Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Roto-Fab
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > General Camaro Forums > 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions


Reply
 
Thread Tools
Old 09-25-2021, 08:24 PM   #1
OHIOSS
Russ
 
Drives: Yukon Denali, Charger, CamaroSS
Join Date: Jun 2009
Location: Ohio
Posts: 2,805
Send a message via AIM to OHIOSS
Electrical gremlins from sitting to long?

I have a 2010 2SS/RS/M6 w/ 46K miles, I am the only owner and the car has been virtually trouble free since new. The past 2 years I have been having periodic sensor problems. I have a reader so I know what the codes mean. I have had a “THROTTLE POSITION SENSOR” failure 3-4 times and today I got a “CAMSHAFT POSITION SENSOR”. Every time I have one of these failures I have been able to reset the code and everything is fine.

Later today I got a “REDUCED POWER” warning but no codes. I did a code clear again and the car ran perfectly the rest of the day. These intermittent sensor warnings don’t make any sense when I can simply reset them and the car runs fine for a pretty long period of time. It’s like I’m a getting annoyance tripping of sensors and I’m not sure why? The car does sit for weeks at a time before I try to start it and the battery is usually kind of low when I start it but it’s never failed to start. I know a low battery can do strange things but it’s only a 2 year old battery. Is the car sitting for long periods of time cause these electrical type gremlins?
OHIOSS is offline   Reply With Quote
Old 09-25-2021, 08:29 PM   #2
xstuntman

 
Drives: 2012 Victory Red LFX
Join Date: Dec 2012
Location: west central Texas
Posts: 935
I would start with why the battery would be low.
Not charging completely?
Weak connections?
__________________
Caddy for life at Bushwood Country Club.
xstuntman is online now   Reply With Quote
Old 09-25-2021, 09:45 PM   #3
Aqua Blue RS/SS

 
Aqua Blue RS/SS's Avatar
 
Drives: ABM 2399
Join Date: Oct 2018
Location: Lotaburger
Posts: 1,380
Definitely start with the battery. They do all kinds of weird stuff with a weak battery.
__________________
”Blue”ABM #2399, 2010 2SS/RS: GM GFX, GM Heritage, GM dovetail, Silver Ice Rally stripes.
Aqua Blue RS/SS is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2021, 09:07 AM   #4
Nailbender
 
Drives: Chevy Camaro hwse 2018 GMC Sierra 1
Join Date: Jun 2019
Location: Moline Illinois
Posts: 54
Try a trickle charger to keep the battery up.See if that does anything.
Nailbender is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2021, 10:53 AM   #5
romcjr
 
romcjr's Avatar
 
Drives: Two 1984 Z28 / 2014 2SS/RS AGM L99
Join Date: Feb 2021
Location: WALLER , TEXAS
Posts: 152
Quote:
Originally Posted by Nailbender View Post
Try a trickle charger to keep the battery up.See if that does anything.
^^^^^^ What he said ^^^^^^ I will hook up Battery Tender even if only idle a week or so .
__________________
2014 2SS/RS AGM L99
CAI Intake
ELITE Catch Can
POWERSTOP Brakes (5/31/21)
romcjr is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2021, 11:40 AM   #6
OHIOSS
Russ
 
Drives: Yukon Denali, Charger, CamaroSS
Join Date: Jun 2009
Location: Ohio
Posts: 2,805
Send a message via AIM to OHIOSS
Quote:
Originally Posted by xstuntman View Post
I would start with why the battery would be low.
Not charging completely?
Weak connections?
The battery is low when the car has sat for a month not started. The battery is fine but the car does have a slow drain on the battery but that’s normal.
OHIOSS is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2021, 07:53 PM   #7
Rock-It Man
376 cubic inches of fun
 
Rock-It Man's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS A6
Join Date: Jul 2010
Location: MA
Posts: 3,506
Quote:
Originally Posted by OHIOSS View Post
The battery is low when the car has sat for a month not started. The battery is fine but the car does have a slow drain on the battery but that’s normal.
How old is the battery?
Rock-It Man is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2021, 07:37 AM   #8
xstuntman

 
Drives: 2012 Victory Red LFX
Join Date: Dec 2012
Location: west central Texas
Posts: 935
Quote:
Originally Posted by OHIOSS View Post
The battery is low when the car has sat for a month not started. The battery is fine but the car does have a slow drain on the battery but that’s normal.
My car sits in my shop usually four to eight weeks and never any issues. Mine went dead during a three month time out and it was 7.5 years old.
__________________
Caddy for life at Bushwood Country Club.

Last edited by xstuntman; 09-27-2021 at 09:43 AM.
xstuntman is online now   Reply With Quote
Old 09-28-2021, 07:57 AM   #9
Wizard1183

 
Wizard1183's Avatar
 
Drives: ABM SS2/RS M6
Join Date: Apr 2011
Location: Lafayette,LA
Posts: 2,013
Send a message via Yahoo to Wizard1183
I never had issues. I bought a new battery after 8 yrs old. It sits. But I did buy a battery tender recently. Tired of having to take everything out the trunk to get to battery. In past 3 yrs I bet I drove a total of 20 miles
__________________


Life is short, drive it like you stole it!
Wizard1183 is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9 Beta 4
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions, Inc.