011. I guess I need to take it to the dealer on Friday.
ljones is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2010, 11:04 AM   #20
camaro52010
Camaro4ever
 
camaro52010's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS, 1978 Z28 Camaro
Join Date: Jul 2010
Location: Rochester, NY
Posts: 445
suppose to activate above 80 lbs.
__________________
camaro52010 is offline   Reply With Quote
Old 11-27-2010, 03:18 PM   #21
ssmike
Missing Big Red
 
ssmike's Avatar
 
Drives: 2013 Equinox CRT
Join Date: Jul 2009
Location: Buffalo, NY
Posts: 6,244
Dealer won't do anything about it! It's the way they're calibrated at the factory.
ssmike is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2013, 08:33 PM   #22
Kwarren
 
Kwarren's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 1lt
Join Date: Mar 2010
Location: eastern KY
Posts: 123
My car done the same thing needless to say my dealer waited until the car had 80, 000 to "find" the problem even though I reported the issue several times.
Kwarren is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2014, 06:29 PM   #23
danvillekidd
2013 ZL1
 
danvillekidd's Avatar
 
Drives: 2013 ZL1 m6
Join Date: Oct 2010
Location: Danville, IN & Holloman AFB, NM
Posts: 698
We have this problem with my wife (100 lbs). Dealer said it was suppose to activate at 80 or 85 lbs. They replaced the sensor and reprogrammed it, and it seemed to be ok for awhile. Now it is doing this again. Does anyone have any other ideas...I have told her to gain weight, but just keep getting evil stares back.
__________________
danvillekidd is online now   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K&N Replacement Air Filter Kahdir Camaro V6 LLT Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 38 01-17-2012 08:52 PM
Passenger Side Air Leak or Side Mirror? Icntdrv55 Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls 7 10-21-2009 09:22 PM
No confirmation number? jamesc1123 Camaro Price | Ordering | Tracking | Dealers Discussions 12 02-21-2009 08:49 PM
Intake/ Air Cleaner observations and thoughts... (?V6/V8?) radz28 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 27 01-23-2009 08:14 PM


All times are GMT -5. The time now is 07:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.