Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
dave@hennessey
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Technical Camaro Topics > Dragstrip and Launch Techniques Discussion


Reply
 
Thread Tools
Old 08-12-2015, 10:43 PM   #1
ttshovel
 
Drives: 12 camaro ss, 72 chevelle, 91camaro
Join Date: Dec 2013
Location: findlay,oh
Posts: 609
Issues at the track.

Ok, so I made my first passes since the lsa conversion and 4l80 swap. They were packed so I only got 2 runs in 5 hours I was less than impressed with this car. The time slips show why I'm disappointed. Thinking it's some tune related issues. The 1.74 60 foot bogged.

11.97 pass- 2057 da
12.68 pass-1597 da

18psi in the tires first pass and dead hooked, 24 psi the second and spun past the 60.

I don't know why my et and mph is so far off?

I think my combo should trap 125 or so? Hell all motor cars are running way faster...
Attached Images
  
__________________
12 ss- heads/cam, lsa conversion, zl1 rear,4l80 685/638
72 chevelle- 5.3, s480, 12 bolt, th400

Last edited by ttshovel; 08-13-2015 at 07:34 AM.
ttshovel is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 08:07 AM   #2
ttshovel
 
Drives: 12 camaro ss, 72 chevelle, 91camaro
Join Date: Dec 2013
Location: findlay,oh
Posts: 609
I'm thinking my converter needs some work, along with the tune. Either way, I'm going to get new rear tires and hook up the transbrake and go back to the track again
__________________
12 ss- heads/cam, lsa conversion, zl1 rear,4l80 685/638
72 chevelle- 5.3, s480, 12 bolt, th400
ttshovel is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 08:26 AM   #3
poorboy10
 
Drives: 2010 2ss
Join Date: Dec 2012
Location: san antonio
Posts: 58
How hot was it? Been in the 100's here in south Texas. Heat soak is a big deal.
__________________
2010 l99 summit white w/inferno orange stripes and interior. Texas Speed longtubes, halltech cold air intake,v-max ported throttle body, MSD wires, NGK plugs, Spintech catback with x-pipe, GPI SS1 VVT camshaft.
poorboy10 is online now   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 08:56 AM   #4
ttshovel
 
Drives: 12 camaro ss, 72 chevelle, 91camaro
Join Date: Dec 2013
Location: findlay,oh
Posts: 609
Last pass was 67 degrees, first was 73
__________________
12 ss- heads/cam, lsa conversion, zl1 rear,4l80 685/638
72 chevelle- 5.3, s480, 12 bolt, th400
ttshovel is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 11:16 AM   #5
Pro Stock John
Writer
 
Pro Stock John's Avatar
 
Drives: 2010 SS / 1951 Mercury
Join Date: May 2009
Location: Chicago, IL
Posts: 5,691
Need to sort out the combo, I'm going 120/121 in the same DA with 463rwhp.
__________________
PROJECT HEAVY CHEVY
Camaro Now: Mods for the Masses Part I | Part II
13.15@106 1.95 | 100% Stock
12.37@112 1.85 | + Kooks Headers/Cats + 20" 555R + CAI + BW TB + UDP + Tune
12.06@113 1.70 | + CD 3200 + 18" NT05R + RCR Intake + NE OTR + GPI Tune
11.84@113 1.59 | + 3.91s + Race Star 17x7 Fronts
__.__@124 _.__ | + GPI VVT Cam + BW Ported Heads + CD 3800
Pro Stock John is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 12:06 PM   #6
ttshovel
 
Drives: 12 camaro ss, 72 chevelle, 91camaro
Join Date: Dec 2013
Location: findlay,oh
Posts: 609
Agreed, something is way off. I trapped 111 spinning with a 6 speed with 440whp. I will be doing a leakdown test and going from there. Everyone says they can smell fumes driving behind me. So i wonder if the tune is that far off or do I have a dead cylinder? Time will tell
__________________
12 ss- heads/cam, lsa conversion, zl1 rear,4l80 685/638
72 chevelle- 5.3, s480, 12 bolt, th400
ttshovel is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 01:06 PM   #7
Pro Stock John
Writer
 
Pro Stock John's Avatar
 
Drives: 2010 SS / 1951 Mercury
Join Date: May 2009
Location: Chicago, IL
Posts: 5,691
Based on your MPH values in your slip there are a bunch of things to look at.

So you make 685rwhp?

I'd be checking:
Shift points
AF
Belt slippage

I would think you'd be trapping over 100 MPH in the 1/8th.
__________________
PROJECT HEAVY CHEVY
Camaro Now: Mods for the Masses Part I | Part II
13.15@106 1.95 | 100% Stock
12.37@112 1.85 | + Kooks Headers/Cats + 20" 555R + CAI + BW TB + UDP + Tune
12.06@113 1.70 | + CD 3200 + 18" NT05R + RCR Intake + NE OTR + GPI Tune
11.84@113 1.59 | + 3.91s + Race Star 17x7 Fronts
__.__@124 _.__ | + GPI VVT Cam + BW Ported Heads + CD 3800
Pro Stock John is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 01:51 PM   #8
ttshovel
 
Drives: 12 camaro ss, 72 chevelle, 91camaro
Join Date: Dec 2013
Location: findlay,oh
Posts: 609
Quote:
Originally Posted by Pro Stock John View Post
Based on your MPH values in your slip there are a bunch of things to look at.

So you make 685rwhp?

I'd be checking:
Shift points
AF
Belt slippage

I would think you'd be trapping over 100 MPH in the 1/8th.
My thoughts exactly, and yes it made 685whp.

Trans shifts very hard and I have shift points set at 6500.
I'm going to look for signs of belt slippage today.
And I need to add a bung so I can datalog a pull

All things on the list. Thanks for the help.

I was really hoping to trap 125-130. I thought that's where it should be.

What baffles me is the bogging off the line? It's a 3200 stall circle d that I was flashing.

I'm going to make a trip to a different tuner/dyno if the motor checks out ok.
__________________
12 ss- heads/cam, lsa conversion, zl1 rear,4l80 685/638
72 chevelle- 5.3, s480, 12 bolt, th400
ttshovel is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 07:01 PM   #9
HardrockSS
Drive Fast Take Chances
 
HardrockSS's Avatar
 
Drives: 2012 45th anniversary SS
Join Date: Apr 2012
Location: cape cod
Posts: 456
I trapped 125 and I'm at 675-700 with a stick


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
2012 45th Ls3 M6:ECS 1500, Custom Cam ,Alky Meth kit, Mcleod Rxt, MGW shifter,Pfadt Tri-y headers Solo Mach X, 20%tint,3.91 gears ,suspension upgrades.700 RWHP
http://www.slowhawkperformance.com/
HardrockSS is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 08:10 PM   #10
Mr. Nasty
Emerald Coast Camaros
 
Mr. Nasty's Avatar
 
Drives: 2010 RS/SS Rally Yellow & 68 SS
Join Date: Dec 2012
Location: Woodville,FL.
Posts: 1,545
What rear gear are you running?? I have my shift point set at 6700 rpm with 3.91 gears and a 3000 FTI M.D. converter . In good air trapping at 135 mph 1/4 and 107mph in the 1/8.
__________________
Best @ 586/525 =10.41 @ 133
Best so far @ 633/544 =10.36 @ 132
AS OF 12/13/14>633 RWHP =10.22@135
AS OF 1/31/15 @ 633 RWHP=10.16@135
TOPED 500 PASSES AFTER F.I. AND STILL ON THE ORIGIANAL STOCK AXLE & DIFF
Mr. Nasty is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 08:11 PM   #11
Pro Stock John
Writer
 
Pro Stock John's Avatar
 
Drives: 2010 SS / 1951 Mercury
Join Date: May 2009
Location: Chicago, IL
Posts: 5,691
Have you checked for belt dust?
__________________
PROJECT HEAVY CHEVY
Camaro Now: Mods for the Masses Part I | Part II
13.15@106 1.95 | 100% Stock
12.37@112 1.85 | + Kooks Headers/Cats + 20" 555R + CAI + BW TB + UDP + Tune
12.06@113 1.70 | + CD 3200 + 18" NT05R + RCR Intake + NE OTR + GPI Tune
11.84@113 1.59 | + 3.91s + Race Star 17x7 Fronts
__.__@124 _.__ | + GPI VVT Cam + BW Ported Heads + CD 3800
Pro Stock John is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 08:18 PM   #12
ttshovel
 
Drives: 12 camaro ss, 72 chevelle, 91camaro
Join Date: Dec 2013
Location: findlay,oh
Posts: 609
No signs of belt dust. I'm running a 3.73 gear.

I was also told I had some black smoke coming out of the car. Which I can smell them when I come to a stop. Pulling plugs is next? Maybe I melted one?

I ordered the lnc 2000.. I'll have it tomorrow. I will leave off the brake when I go back next wednesday and that should eliminate my low end bog. But still doesn't explain it.

I'm waiting to return for a retune until I have the lsa accessory drive and a meth kit. ( I'll be going back to cincy speed this time)

I'm really at a loss for why I'm down 15-20 mph?

A buddy has hp tuners pro so I'm thinking I will have a bung welded in and datalog a pull. This will tell everything!!!
__________________
12 ss- heads/cam, lsa conversion, zl1 rear,4l80 685/638
72 chevelle- 5.3, s480, 12 bolt, th400
ttshovel is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 10:07 PM   #13
Pro Stock John
Writer
 
Pro Stock John's Avatar
 
Drives: 2010 SS / 1951 Mercury
Join Date: May 2009
Location: Chicago, IL
Posts: 5,691
Lots of stuff to look at.. My list would be something like this:

-Check trans fluid
-Check shift points
-Look for belt slippage / belt dust
-AF
-Melted cats?
-Converter not locking up? Though your mph was so bad I don't think it's this.
__________________
PROJECT HEAVY CHEVY
Camaro Now: Mods for the Masses Part I | Part II
13.15@106 1.95 | 100% Stock
12.37@112 1.85 | + Kooks Headers/Cats + 20" 555R + CAI + BW TB + UDP + Tune
12.06@113 1.70 | + CD 3200 + 18" NT05R + RCR Intake + NE OTR + GPI Tune
11.84@113 1.59 | + 3.91s + Race Star 17x7 Fronts
__.__@124 _.__ | + GPI VVT Cam + BW Ported Heads + CD 3800
Pro Stock John is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2015, 10:16 PM   #14
ttshovel
 
Drives: 12 camaro ss, 72 chevelle, 91camaro
Join Date: Dec 2013
Location: findlay,oh
Posts: 609
Quote:
Originally Posted by Pro Stock John View Post
Lots of stuff to look at.. My list would be something like this:

-Check trans fluid
-Check shift points
-Look for belt slippage / belt dust
-AF
-Melted cats?
-Converter not locking up? Though your mph was so bad I don't think it's this.
Trans shifts perfect, especially wot. Hits super hard and no slipping. Trans has roughly 800 miles on it(4l80)

No belt dust or signs of slippage.

No cats

Not going fast enough to lock converter but it worked fine on my 150 mile round trip to the track.

Definitely need to log af

Thanks for your help! I'm taking everything very seriously as something is very wrong
__________________
12 ss- heads/cam, lsa conversion, zl1 rear,4l80 685/638
72 chevelle- 5.3, s480, 12 bolt, th400
ttshovel is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2015, 08:12 PM   #15
ttshovel
 
Drives: 12 camaro ss, 72 chevelle, 91camaro
Join Date: Dec 2013
Location: findlay,oh
Posts: 609
Ok, so to update I've found a couple things wrong....

1- #3 plug wire was burned through so I was running on 7 cylinders

2- there was some belt dust on the water pump, had to use a flashlight to see it. There was actually quite a bit...

3- plug gap is at .045, will be gapping to .030

I borrowed my buddies leakdown tester and will still use it for peace of mind. Will replace wires with msd multi angles( I've burned #3 wire multiple times). Lastly will replace my valve covers with a set of holleys as the driver side leaked a little bit and I'm wanting to lose the coil brackets.

I'm wondering if being down a cylinder can account for a 15 mph loss in trap speed? At roughly 800 crank hp, it's 100 hp a hole so idk?

Edit- just ordered the multi angles and dei titanium sleeves. They're rated at 1800 degrees and have to be better than my cheap jegs brand ones. Probably will hold off until next Wednesday to go back to the track to make sure I've fixed everything...

Also thought about pulling my wideband out of the chevelle to pit in my camaro to verify a/f

I know I can't fix the belt slip until I go to the lsa accessory drive though.

Thanks for all your help!
__________________
12 ss- heads/cam, lsa conversion, zl1 rear,4l80 685/638
72 chevelle- 5.3, s480, 12 bolt, th400

Last edited by ttshovel; 08-16-2015 at 08:47 PM.
ttshovel is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2015, 07:55 AM   #16
Mr. Nasty
Emerald Coast Camaros
 
Mr. Nasty's Avatar
 
Drives: 2010 RS/SS Rally Yellow & 68 SS
Join Date: Dec 2012
Location: Woodville,FL.
Posts: 1,545
Yeah being down a cylinder would hurt all away around.
__________________
Best @ 586/525 =10.41 @ 133
Best so far @ 633/544 =10.36 @ 132
AS OF 12/13/14>633 RWHP =10.22@135
AS OF 1/31/15 @ 633 RWHP=10.16@135
TOPED 500 PASSES AFTER F.I. AND STILL ON THE ORIGIANAL STOCK AXLE & DIFF
Mr. Nasty is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2015, 01:06 PM   #17
Pro Stock John
Writer
 
Pro Stock John's Avatar
 
Drives: 2010 SS / 1951 Mercury
Join Date: May 2009
Location: Chicago, IL
Posts: 5,691
Do the guys running that blower ever go with a manual tensioner, is it needed?

#3 not working would affect the run was it also noticeable when you ran? Missing / popping?
__________________
PROJECT HEAVY CHEVY
Camaro Now: Mods for the Masses Part I | Part II
13.15@106 1.95 | 100% Stock
12.37@112 1.85 | + Kooks Headers/Cats + 20" 555R + CAI + BW TB + UDP + Tune
12.06@113 1.70 | + CD 3200 + 18" NT05R + RCR Intake + NE OTR + GPI Tune
11.84@113 1.59 | + 3.91s + Race Star 17x7 Fronts
__.__@124 _.__ | + GPI VVT Cam + BW Ported Heads + CD 3800
Pro Stock John is offline   Reply With Quote
Old 08-17-2015, 01:51 PM   #18
ttshovel
 
Drives: 12 camaro ss, 72 chevelle, 91camaro
Join Date: Dec 2013
Location: findlay,oh
Posts: 609
Quote:
Originally Posted by Pro Stock John View Post
Do the guys running that blower ever go with a manual tensioner, is it needed?

#3 not working would affect the run was it also noticeable when you ran? Missing / popping?
That's the weird part, it didn't have any signs of being down except the loss in power and the smell.

And you're really limited with pulleys because of the water pump. Plus my belt has made this intermittent squeal since I've had the blower on.
__________________
12 ss- heads/cam, lsa conversion, zl1 rear,4l80 685/638
72 chevelle- 5.3, s480, 12 bolt, th400
ttshovel is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.