Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Lethal Racing
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > V8 and V6 Transmissions / Driveline (6L80 / 6L50 / TR6060 / AY6)

V8 and V6 Transmissions / Driveline (6L80 / 6L50 / TR6060 / AY6) Driveshafts | Differentials | Gears | Rearends | Clutch | Shifters

Reply
 
Thread Tools
Old 09-08-2009, 10:22 PM   #1
tommygun6644
 
tommygun6644's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS/RS & 2006 Cobalt LT
Join Date: Mar 2009
Location: Schenectady, New York
Posts: 292
Launch Control problems

Hey guys, I did a search and couldn't find my exact problem, but forgive me if I missed it.

Anyways, I HAVE gotten launch control to work in my car before (when I first got it back in June), but am recently having problems using it.

So, I hit that button twice, put it in competition mode while the car is not moving, put it in first gear, floor it and dump the clutch, correct?

Well, when it works, the RPMs hover around 4-5k (?) I believe.

But recently it will just red line, making it so the ass end kicks out when I launch it (yikes).

Has anyone else had this problem, or has it been addressed?
tommygun6644 is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2009, 11:20 PM   #2
Dan3
Captain of the Failboat
 
Dan3's Avatar
 
Drives: 2010 IBM Camaro 2SS/RS
Join Date: Jun 2009
Location: USAF Seymour Johnson- Goldsboro, NC
Posts: 406
I have heard rumors that having it in "competitive mode" is supposed to optimize your RPMs... but my car's optimum launch seems to be around 7k RPM if it's working. All that pushing the button twice has ever done for me is limit the rear wheel slippage on takeoff.
__________________
2010 Camaro 2SS - Imperial Blue w/Black Leather Interior
Ordered - 22 June 2009
Produced - 10 August 2009 : #34143
Delivered - 25 August 2009
Dan3 is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2009, 11:50 PM   #3
macula
 
Drives: 1ss cgm rs
Join Date: Jul 2009
Location: north dakota
Posts: 7
I've found that if you push the pedal to the floor slowly it will not recognize launch control and simply rev to redline. When I mash the pedal fast, it holds at around 4600 rpm.
macula is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 12:55 AM   #4
tommygun6644
 
tommygun6644's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS/RS & 2006 Cobalt LT
Join Date: Mar 2009
Location: Schenectady, New York
Posts: 292
Quote:
Originally Posted by macula View Post
I've found that if you push the pedal to the floor slowly it will not recognize launch control and simply rev to redline. When I mash the pedal fast, it holds at around 4600 rpm.

Will try next time I'm out, thanks
tommygun6644 is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 01:03 AM   #5
c0rsa180
 
c0rsa180's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS IOM
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY
Posts: 208
Quote:
Originally Posted by macula View Post
I've found that if you push the pedal to the floor slowly it will not recognize launch control and simply rev to redline. When I mash the pedal fast, it holds at around 4600 rpm.
This is the issue when using launch control, you have to put the pedal to the floor in order for it to limit the rpm's, if you do it slowly it wont recognize this and wont engage the launch control
__________________


Inferno Orange Metallic
2SS
RS
M6
ordered 2/17/09
c0rsa180 is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 05:55 AM   #6
Scott@Bjorn3D


 
Scott@Bjorn3D's Avatar
 
Drives: Kami, 2013 2SS LS3 Luvin
Join Date: Oct 2008
Location: Eufaula, Alabama
Posts: 6,160
Send a message via MSN to Scott@Bjorn3D
All the magazines said they got better times without launch control and launch control has been helping blow apart transmissions. If #230 was a LS3 I would not use launch control, but thats just me.
__________________
2013 2SS, GM Strut Tower Brace, CAI Intake Black, VMAX TB, Elite Catch Can, Hotchkis Chassis Brace, Hurst Shifter, 3.91 1LE Complete Rear End, NPP, 1LE Track Pack,Factory Reproductions Style 41 ZL1 Fitment Wheels 10" on all 4 corners
Scott@Bjorn3D is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 07:34 AM   #7
Dan3
Captain of the Failboat
 
Dan3's Avatar
 
Drives: 2010 IBM Camaro 2SS/RS
Join Date: Jun 2009
Location: USAF Seymour Johnson- Goldsboro, NC
Posts: 406
Where does the engine get ~4600rpm for an optimum launch? Launching at 3k I still get a bit too much wheel spin on some surfaces... 4k+ is just for leaving pretty black lines on the pavement, and wreaking havoc on your drivetrain.
__________________
2010 Camaro 2SS - Imperial Blue w/Black Leather Interior
Ordered - 22 June 2009
Produced - 10 August 2009 : #34143
Delivered - 25 August 2009
Dan3 is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 06:15 PM   #8
tommygun6644
 
tommygun6644's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS/RS & 2006 Cobalt LT
Join Date: Mar 2009
Location: Schenectady, New York
Posts: 292
So it is not wise to use launch control is what you guys are saying?
tommygun6644 is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 06:30 PM   #9
ShnOmac


 
ShnOmac's Avatar
 
Drives: 2006 Silverado SS, 2009 G8 GT
Join Date: Aug 2008
Location: PNW
Posts: 13,407
Sounds like you got to get the pedal to the floor pretty quick.....
Some info in here...
http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=30849
ShnOmac is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 07:22 PM   #10
bolteon593

 
Drives: 2011 GT500
Join Date: Jun 2008
Location: southern california
Posts: 902
while in neutral, turn on comp mode, floor the gas, clutch in, shift to first; dump clutch and go weeeeeeee!
bolteon593 is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2009, 10:48 PM   #11
djsnoflake
Faith Keeper
 
djsnoflake's Avatar
 
Drives: 2012 Silverado LTZ, 2010 2SS/RS
Join Date: Nov 2008
Location: Saskatoon, Saskatchewan Canada
Posts: 2,791
I used Launch Control at the local strip, and I still got tons of wheelspin, I found that launching at about 2700 RPM, then proceeding to hold the gas pedal about 3/4 of the way down for about a second before you completely floor it was working the best for me
__________________

Quote:
Originally Posted by fbodfather View Post
.........we are far from finished.................
djsnoflake is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2010 Camaro Launch Control = Transmission Failure camaroguy Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls 140 07-06-2013 12:27 AM
Camaro SS Launch Control jdpickering Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 35 12-23-2009 10:29 AM
Please EXPLAIN Stabilitrak/Traction Control, Launch Control! drtwo Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls 9 09-29-2009 12:54 PM
Launch Control Problems.... 20 Camaro 10 Camaro Issues / Problems | Warranty Discussions | TSB and Recalls 6 07-15-2009 06:50 AM
COMPETITIVE MODE AND LAUNCH CONTROL (V8) DIRECTIONS CamaroScotty 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 80 05-02-2009 01:20 PM


All times are GMT -5. The time now is 03:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.