Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
dave@hennessey
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > General Camaro Forums > Camaro ZL1 Forum - ZL1 Specific Topics > Engine | Exhaust | Bolt-On | Drivetrain Modifications


Reply
 
Thread Tools
Old 09-27-2021, 06:04 PM   #1
BEECHFRONT
 
BEECHFRONT's Avatar
 
Drives: 2013-ZL1, 69-Z28, 71-CHEVELLE SS
Join Date: Oct 2016
Location: South Jersey
Posts: 268
2013 6sp manual zl1 vibration?

I am having a vibration or shudder problem that I cannot figure out.
When Im rowing through the gears winding it out there are no problems, when im just cruising 50 60 mph in 5th or 6th and step on it kinda lugging the engine the car starts to shake vibrate etc...Im sure the clutch is not slipping, this just happened all of a sudden, im stumped? Any idea what I should be looking for?
__________________
2017 C7 Z06
2013-ZL1
2017 HELLCAT SOLD
2019 HELLCAT REDEYE WB
69-Z28, LSA SWAP, T56 MAGNUM
71-CHEVELLE SS, 496 STROKER TH400
BEECHFRONT is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2021, 07:27 PM   #2
JB'sZL1

 
Drives: 2013 ZL1 and 2019 Ram Laramie
Join Date: May 2017
Location: Milwaukee
Posts: 1,199
The things I'd first look at is wheel balance and driveshaft.
JB'sZL1 is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2021, 08:09 PM   #3
ZMEnow

 
Drives: ZL1, 2013, tri-coat-red, manual
Join Date: Nov 2013
Location: Michigan
Posts: 1,393
Quote:
Originally Posted by BEECHFRONT View Post
I am having a vibration or shudder problem that I cannot figure out.
When Im rowing through the gears winding it out there are no problems, when im just cruising 50 60 mph in 5th or 6th and step on it kinda lugging the engine the car starts to shake vibrate etc...Im sure the clutch is not slipping, this just happened all of a sudden, im stumped? Any idea what I should be looking for?
Hard to say without more info but if the steering wheel shakes its front tires, rims rotors etc. if the car it’s self is shaking and it’s only upon acceleration I would check the driveshaft center bearing as it’s on a spring. Next would probably be a broke spring or springs on the clutch but you should hear a little rattle at idle if that’s the case. Any work done in the last 6 months?
ZMEnow is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2021, 06:57 PM   #4
BEECHFRONT
 
BEECHFRONT's Avatar
 
Drives: 2013-ZL1, 69-Z28, 71-CHEVELLE SS
Join Date: Oct 2016
Location: South Jersey
Posts: 268
This happen right after my battery was dead after sitting a few weeks ,maybe coincidental? So I check driveshaft, axles, etc... for any play everything seems fine.
seemed like it was a miss/shudder under load. put new plugs in and swapped out coils no change.

Now I noticed when I wind out the gears with pedal to the floor I can here a slight backfire out of the exhaust, sounds like ignition problem???

Car has 4k miles on mods , cam,injector,pully's,headers, dsx fuel etc... no problems untill I had to change out my battery.
__________________
2017 C7 Z06
2013-ZL1
2017 HELLCAT SOLD
2019 HELLCAT REDEYE WB
69-Z28, LSA SWAP, T56 MAGNUM
71-CHEVELLE SS, 496 STROKER TH400
BEECHFRONT is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2021, 09:16 PM   #5
ZMEnow

 
Drives: ZL1, 2013, tri-coat-red, manual
Join Date: Nov 2013
Location: Michigan
Posts: 1,393
Quote:
Originally Posted by BEECHFRONT View Post
This happen right after my battery was dead after sitting a few weeks ,maybe coincidental? So I check driveshaft, axles, etc... for any play everything seems fine.
seemed like it was a miss/shudder under load. put new plugs in and swapped out coils no change.

Now I noticed when I wind out the gears with pedal to the floor I can here a slight backfire out of the exhaust, sounds like ignition problem???

Car has 4k miles on mods , cam,injector,pully's,headers, dsx fuel etc... no problems untill I had to change out my battery.
Who installed the DSX fuel? How’s it wired.
ZMEnow is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2021, 09:44 PM   #6
BEECHFRONT
 
BEECHFRONT's Avatar
 
Drives: 2013-ZL1, 69-Z28, 71-CHEVELLE SS
Join Date: Oct 2016
Location: South Jersey
Posts: 268
Quote:
Originally Posted by ZMEnow View Post
Who installed the DSX fuel? How’s it wired.

Everything was done by complete street performance in west chester pa.
__________________
2017 C7 Z06
2013-ZL1
2017 HELLCAT SOLD
2019 HELLCAT REDEYE WB
69-Z28, LSA SWAP, T56 MAGNUM
71-CHEVELLE SS, 496 STROKER TH400
BEECHFRONT is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2021, 10:03 PM   #7
shibbs
Captain Gingerbeard
 
shibbs's Avatar
 
Drives: 2012 IOM RS/SS 6MT
Join Date: Mar 2013
Location: West Twin Cities, MN
Posts: 2,464
I had something similar on my SS. Check and make sure the CV axles at the hubs are tight. My left rear loosened up on me and caused some weird vibrations occasionally. Re-tightened, and good to go.
__________________
Custom ordered 2012 6MT RS/SS on 11/25/2011. Picked up 01/31/12.
Pedders Coilovers, BMR trailing arms and toe-links, Prothane solid poly subframe bushings, JDP Motorsports rear upper control arm bushings, Texas Speed long-tube headers with 2" primaries, modified fully 3" Magnaflow competition catback. CAI cold-air intake. DBA rotors, Hawk pads.

Quote:
'Hellcat' sounds like some kinda 15 year old furry with liek "I'm a blue fox with wings and magical kawaii powers" kind of sh*t.
shibbs is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2021, 10:09 PM   #8
ZMEnow

 
Drives: ZL1, 2013, tri-coat-red, manual
Join Date: Nov 2013
Location: Michigan
Posts: 1,393
Quote:
Originally Posted by BEECHFRONT View Post
Everything was done by complete street performance in west chester pa.
I ask because initially you mention vibrations and I took that as non power plant, but if you think the motor is stumbling which I don’t know you experience but night in day from a suspension or drive train vibration. Some people use the the battery ground for BAP and DSX, and since you changed the battery you may need to check you did not disrupt a connection.
ZMEnow is offline   Reply With Quote
Old 10-21-2021, 07:41 PM   #9
BEECHFRONT
 
BEECHFRONT's Avatar
 
Drives: 2013-ZL1, 69-Z28, 71-CHEVELLE SS
Join Date: Oct 2016
Location: South Jersey
Posts: 268
Fixed, Ended up being a bad plug wire.

Thanks
__________________
2017 C7 Z06
2013-ZL1
2017 HELLCAT SOLD
2019 HELLCAT REDEYE WB
69-Z28, LSA SWAP, T56 MAGNUM
71-CHEVELLE SS, 496 STROKER TH400
BEECHFRONT is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:40 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.