Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
dave@hennessey
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons


Reply
 
Thread Tools
Old 06-22-2009, 09:32 PM   #1
BLUEMARO
A Classical Greek
 
BLUEMARO's Avatar
 
Drives: DTS, Bonneville and an SS !
Join Date: Feb 2009
Location: Grand Blanc MI
Posts: 226
L99 Noise

Every morning when I start the L99 in my SS it sounds like it has no oil in it for the first 4-5 seconds. Is this normal? The dealer said the Corvette does this too. Mine never did.
BLUEMARO is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 09:34 PM   #2
jm88
RJT 2SS RS Auto -"Sookie"
 
jm88's Avatar
 
Drives: 13 BMW X6 50i - M Perf
Join Date: Apr 2009
Location: Nevada
Posts: 194
Not sure what you're talking about... although I do hear a slight ticking.
I usually warm up for 5 minutes before driving a new engine.
jm88 is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 09:35 PM   #3
mlee
CamaroFest.org
 
mlee's Avatar
 
Drives: 2019 Crush ZLE
Join Date: Oct 2008
Location: Conroe, TX
Posts: 36,509
It's normal... lifters ticking til the oil gets pumped up there. Mine quieted down a bit after first oil change.
__________________
mlee is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 09:36 PM   #4
coolman
Guest
 

Join Date: Jun 2009
Location: PA
Posts: 4,812
All of my 6.0L and 5.3L service trucks do the samething. Dealer says it's normal. Some of them have 200,000 miles on them and haven't blown up yet.
coolman is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 09:39 PM   #5
Supermans
Camaro & Stang Enthusiast
 
Supermans's Avatar
 
Drives: 2011 Mustang 5.0 in Kona Blue
Join Date: Mar 2008
Location: Miami
Posts: 4,752
That did not happen with the auto I drove. Make sure you take it in and have it checked. Perhaps change the oil in it too as it could be clogged up with metals as well..
__________________
Bought my Camaro from Eric Hall(817) 421-7266
Supermans is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 09:59 PM   #6
DanD
 
DanD's Avatar
 
Drives: 6 camaros
Join Date: Feb 2009
Location: ma
Posts: 320
mine does it too... stops after a few seconds.. should be fine
__________________
2010 IOM RS/SS TVS2300, cam, stall, headers
2002 Z28 427
2002 SSLE Convertible
1968 383 Camaro
1968 327 Camaro Convertible
1967 RS 327
1967 Pro-Tour LS3 in progress
DanD is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2009, 10:28 PM   #7
pharmd
Master of Medicine
 
pharmd's Avatar
 
Drives: 4th Gen
Join Date: Oct 2008
Location: Kentucky
Posts: 784
Trust us, its just the lifters pumping up with oil...it will be fine.
__________________
2002 Camaro SS. 408 LS2. 500+RWHP/480RWTQ. Full UMI RR suspension. Koni/Strano. 295F/315R. 3500#(55/45)
pharmd is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 02:06 AM   #8
JJ2010

 
Drives: 2010 Camaro SS
Join Date: Oct 2008
Location: Smithfield,NC
Posts: 1,203
Mine makes all kinds of weird noises....

But it runs like a scalded dog.....
JJ2010 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 01:30 PM   #9
toehead93


 
Drives: 2014 2SS/1LE
Join Date: Feb 2007
Location: wpb fl
Posts: 3,138
I didn't hear this the first two weeks, but I started noticing it two days ago. It sounded like a small exhaust leak or unadjusted rocker arms. I guess it's all good though.
__________________
Used Racing Brake 2 Peice Rotors for sale:
http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=344754

Summit White 2014 2SS 1LE
Recaros, NPP exhaust, Nav
2010 2SS A6 - sold.
toehead93 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 02:16 PM   #10
radz28
Petro-sexual
 
radz28's Avatar
 
Drives: Ultra-Grin
Join Date: Oct 2006
Location: Crapramento, Crapifornia
Posts: 13,698
I noticed this on my my old LS1. It never skipped a beat though. My dad's '02 Sierra 5.3 does the same thing; no biggie. I'd take it in, just so there's documentation, but I am with everyone elses answers.

I know there were some piston slap issues a while ago with Gen IIIs and that GM change coatings and such, but it didn't seem like there was a HUGE amount of failures; at least with respect to how many are still running fine.

Maybe you have than new hybrid/diesel/hydrogen/electric/solar-powered Camaro
__________________

'20 ZL1 Black "Fury"
A10, PDR, Exposed CF Extractor, CF Dash
Magnuson Magnum DI TVS2650R / Ported LT5 TB / Rotofab BG / Elite Engineering CC / Diode Dynamics LEDs / 17" Drag Pack / ACS Composites Guards / tint
radz28 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 02:53 PM   #11
PQ
Booooosted.
 
PQ's Avatar
 
Drives: 2010 Supercharged SS
Join Date: Apr 2008
Location: Mobile, AL
Posts: 36,712
Send a message via Yahoo to PQ
Mine does this too. Ever so subtly. The thing I don't like is the sputter I get at start up. It only happens once on most starts, then it purs like a panther. (a Black one )
__________________
PQ is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 04:43 PM   #12
LSX-80MM
Ghostly Unknown
 
LSX-80MM's Avatar
 
Drives: Silver Ice 2010 SS/RS A6
Join Date: Oct 2008
Location: Glen St Mary,Fla.
Posts: 482
yea lifter ticking,and I don't like it,mine only does it when you run awhile,and restart,never does it when it's cold
__________________
TS416,GMPPLSX-LS3 6 Bolt Heads,Custom 80mmComp Turbo,ID850 Injectors, Lonnies Twin Pump Setup,Level 3 4L80E,DSS,3in Magnaflow Exhaust,CoolingMist Meth,RX Dual Catch Can,InnovateWB,Aeroforce Interceptor,AEM Truboost Controller,matte black CF5 Forgestars.700rwhp/712rwtrq
LSX-80MM is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 05:20 PM   #13
2SSRS@Gen5diy
 
2SSRS@Gen5diy's Avatar
 
Drives: 2014 Z/28 #82+#192, 18ZLE 66Nova
Join Date: Oct 2008
Location: By the lake in AZ
Posts: 15,687
Not to put you guys down but that is y i changed from the l99 to ls3 car, It can be a lifters pumping up or VVT or maybe the the DOD.
2SSRS@Gen5diy is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2009, 05:27 PM   #14
patriotpa
Account Suspended
 
Drives: 02 Silverado, 09 Vue, 10 1SS
Join Date: Aug 2008
Location: Tired of apologizing when we should be kickin' butt!
Posts: 1,966
My 4.8L Silverado does that sometimes too. As soon as the oil gets up top it stops. Doesn't bother me. I make noises when I wake up too.
patriotpa is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SAE HP/Torque Curves for L99 & LS3 ls2gto Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 40 05-16-2011 06:43 PM
LS3 vs L99? SGOS252382 Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 34 09-18-2010 03:55 PM
Check your Order here bvonscott Camaro Price | Ordering | Tracking | Dealers Discussions 665 06-29-2009 01:00 PM
L99 A6 SAME AS G8 GT? coolman 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 3 06-20-2009 11:32 PM
L99 engine specifications Tran Wiki 0 10-19-2008 11:40 AM


All times are GMT -5. The time now is 05:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.