Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
MPD1
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Other Generations > 3rd Generation Camaros

3rd Generation Camaros 1982-1992 Camaros

Reply
 
Thread Tools
Old 08-27-2009, 01:36 PM   #1
25th anniversary
 
Drives: 1992 RS 25th Anniv. Edition
Join Date: Aug 2009
Location: My garage
Posts: 3
Camaro stops running

Has anyone has this problem? I have a 1992 RS 305 V8 and twice, once while driving and once sitting at a stop light, the car just stops running. The best way I can describe it is as though someone has turned the light switch off. I wait a few minutes and I can start it again and it seems to run just fine. Have had it to the shop on both occasions and they cannot get the problem to duplicate. Had the fuel pump relay switch replaced about a year ago. Anyone have any thoughts?
25th anniversary is offline   Reply With Quote
Old 08-27-2009, 02:52 PM   #2
Chocolate Apocalypse
Full Fledged Member
 
Chocolate Apocalypse's Avatar
 
Drives: '00-Z28
Join Date: Mar 2008
Location: Las Vegas
Posts: 278
Possibly the pump itself? My '92 RS 305 went through 2 fuel pumps, but when they went out that was it, no starting it back up.
__________________
'98 Dodge Avenger - Beater
'72 Cutlass - Toy
'00 Z28 - REDRUM - 12.312@111.62 DA:2500' blowing through TC, new TC installed, 11s here I come
Chocolate Apocalypse is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 05:09 PM   #3
25th anniversary
 
Drives: 1992 RS 25th Anniv. Edition
Join Date: Aug 2009
Location: My garage
Posts: 3
Camaro Stops Running

Apparently it's not the fuel pump because I can restart the car. Have talked to the mechanic and the new catalytic converter has no bearing on this issue. Any other thoughts?
25th anniversary is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 05:26 PM   #4
Xmicro_SS
Thank You GM
 
Xmicro_SS's Avatar
 
Drives: Sky Redline & Camaro 2SS/RS
Join Date: Mar 2009
Location: Las Vegas, NV
Posts: 2,894
That happened to my old mans Celebrity station wagon. The CPU was going bad. He spend around $600 to get a new board. Computer related issue.
__________________
ITS HERE! : 2010 Camaro 2SS / 6 Speed Manual (No other way) / Silver Ice Metallic / Inferno Orange Interior Accent / RS Package / Polished Wheels / SOLO MACH X CAT BACK
Xmicro_SS is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2009, 05:35 PM   #5
25th anniversary
 
Drives: 1992 RS 25th Anniv. Edition
Join Date: Aug 2009
Location: My garage
Posts: 3
Camaro Stops Running

Okay, thanks so much. I will advise my mechanic and see where we go from there.
25th anniversary is offline   Reply With Quote
Old 09-05-2009, 10:54 AM   #6
AZCamaroFan
This is the 6thGen
 
AZCamaroFan's Avatar
 
Drives: Camaros
Join Date: Mar 2008
Location: Phoenix
Posts: 17,439
Yeah i had to replace a fuel pump in my 3rd gen. This doesn't sound like that.
AZCamaroFan is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2009, 11:58 PM   #7
jimwww
 
jimwww's Avatar
 
Drives: 1987 Camaro IROC-Z 350, 5spd
Join Date: Sep 2009
Location: Vancouver, BC
Posts: 11
Yup - had the same issue - buy some anti freeze for the gas tank (methyl hydrate me thinks) and put it in - usually white bottle. It absorbs water which sometimes forms in the gas tank - like mine did when sitting for 7 months. I put it in - and viola it does not do it anymore.
__________________
]1987 Camaro Iroc-Z, 350tpi, 5spd, t-tops, flat black, 4 wheel disc, posi, susp lowered 1.5 inches.
http://www.jimwww.com/jimsz/jimszfrntx200.jpg
2010 Dodge Challenger SXT.
jimwww is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2009, 09:08 PM   #8
camaro pilot
 
Drives: 1989 IROC Z28 w/350 engine
Join Date: Oct 2009
Location: Valdese, NC and Colorado Springs, CO
Posts: 1
I had the exact same problem back about a year ago and also thought it was the fuel pump, it wasn't. the problme that you are having is with your mas airflow senser. It ia a chip that measures the air flow from your intake down into your engine to make sure it is being ventilated properly. When the chip goes bad it doesn't signal properly so the computer shuts the car off to prevent a blown engine. The chip is housed in a piece of plastic pipe right at the back of where your air filter covers go down from two to one right there in the very front of the engine compartment.

There are two fixes. 1) you can just unplug teh wire form it and leave it hanging. as long as the computer doesn't receive a bad signal you are good. No signal means a good signal for the computer. 2) spend about $35 on a new one. I got a new one from an Auto Parts store. Walk in and tell them you need a "mas airflow senser" for your camaro and if they know anything abou their job they can get it for you really fast.
camaro pilot is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2009, 12:33 PM   #9
IROCanSS
Account Suspended
 
Drives: 89 IROC 350
Join Date: Mar 2009
Location: Back roads, southern Ohio
Posts: 12,518
Its not a fuel pump, your cat, your MAS, or your computer.

Bad pump = no start
bad cat = rough running, smelly, chokes it self out, poor flow, hesitation
bad MAF = check engine light
bad computer = dead car

I'd bet its your ignition module. Very common problem. They overheat and the car just shuts off like a switch. Usually you wait a few minutes to let it cool and it starts back up. very easy and cheap fix. Its under the dist. cap. take off the cap, pop off the rotor button and its right there. unscrew/unplug it and replace it. don't forget the heat gel. easy job.
IROCanSS is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2009, 09:54 PM   #10
burnout88
 
burnout88's Avatar
 
Drives: 88 IROC
Join Date: Oct 2009
Location: Mesa, AZ
Posts: 10
I agree it's sounds like the ign. module. Very common. He has an RS which does not have a MAF sensor. The ign. module is the the most likely cause.
__________________
88 IROC, Medium Orange Metallic, 5.0, Auto, 3.73 gears, nitrous
burnout88 is offline   Reply With Quote
Old 12-26-2009, 03:09 PM   #11
Dmeine13
 
Drives: 25th Anni. Z28 Camaro 25000< Miles
Join Date: Nov 2009
Location: Ohio
Posts: 12
Not sure what the prob is. Mine had a fan cut through the ignition wire so when I came out of blockbuster... boy did I have a scare.
Dmeine13 is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2009, 02:52 AM   #12
Iroczlover
The Krazzy bytch
 
Iroczlover's Avatar
 
Drives: Which car I have 9 vehicles?
Join Date: Jun 2008
Location: Yelm, wa, Hell if I think about it to much
Posts: 8,077
Send a message via MSN to Iroczlover Send a message via Yahoo to Iroczlover
check your battery connections. lose or bad battery cable can cause this
__________________
I am not a man I have boobies.
Cars are like women, If you treat her rough shes going to complain & you will hear about it. If you treat her right she will purrrrrrrrrrrrr
Personal website www.HPIV.net
Greatest Camaro club around www.pnwcc.com
PNWCC is now on facebook
Current cars owned , 72 Skylark vert,86 fiero GT, 87 Iroc-z, 90 Vette Vert , 95 Z28, 99 Silverado K1500, 2010 CGM Camaro 2ss/rs (had to sell & I hate it ) ,2012 Cruze LT
Iroczlover is offline   Reply With Quote
Old 12-27-2009, 02:58 AM   #13
rodimus prime
Account Suspended
 
Drives: Cargo van.
Join Date: Jul 2009
Location: Metal Metal Land
Posts: 1,248
Quote:
Originally Posted by jrhaus76 View Post
Its not a fuel pump, your cat, your MAS, or your computer.

Bad pump = no start
bad cat = rough running, smelly, chokes it self out, poor flow, hesitation
bad MAF = check engine light
bad computer = dead car

I'd bet its your ignition module. Very common problem. They overheat and the car just shuts off like a switch. Usually you wait a few minutes to let it cool and it starts back up. very easy and cheap fix. Its under the dist. cap. take off the cap, pop off the rotor button and its right there. unscrew/unplug it and replace it. don't forget the heat gel. easy job.
What he said.

My 91z28 pulled this stunt on me a couple times and I needed a new coil.....twice in about a year. The second time I bought an MSD coil and no more problems. But it pissed me off to holy hell. Happened once at a red light too.
rodimus prime is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2010, 03:33 AM   #14
GOBLIN
burnin rubber
 
GOBLIN's Avatar
 
Drives: 1992 CAMARO RS
Join Date: Mar 2009
Location: Long Beach/ Las Vegas
Posts: 6
Yea I agree with jrhaus76. Mine would do the same thing everyday after being on for a while. I changed the ign. module and starts every time and stays.
GOBLIN is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2010, 07:54 AM   #15
IROCanSS
Account Suspended
 
Drives: 89 IROC 350
Join Date: Mar 2009
Location: Back roads, southern Ohio
Posts: 12,518
I noticed his last login was 10/13/09, 9:12 PM... the day the most likely CORRECT answer was posted at 1:33 PM. I hope he saw that before taking his car in and telling them it needed a new computer If so, now he would have a car with a new computer that still shuts itself off...
IROCanSS is offline   Reply With Quote
Old 01-10-2010, 10:14 AM   #16
Supercamaro64
Right, right.
 
Supercamaro64's Avatar
 
Drives: 79 Z28, 86 Camaro, 94 Burb 4x4
Join Date: Dec 2008
Location: Fond du Lac, Wisconsin
Posts: 1,346
the exact same thing has happened to me on at least three occasions. at first i thought it was just because its an old engine, and before i had it, it wasnt exactly treated very well lol. it just shuts off, then i put it in park, and turn the key off, then back on, and it starts up again. idk wat is. but if u find out, tell me lol
__________________
"You wanna lay the fate of the world on the kids camaro? Thats cool."
"When reporters asked what it was, one official stated, 'It's a small, vicious animal that eats Mustangs.'"
The Creampuff Fleet-
Supercamaro64 is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2010, 05:49 PM   #17
purplemacaw
 
Drives: 1991 Z28 5.7 Camaro
Join Date: Jul 2010
Location: Hollywood, Fl.
Posts: 2
91 Z28 stops running!

Recently my 91 Z28 stalled while on the turnpike going about 80 mph. & also a week later after driving about 15 minutes did the same thing only going 30 mph! No indication of any problem, it is like you just turned off the key! Then it won't start up again usually for about 15 minutes to an hour! It will keep cranking but won't fire up! Won't duplicate the problem for the mechanic & is happening more often! It happens with no rhyme or reason & also when it is still cold! Any ideas?
purplemacaw is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2010, 09:09 PM   #18
Jer4251
Camaro Addict
 
Jer4251's Avatar
 
Drives: 2013 ZL1, 2008 TBSS, 1990 IROC-Z
Join Date: Sep 2009
Location: Georgia
Posts: 1,156
Quote:
Originally Posted by purplemacaw View Post
Recently my 91 Z28 stalled while on the turnpike going about 80 mph. & also a week later after driving about 15 minutes did the same thing only going 30 mph! No indication of any problem, it is like you just turned off the key! Then it won't start up again usually for about 15 minutes to an hour! It will keep cranking but won't fire up! Won't duplicate the problem for the mechanic & is happening more often! It happens with no rhyme or reason & also when it is still cold! Any ideas?
time for a new fuel pump. Keep 1/4-1/2 tank at all times.
__________________
2013 ZL1 Vert
1990 IROC-Z Vert
2000 Z28 coupe
2014 Sierra Denali
Jer4251 is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
V6 Camaro Performance Upgrades rtcat600man Camaro V6 LLT Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 327 05-08-2014 03:05 PM
Songs About Camaros (for your driving pleasure) Emjay 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 71 12-28-2013 07:56 AM
GM memo to dealers Moose 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 41 02-04-2010 07:33 PM
Chevrolet Camaro convertible reportedly back on, albeit running late camaro5 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 15 03-24-2009 06:42 PM
4 SEMA CAMAROS finally unveiled by GM! (hi-res images & details) FenwickHockey65 Camaro Photos | Spyshots | Video | Media Gallery 237 11-03-2008 10:39 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.