Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
dave@hennessey
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Engine | Drivetrain | Powertrain Technical Discussions > Forced Induction - V8


Reply
 
Thread Tools
Old 06-16-2017, 12:38 PM   #1
Blkhoess
 
Drives: Black ss
Join Date: Jun 2017
Location: Louisiana
Posts: 16
IAT Breakout

Just curious if I get a breakout kit install will it need to be retuned? and why!
Thanks in advance
Blkhoess is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2017, 08:06 PM   #2
RealQuick
 
Drives: 2010 Camaro 2SS M6 - Intake/Exhaust
Join Date: Sep 2014
Location: Bridgewater
Posts: 571
I moved my iat, no tuning required for moving it.
RealQuick is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2017, 08:38 PM   #3
blake-b


 
blake-b's Avatar
 
Drives: 2009 ZR1
Join Date: May 2010
Location: KCMO
Posts: 3,038
A reason to breakout the IAT is for meth use. The IAT is in the MAF from the factory. You should not have meth pass over the MAF wiring as it will cause issues. If you break out the IAT, you move it after the MAF; either mount it in the intake or in the intake tube between the MAF and TB.

This allows you to get benefit of the engine "seeing" the cooling effect of the meth which you can tune for or just leave the tune as is and the meth is just a safety factor.

If you aren't using meth, it probably isn't worth moving the IAT. Another reason would be if you go with a MAF-less speed density tune and get rid of the MAF sensor setup altogether.
blake-b is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2017, 08:41 PM   #4
hammdo
'It's an experiment'
 
hammdo's Avatar
 
Drives: [COTW 2/09/15] '11 GPI LSA SC Z/LE
Join Date: May 2014
Location: Dallas TX
Posts: 8,381
As long as the new sensor has the same resistance scale/curve, no retune will be needed.

The scales, however, are in the tune:

http://www.camaro5.com/forums/showth...385577&page=42

I did the breakout for my LSA kit in order to read the lid's sensor, thus we had to rescale it.

Post 577, 578, 579, 580 goes through what I had to have done along with where the scales are.

Just to give you an idea if you have a different sensor scale...
__________________
747 RWHP 794 RWTQ
"Horsepower sells cars, torque wins races." - Enzo Ferrari
See My Build: http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=385577
hammdo is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2017, 10:49 PM   #5
Blkhoess
 
Drives: Black ss
Join Date: Jun 2017
Location: Louisiana
Posts: 16
Quote:
Originally Posted by blake-b View Post
A reason to breakout the IAT is for meth use. The IAT is in the MAF from the factory. You should not have meth pass over the MAF wiring as it will cause issues. If you break out the IAT, you move it after the MAF; either mount it in the intake or in the intake tube between the MAF and TB.

This allows you to get benefit of the engine "seeing" the cooling effect of the meth which you can tune for or just leave the tune as is and the meth is just a safety factor.

If you aren't using meth, it probably isn't worth moving the IAT. Another reason would be if you go with a MAF-less speed density tune and get rid of the MAF sensor setup altogether.
I want to use the breakout to take advantage of the cooling effect of meth so the computer sees cooler air so it won't pulled timing because of the heat from the blower.
Blkhoess is offline   Reply With Quote
Old 10-08-2017, 01:11 AM   #6
tlamb2
 
tlamb2's Avatar
 
Drives: 2010 SS Maggie,ARH,Meth,Monster clu
Join Date: Mar 2010
Location: San Clemente ,Ca
Posts: 78
Does anyone know the right sensor to get that has the same resistance scale/curve and which harness is best the casper one which is 20$ no sensor or Teds which is 35$ and it looks like you have to do some cutting and soldering but comes with a sensor Thanks
tlamb2 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2017, 01:13 AM   #7
blake-b


 
blake-b's Avatar
 
Drives: 2009 ZR1
Join Date: May 2010
Location: KCMO
Posts: 3,038
Sensor: 12614717
Casper's: http://www.casperselectronics.com/ca...&search=108165
blake-b is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2017, 10:04 AM   #8
JANNETTYRACING

 
JANNETTYRACING's Avatar
 
Drives: YELLOW 2013 ZL1 AUTO
Join Date: Jun 2009
Location: ON THE DYNO WATERBURY CT.
Posts: 14,527
Quote:
Originally Posted by tlamb2 View Post
Does anyone know the right sensor to get that has the same resistance scale/curve and which harness is best the casper one which is 20$ no sensor or Teds which is 35$ and it looks like you have to do some cutting and soldering but comes with a sensor Thanks
Very simple install we simply cut the IAT wires at the MAF and solder them to the new harness and plug it in.

The Plug and play jumper harnesses are Sweet but adds extra clutter under the hood.

Ted.
__________________
www.jannettyracing.com
Celebrating 33 years Performance parts, Installation, Fabrication, Dyno tuning, Remote custom tuning, and alignments. 203-753-7223 Waterbury CT. 06705
email tedj@jannettyracing.com
JANNETTYRACING is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2019, 09:30 AM   #9
racesloth
Dan
 
Drives: 2010 Camaro 2SS IOM
Join Date: Nov 2013
Location: Northants UK
Posts: 653
Quote:
Originally Posted by JANNETTYRACING View Post
Very simple install we simply cut the IAT wires at the MAF and solder them to the new harness and plug it in.

The Plug and play jumper harnesses are Sweet but adds extra clutter under the hood.

Ted.
----------------------------------------------------

Ted, the IAT wires are the tan and light blue wires right?

Thanks,
Dan
__________________
Dan

2010 IOM SS
Cam - Some bolt-ons
http://www.camaro5.com/forums/showth...&highlight=ysi
racesloth is offline   Reply With Quote
Old 08-14-2019, 11:16 AM   #10
hammdo
'It's an experiment'
 
hammdo's Avatar
 
Drives: [COTW 2/09/15] '11 GPI LSA SC Z/LE
Join Date: May 2014
Location: Dallas TX
Posts: 8,381
Yes...
__________________
747 RWHP 794 RWTQ
"Horsepower sells cars, torque wins races." - Enzo Ferrari
See My Build: http://www.camaro5.com/forums/showthread.php?t=385577
hammdo is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2019, 03:21 AM   #11
Badbubba
GrINned & JUICEd
 
Badbubba's Avatar
 
Drives: 15STI, 10Expy, 10 2SS/RS M6, 47KB1
Join Date: Nov 2009
Location: Pittsburgh, PA
Posts: 894
Could get another oem MAF and just use the IAT circuit?
__________________
N.O. Plate(dedicated fuel tank, progressive, fuel hose upgrade, remote opener, heater, console switches), LNC2000, CTAP, ARH 1 7/8" LTs/gutted cats/X pipe/mufflers, Jet Hot coated LTs, JRE SCT Tune, CAI, Scoop, Rx Catch Can, Gates heater hose relocation, Remote clutch & auto brake res, Metco loop, Momentum Tunnel Brace, TSW Nurb 18" 555 & 555R, Pfadt trailing arms & toe rods, Autometer WB, Fesler Pillar Pod, LED strips (int), Lloyds floor & trunk mats, LED DRL/front turn & license plate, DRL harness, VLEDs tail lights, Plasticoat Bowties. Ord: Oct 5, 2009 Rec: Nov 19, 2009 13.17@112.6 stock
Badbubba is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.