Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
JUICEDMOTORSPORTS
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Technical Camaro Topics > Dragstrip and Launch Techniques Discussion


Reply
 
Thread Tools
Old 06-05-2014, 12:33 PM   #1
lincoln361

 
lincoln361's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro SS/RS
Join Date: Feb 2011
Location: corpus christi tx
Posts: 1,021
Need Advice ASAP

Went to the track yesterday after I installed my BMR rear cradle bushings and BMR extreme anti-roll bar. Mind you I have already the BMR toe rods and BMR trailing arms with the bushing as well and the 1 inch drop springs and Nitto NT05r on the stock ss rims. I have a tvs 2300 with the works, pushing about 500rwhp, I thought I could easily finally break 12s since before I had this setup I ran a 12.5 with 22s and without the supercharger. I think my fast time yesterday was a 12.6. All of my times are left of the time slip, maybe some of yall experienced track guys can give me pointers to what I am doing wrong here. Maybe I am spinning out of the whole too much or maybe these tires are not right for me and need a fatter tire. Thinking maybe the mickey Thompson 305/35/20 will help me out some. I know guys on here that have my exact setup running mid 11s. Any advice or technique advice or recommendations will be great. Thanks guys.

Also, some members are saying that the mickey Thompson ET II 305/35/20 don't fit the stock ss rim and others are saying that they do fit. Iv seen pics with members on here with the 305/35/20 on the stock ss rim, Maybe somebody can clarify this for me...
Attached Images
  
__________________
SLP TVS 2300- 1 7/8 LG Headers- RDS NX Plate- 75 Shot- No Cats- SLP Loudmouth 2- NW102- 3.8 Pulley- OD Cog drive-12lbs boost-FIC 80# injectors-ZL1 Fuel Pump- RotoFab CAI- Apex CAI Scoop- Pat G Tune- Weld RTS drag pack- BMR Trailing Arms- BMR 1'' Drop Springs-BMR Lower Control Arms- BMR Toe Rods- BMR Rear Cradle Bushings- BMR Upper Control Arm Bushings- BMR Extreme Anti- Rollbar- Hotchkis Subframe Brace- Prosport Evo Boost & F/A Ratio

Last edited by lincoln361; 06-05-2014 at 01:01 PM.
lincoln361 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 01:06 PM   #2
Trackman

 
Trackman's Avatar
 
Drives: 67RS Camaro ,Black 2013 ZL1
Join Date: Jun 2010
Location: Alberta
Posts: 1,343
Terrible 60'. Looks like your blowin the tires off. What is your tire pressure and burn out procedure?
Spinnin ain't winnin
__________________
__________
9.85@140.88
Trackman is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 01:11 PM   #3
lincoln361

 
lincoln361's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro SS/RS
Join Date: Feb 2011
Location: corpus christi tx
Posts: 1,021
Quote:
Originally Posted by Trackman View Post
Terrible 60'. Looks like your blowin the tires off. What is your tire pressure and burn out procedure?
Spinnin ain't winnin
I would go thru the wetbox and do a burnout for a few seconds. The first 3 passes I put the tire pressure at 20psi and thought since I was spinning too much I would lower the pressure to 15 psi. the last two runs were are 15psi tire pressure. Is that too low for these tires?
__________________
SLP TVS 2300- 1 7/8 LG Headers- RDS NX Plate- 75 Shot- No Cats- SLP Loudmouth 2- NW102- 3.8 Pulley- OD Cog drive-12lbs boost-FIC 80# injectors-ZL1 Fuel Pump- RotoFab CAI- Apex CAI Scoop- Pat G Tune- Weld RTS drag pack- BMR Trailing Arms- BMR 1'' Drop Springs-BMR Lower Control Arms- BMR Toe Rods- BMR Rear Cradle Bushings- BMR Upper Control Arm Bushings- BMR Extreme Anti- Rollbar- Hotchkis Subframe Brace- Prosport Evo Boost & F/A Ratio
lincoln361 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 01:15 PM   #4
mrvenicess

 
mrvenicess's Avatar
 
Drives: 2013 CRT ZL1 auto
Join Date: May 2010
Location: Venice Fl
Posts: 1,412
60' doesn't look good. You must be spinning badly. Lower tire pressure to 18 lbs, do a good burnout, Nittos need it, and try launching just off idle. If your tires stick or it bogs bump up your launch rpms until you get to the point where it just hooks. With that power you certainly can be in the low 12s or high 11s.
mrvenicess is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 01:36 PM   #5
lincoln361

 
lincoln361's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro SS/RS
Join Date: Feb 2011
Location: corpus christi tx
Posts: 1,021
Quote:
Originally Posted by mrvenicess View Post
60' doesn't look good. You must be spinning badly. Lower tire pressure to 18 lbs, do a good burnout, Nittos need it, and try launching just off idle. If your tires stick or it bogs bump up your launch rpms until you get to the point where it just hooks. With that power you certainly can be in the low 12s or high 11s.
Yeah I thought I was spinning pretty badly, Im going to upload some videos, maybe yall can see where I messing up at. I think I was launching around 1000-1500rpms
__________________
SLP TVS 2300- 1 7/8 LG Headers- RDS NX Plate- 75 Shot- No Cats- SLP Loudmouth 2- NW102- 3.8 Pulley- OD Cog drive-12lbs boost-FIC 80# injectors-ZL1 Fuel Pump- RotoFab CAI- Apex CAI Scoop- Pat G Tune- Weld RTS drag pack- BMR Trailing Arms- BMR 1'' Drop Springs-BMR Lower Control Arms- BMR Toe Rods- BMR Rear Cradle Bushings- BMR Upper Control Arm Bushings- BMR Extreme Anti- Rollbar- Hotchkis Subframe Brace- Prosport Evo Boost & F/A Ratio
lincoln361 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 02:09 PM   #6
Pro Stock John
Writer
 
Pro Stock John's Avatar
 
Drives: 2010 SS / 1967 Camaro
Join Date: May 2009
Location: Chicago, IL
Posts: 7,056
I'm not blown away by your 1/8 mile MPH, seems low to me. Might also want to play with shift points and bring that up a bit. I trap over 90 MPH in the 1/8 with < 400RWHP stock internal.
__________________
PROJECT HEAVY CHEVY
Camaro Now: Mods for the Masses Part I | Part II
13.15@106 1.95 | 100% Stock
12.37@112 1.85 | + Kooks Headers/Cats + 20" 555R + CAI + BW TB + UDP + Tune
12.06@113 1.70 | + CD 3200 + 18" NT05R + RCR Intake + NE OTR + GPI Tune
11.84@115 1.59 | + 3.91s + Race Star 17x7 Fronts
10.90@125 1.47 | + GPI VVT Cam + BW Ported Heads + CD 3800
Pro Stock John is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 03:37 PM   #7
lincoln361

 
lincoln361's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro SS/RS
Join Date: Feb 2011
Location: corpus christi tx
Posts: 1,021
Quote:
Originally Posted by Pro Stock John View Post
I'm not blown away by your 1/8 mile MPH, seems low to me. Might also want to play with shift points and bring that up a bit. I trap over 90 MPH in the 1/8 with < 400RWHP stock internal.
Believe me, im not that impressed with all the money I spent and still can't get it down yet. I think the tune is fine, it was tuned by pat g. I think I just got to work on my launch and get better traction
__________________
SLP TVS 2300- 1 7/8 LG Headers- RDS NX Plate- 75 Shot- No Cats- SLP Loudmouth 2- NW102- 3.8 Pulley- OD Cog drive-12lbs boost-FIC 80# injectors-ZL1 Fuel Pump- RotoFab CAI- Apex CAI Scoop- Pat G Tune- Weld RTS drag pack- BMR Trailing Arms- BMR 1'' Drop Springs-BMR Lower Control Arms- BMR Toe Rods- BMR Rear Cradle Bushings- BMR Upper Control Arm Bushings- BMR Extreme Anti- Rollbar- Hotchkis Subframe Brace- Prosport Evo Boost & F/A Ratio
lincoln361 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 04:10 PM   #8
jbrown13
 
jbrown13's Avatar
 
Drives: 2011 Camaro SS L99
Join Date: Jan 2012
Location: Perry, GA
Posts: 553
I probably should shut up since I don't have the experience others do, but I have had similar issues as you are having. I have tried Nitto NT555R tires on the stock 20" wheels and NT05R tires on a Weld 18" x 10.5" wheel, and the traction was lacking compared to the MT 305/45R18 tires. I couldn't get the Nittos to work consistently. Unfortunately, you're limited in 20" MTs, since they do not recommend their 20" DR on anything less than a 10" wheel. From my experience the Nittos are not very good when you hit the RWHP you have.

I also agree with John that your 1/8 MPH is low. I'm seeing 95-96 MPH at the 1/8 and 120-121 MPH at the 1/4 with less RWHP on a NA setup. I wouldn't begin to pretend to know why yours are that low.

Now that I've been of little to no help, I'll shut up.
jbrown13 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 05:26 PM   #9
dekan513
chevy pride
 
dekan513's Avatar
 
Drives: 2ss/rs
Join Date: Feb 2012
Location: pikeville ky
Posts: 2,140
nittos like a lot of heat . spin those bitches till they scream
__________________

check out ky speeds fb page https://www.facebook.com/kyspeed
dekan513 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 05:28 PM   #10
caverman


 
caverman's Avatar
 
Drives: '69 SS Convertible
Join Date: May 2009
Location: DFW, TX
Posts: 7,109
I think you need to get off the OEM wheels as well. They are HEAVY pigs. Look good but weigh a ton. You should get you a set of Mickey Thompson on 18" wheels at minimum. If you can swing a whole set of front/rear Welds or something similar it will be even better.

Your 60' is no good at all. You must be blowing the tires off the line. Do you have a line lock? You might get one and really try heating up the tires.

What RPM are you leaving at? What are you shifting at?

There is definitely an issue going on. I have a stock motor with just headers/intake/tune at about 415 rwhp. With a set of 18" MT on back and OEM wheels on front I'm still getting consistent 8.1 1/8th mile @ 90 mph and that's only with 1.9 60' times. I think I can get into the 8.0 or 7.9 with more seat time and maybe changing my shift points and/or launching RPM.
__________________
-2010 Camaro 2SS | M6 | VR w/White Stripes | 1 3/4" KOOKS - 3" Magnaflow | LPE 3.91 gears | ADM tuned | Halltech w/ADM Scoop | Spohn/BMR Trailing Arm/Toe Rod | BC Coilovers| Pedders FE4 ZL1 swaybars | Cradle/Diff/Radius Rod bushings | VMax TB | Morimoto Projectors | MGW shifter | Red Calipers
Build Journal
caverman is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 07:23 PM   #11
Mr. Nasty
Emerald Coast Camaros
 
Mr. Nasty's Avatar
 
Drives: 2010 RS/SS Rally Yellow & 68 SS
Join Date: Dec 2012
Location: Woodville,FL.
Posts: 1,812
Yeah the 60' killing your time. I have not used the NT05 but did run the 555r on stock wheel with a lot of heat in them was cutting 1.60 60' running high 10s at 585 rwhp.
If you want to run 20" wheels try the 555R and heat the hell out of them. I have cut low as 1.57 60' with them.
__________________
Best @ 586/525 =10.41 @ 133
AS OF 12/13/14>633 RWHP =10.22@135
AS OF 1/31/15 @ 633 RWHP=10.16@135
AS OF 1/29/16 @ 633 RWHP=10.10@136
TOPED 700 PASSES AFTER F.I. AND STILL ON THE ORIGIANAL STOCK AXLE & DIFF
Mr. Nasty is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 08:35 PM   #12
H-E
Account Suspended
 
Drives: 2010 zr1 Camaro 2011 vert
Join Date: Apr 2013
Location: everywhere
Posts: 1,121
Give me a call and I'll give you a few things to try.980 521 0722 call anytime
H-E is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 09:01 PM   #13
VADER SS L99


 
VADER SS L99's Avatar
 
Drives: 2013 A6 GT 5.0
Join Date: Nov 2009
Location: Edmond, OK
Posts: 2,909
Your 60ft really does need work but I think there is something else going on. Your DA corrected trap speed is only like 114mph and that isn't so good considering your mods. Maybe heat soak or something else but I would think with those mods that you would be trapping around 120mph corrected. Also, you say your running a NT05R on stock wheels? what size is that because I thought they only made a 315/35R20. If your using a 315 on a stock wheel then that's probably part of your problem as well. I would suggest getting some cheap 18x9.5" wheels with some Mickey Thompson 305/45R18 tires.
__________________
BLK/BLK 1SS/RS Ordered 11-01-2009 Took delivery 12-22-2009. Heads/cam/converter/bolt ons. SOLD Feb 2015 to fund 6th gen LT1 SS with 8L90E.
VADER SS L99 is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2014, 09:27 PM   #14
Camarojt

 
Camarojt's Avatar
 
Drives: 2011camaro SS
Join Date: Nov 2012
Location: Allen, Tx
Posts: 2,199
The 1st thing I would do if i were you is solve your 60ft problem. Mickey Thompson ET streets will hold much better, but I'd bet your not doing a good enough burnout process. Do you pull far enough out of the water box when you start your burnout? You also need to get some data logs on your passes! Your engine could be hot as hell during your run. What is the DA where your at? There are a whole lot of factors that you need to look at. If you are at 5000ft elevation that would partly explain your mph being so low. Tune could need some adjustments. Nothing against Pat G bc I've heard nothing but good stuff about him. But a dyno won't tell you everything that's going on down a 1/4 mile run.
You've got good parts on it, so your car should murder those times! Spinning is the first issue I would address.
Camarojt is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.