Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Technical Camaro Topics > Wheels and Tires Talk Sponsored by The Tire Rack


Reply
 
Thread Tools
Old 08-25-2009, 10:31 AM   #1
Richochet83
 
Richochet83's Avatar
 
Drives: SIM 2LT Camaro RS
Join Date: Apr 2009
Location: Maryland
Posts: 485
Question Tire Monitoring System issue

My tire monitoring system is acting crazy. Its saying I have low tire pressure on the right passenger side (31 according to the car) but when I checked the pressure manually it says 37. After I put air in the tire anyway and reset the computer, the damn thing is telling me now to service the Tire Monitoring System. So I get to work and tell my co-worker who owners a 2010 Camaro SS and he said he is having the same problem. Needless to say I'm taking it to the dealer to have it looked at but AFTER I get my free pizza from Papa John's tomorrow (lol).

Is anyone else experiencing this problem?
Richochet83 is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 10:48 AM   #2
8ty8 ls1
Resident Engineer
 
8ty8 ls1's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS, 1988 GMC S-15
Join Date: Jun 2009
Location: New Jersey
Posts: 766
did you try resetting the monitors on the tires? there's a pattern in which you let out air of each tire, then refill to reset...should be in the manual
__________________

12.68 @ 109: LSR cai, Borla S-type axle-back, Tunes
8ty8 ls1 is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 11:01 AM   #3
CamaroSue
 
CamaroSue's Avatar
 
Drives: 2002 Z28, 2010 SS, 2011 Corvette GS
Join Date: Mar 2009
Location: Suburban Chicago
Posts: 235
Yep, I'm having this same issue. Actual tire pressure is just fine - but the monitor indicates 30-32 psi - all tires. I have about 950 miles on it, so I was going to just wait and get it looked at when I get the oil changed after 1000 miles.

I did reset the system - but that didnt work. I'll check out the manual tonight.
__________________
CamaroSue is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 11:33 AM   #4
kensill
 
kensill's Avatar
 
Drives: Jet Black Camaro-white racing
Join Date: Aug 2009
Location: So Cali
Posts: 12
TPMS sensors area a waste of time and money, just another way to pull money out of the consumer... I've always hated them...
kensill is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 11:53 AM   #5
CGM2SSRS
susp.ban4life!
 
CGM2SSRS's Avatar
 
Drives: Raptor
Join Date: Jun 2009
Location: Notinsuspensionthread
Posts: 943
This is a big enough issue that GM has issued several TSB's on. I have been having issues since day one. The bad thing, is GM wants ONLY certain of these problems covered under warranty. If your TPS flashes for a minute or so when the key is turned on THEN just stays on your ok. But they are finding out if someone is syncing there tires near another car with tire sensors it likely will foul the others sensors. GM does not want to pay for those types of sensor problems. The first type requires going into the CPU. The TPS are in the door lock regulator program. You have to go in there to look for codes. If there are codes, they must be reset then the tires relearned. If the sensor then continues to set off, it is determined to be a warranty issue.
CGM2SSRS is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 11:56 AM   #6
CGM2SSRS
susp.ban4life!
 
CGM2SSRS's Avatar
 
Drives: Raptor
Join Date: Jun 2009
Location: Notinsuspensionthread
Posts: 943
BTW, If you have a custom tune and are worried about losing it if they go in there, it should not be a problem. Just make sure they don't reflash the entire PCM. (THAT THEY STAY IN THE DOOR LOCK PROGRAM)
CGM2SSRS is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 11:58 AM   #7
Dtowndog420
 
Drives: SBM 09 G8 GT/RH 15 SS 1LE
Join Date: Apr 2009
Location: Dallas,Tx
Posts: 258
Mine has been acting up on my G8 as well!
Dtowndog420 is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 11:58 AM   #8
camaro1

 
camaro1's Avatar
 
Drives: 550+RWHP 2010 camaro
Join Date: Sep 2007
Location: wisconsin
Posts: 1,588
there is a bcm update for tire pressure monitor,, have your dealer update your bcm
__________________
415ci stroker, TVS 2300 Magnacharger, cnc heads, cam, yank ss3200 converter, Kooks long tubes, Bwoody true cold air kit, ZL1 Pump, magnaflow 3" cat-back, lowering springs,BMR control arms and tie rod bars, 3.73 gears, diff mounts, RX can, ADM fuel controller
camaro1 is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 12:22 PM   #9
SSOOCH
Camaro SL,UTs
 
SSOOCH's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro SS/RS #16429
Join Date: Sep 2006
Location: South Jordan, UT
Posts: 7,358
I know that if I corner really hard and fast in my 2008 HHR SS I get the light stating that there is a problem with TPMS. But after I turn the car off then back on again it's gone. I really can't recreate it at the dealership unless one of their techs comes with me and I scare the **** out of him on a corner. No problems on my 2010 Camaro SS yet......
__________________
SSOOCH is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 01:29 PM   #10
Richochet83
 
Richochet83's Avatar
 
Drives: SIM 2LT Camaro RS
Join Date: Apr 2009
Location: Maryland
Posts: 485
It has to be a GM thing because come to think about it, my 2001 Monte Carlo (May it R.I.P.) had TPMS problems too. But of course it started acting up AFTER the warrenty expired.

@ Camaro1 - Have no idea what a bcm is but I will surely mention that to them. thx
Richochet83 is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 03:50 PM   #11
DarricSS

 
DarricSS's Avatar
 
Drives: '10 Camaro SS
Join Date: Apr 2009
Location: Gilbert, Arizona
Posts: 1,047
Might want to take the wheel off and submerge it in soapy water and look for a bad aluminum cast wheel like i had.

Here is the thread.

http://www.camaro5.com/forums/showth...839#post842839
__________________
2010, SIM, 2SS/RS, LS3, CGM Stripes
DarricSS is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 06:31 PM   #12
Teddydog
 
Teddydog's Avatar
 
Drives: ABM 2LT M6 RS
Join Date: Jul 2009
Location: Dupont, WA
Posts: 409
Don't have my Camaro yet, but the TPMS in my 2007 Mazda 3 worked great.

I think the TPMS is a government-mandated thing starting with a certain year--2008. "Improper tire inflation kills! We want you to be safe! Your car will now tell you when you are low. Big Brother is watching....your tire pressure!"

Rob
Teddydog is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 08:52 PM   #13
redjewel
 
Drives: 2010 Camaro 2SS RJT
Join Date: Apr 2009
Location: Spring, TX
Posts: 257
Quote:
Originally Posted by Richochet83 View Post
It has to be a GM thing because come to think about it, my 2001 Monte Carlo (May it R.I.P.) had TPMS problems too. But of course it started acting up AFTER the warrenty expired.

@ Camaro1 - Have no idea what a bcm is but I will surely mention that to them. thx
Your Monte didn't collect data from a sensor gauging air pressure in the tire. It used an indirect system through your anti lock brakes. If you had tire with differences in tread depth your system would think you had a low tire becasue the revolutions per mile it was measuring were different. That is why new vehicles have a direct system that actually measures air pressure.
__________________
2SS RJT A6 Sunroof Polished Wheels. Delivered 5-22-09 by Classic Chevrolet Sugarland
redjewel is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2009, 08:54 PM   #14
redjewel
 
Drives: 2010 Camaro 2SS RJT
Join Date: Apr 2009
Location: Spring, TX
Posts: 257
Quote:
Originally Posted by Richochet83 View Post
My tire monitoring system is acting crazy. Its saying I have low tire pressure on the right passenger side (31 according to the car) but when I checked the pressure manually it says 37. After I put air in the tire anyway and reset the computer, the damn thing is telling me now to service the Tire Monitoring System. So I get to work and tell my co-worker who owners a 2010 Camaro SS and he said he is having the same problem. Needless to say I'm taking it to the dealer to have it looked at but AFTER I get my free pizza from Papa John's tomorrow (lol).

Is anyone else experiencing this problem?
If you hit the reset button to reset the system you actually have to relearn the sensors. It does not do this automatically and that is why it is telling you to service it. It was not done completley. Your local tire store should be able to do it for you rather quickly.
__________________
2SS RJT A6 Sunroof Polished Wheels. Delivered 5-22-09 by Classic Chevrolet Sugarland
redjewel is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vararam Ram air system for V-8 and V-6 2010 Camaro sales@vararam.com Camaro V8 LS3 / L99 Engine, Exhaust, and Bolt-Ons 133 02-21-2013 09:25 PM
WHAT A NIGHTMARE!!! TAG UR IT 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 110 09-27-2009 11:25 AM
How does onstar know what tire pressure I have? FLYNNZL1 Wheels and Tires Talk Sponsored by The Tire Rack 8 08-09-2009 02:11 PM
2SS/RS CGM man... GTAHVIT Camaro Price | Ordering | Tracking | Dealers Discussions 36 08-01-2009 06:03 PM
Resetting TPMS Tire Pressure System jvmax Wheels and Tires Talk Sponsored by The Tire Rack 4 07-10-2009 12:37 AM


All times are GMT -5. The time now is 11:09 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.