Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com
 
Fabberge
Go Back   Camaro5 Chevy Camaro Forum / Camaro ZL1, SS and V6 Forums - Camaro5.com > Technical Camaro Topics > Audio, Video, Bluetooth, Navigation, Radar, Electronics Forum

Audio, Video, Bluetooth, Navigation, Radar, Electronics Forum All audio, video, bluetooth, nav, radar, and electronics discussions.

Reply
 
Thread Tools
Old 04-27-2009, 12:26 PM   #1
Embalmer
2G1FT1EWXA9103351
 
Embalmer's Avatar
 
Drives: 2SS RS, SIM, 6pd, 20"Alum
Join Date: Oct 2008
Location: Canton, Michigan
Posts: 608
FAT32 40GB Portable HD Didn't Work

So my Smartdisk FireLite 40GB Portable USB 2.0 Hard drive - formatted to FAT32 did not work in the Camaro.

It powered it up but it didn't work.

I thought perhaps it just had to load for a long time but then I noticed - when I add a bunch of songs to a thumb stick and pop it in - it will load the first song and then it comes up and says "Indexing..." so I see it's reading the songs.

When I pop the portable hard drive in it doesn't switch to the USB device automatically like the thumbstick and it doesn't do any type of indexing - sooo... pretty sure it doesn't work.

If I get my hands on some other types of portable hard drives, I'll try them out.
Embalmer is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:28 PM   #2
UCF w00t
Geek
 
UCF w00t's Avatar
 
Drives: IOM 2010 Camaro 2SS
Join Date: Oct 2008
Location: Orlando
Posts: 4,456
Interesting. I'm assuming the drive is getting power and spinning up? How does the device show up in the device manager on your computer? USB Mass storage? I see that it can use an external power source if the bus doesn't supply enough power, have you tried this?
UCF w00t is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:29 PM   #3
CamaroSkooter
Retarded One-Legged Owl
 
CamaroSkooter's Avatar
 
Drives: 2010 Black Camaro 2SS
Join Date: Oct 2008
Location: San Antonio, TX
Posts: 9,668
Well that's a bummer! There's going to be a lot of bummed individuals if this holds true for all external HDD's :(
CamaroSkooter is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:30 PM   #4
dodson914
 
Drives: 2008 2500 HD; 2008 G8 GT #199
Join Date: Apr 2009
Location: Arlington, TX
Posts: 239
Do any external HD work on cars? I would not have thought it would.
dodson914 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:31 PM   #5
Croathlete
Danny
 
Croathlete's Avatar
 
Drives: 2010 Camaro 2SS/RS
Join Date: Nov 2007
Location: NYC
Posts: 1,657
Send a message via AIM to Croathlete
Did you try NTFS?
__________________
2SS/RS CGM with black rally stripes

DON_RAFA describing my Noweeds cutouts - "Very Strong. When I couldn't see you I still heard you. Sounds like your car is pissed at the world."

Please help me fight back by supporting me in the 2010 American Cancer Society's Relay for Life. Every little bit helps. Click here for more information. Thank you to those that have donated!
Croathlete is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:33 PM   #6
Scott@Bjorn3D


 
Scott@Bjorn3D's Avatar
 
Drives: Kami, 2013 2SS LS3 Luvin
Join Date: Oct 2008
Location: Eufaula, Alabama
Posts: 6,015
Send a message via MSN to Scott@Bjorn3D
Depend on how much power the USB drive is pulling. Some actually need to hook to 2 USB ports to get enough power to spin. That could be the issue.
__________________
2013 2SS, GM Strut Tower Brace, CAI Intake Black, VMAX TB, Elite Catch Can, Hotchkis Chassis Brace, Hurst Shifter, 3.91 1LE Complete Rear End, NPP, 1LE Track Pack,Factory Reproductions Style 41 ZL1 Fitment Wheels 10" on all 4 corners
Scott@Bjorn3D is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:35 PM   #7
Embalmer
2G1FT1EWXA9103351
 
Embalmer's Avatar
 
Drives: 2SS RS, SIM, 6pd, 20"Alum
Join Date: Oct 2008
Location: Canton, Michigan
Posts: 608
Quote:
Originally Posted by UCF w00t View Post
Interesting. I'm assuming the drive is getting power and spinning up? How does the device show up in the device manager on your computer? USB Mass storage? I see that it can use an external power source if the bus doesn't supply enough power, have you tried this?
Under "My Computer" shows up as a "Local Disk" under "Type".

Under "Safely Remove Hardware" it shows up as "USB Mass Storage Device".

It is getting power and I can hear it cranking...but it's kind of like a stutter ... I just plugged it into my laptop and it's a full spin...not sure that it did that in the maro....

I have "not" tried an external power supply yet... I don't have a cord. I will try it if I can get a cord for it.
Embalmer is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:36 PM   #8
Embalmer
2G1FT1EWXA9103351
 
Embalmer's Avatar
 
Drives: 2SS RS, SIM, 6pd, 20"Alum
Join Date: Oct 2008
Location: Canton, Michigan
Posts: 608
Quote:
Originally Posted by Croathlete View Post
Did you try NTFS?
No I didn't. I've heard most people have worse results with that though...
Embalmer is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:38 PM   #9
CamaroSkooter
Retarded One-Legged Owl
 
CamaroSkooter's Avatar
 
Drives: 2010 Black Camaro 2SS
Join Date: Oct 2008
Location: San Antonio, TX
Posts: 9,668
And I believe once you format it to NTFS, you can't go back to FAT32...
CamaroSkooter is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 12:41 PM   #10
Scott@Bjorn3D


 
Scott@Bjorn3D's Avatar
 
Drives: Kami, 2013 2SS LS3 Luvin
Join Date: Oct 2008
Location: Eufaula, Alabama
Posts: 6,015
Send a message via MSN to Scott@Bjorn3D
Did the USB cable that came with it have a Y splitter with 2 usb connectors? If it did one is power only. You could test this theory by plugging the power only connector into the USB on the notebook and the other into the cars USB and see if it works.
__________________
2013 2SS, GM Strut Tower Brace, CAI Intake Black, VMAX TB, Elite Catch Can, Hotchkis Chassis Brace, Hurst Shifter, 3.91 1LE Complete Rear End, NPP, 1LE Track Pack,Factory Reproductions Style 41 ZL1 Fitment Wheels 10" on all 4 corners
Scott@Bjorn3D is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 01:24 PM   #11
Embalmer
2G1FT1EWXA9103351
 
Embalmer's Avatar
 
Drives: 2SS RS, SIM, 6pd, 20"Alum
Join Date: Oct 2008
Location: Canton, Michigan
Posts: 608
Quote:
Originally Posted by Scott@Bjorn3D View Post
Did the USB cable that came with it have a Y splitter with 2 usb connectors? If it did one is power only. You could test this theory by plugging the power only connector into the USB on the notebook and the other into the cars USB and see if it works.
It did not. It actually has a jack for power and a switch to tell it which power source to use - external or USB.

I just need to find a jack that fits...can prolly put one together pretty easy.
Attached Images
 
Embalmer is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 01:37 PM   #12
CamaroSkooter
Retarded One-Legged Owl
 
CamaroSkooter's Avatar
 
Drives: 2010 Black Camaro 2SS
Join Date: Oct 2008
Location: San Antonio, TX
Posts: 9,668
The device didn't come with a power supply in the box? Or did it only come with the 120V wall outlet power supply?
CamaroSkooter is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 01:43 PM   #13
Embalmer
2G1FT1EWXA9103351
 
Embalmer's Avatar
 
Drives: 2SS RS, SIM, 6pd, 20"Alum
Join Date: Oct 2008
Location: Canton, Michigan
Posts: 608
It was a couple of years ago when I bought it... honestly I don't think it came with a power cord at all! I think it just had the USB cable with it.

Going to make one though.....
Embalmer is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 01:47 PM   #14
CamaroSkooter
Retarded One-Legged Owl
 
CamaroSkooter's Avatar
 
Drives: 2010 Black Camaro 2SS
Join Date: Oct 2008
Location: San Antonio, TX
Posts: 9,668
Hmm, I hope you get the voltage/amperage correct, cause I've fried electronics before because I didn't get the right type of power supply.

Good luck
CamaroSkooter is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 02:32 PM   #15
Embalmer
2G1FT1EWXA9103351
 
Embalmer's Avatar
 
Drives: 2SS RS, SIM, 6pd, 20"Alum
Join Date: Oct 2008
Location: Canton, Michigan
Posts: 608
Quote:
Originally Posted by CamaroSkooter View Post
Hmm, I hope you get the voltage/amperage correct, cause I've fried electronics before because I didn't get the right type of power supply.

Good luck
5V. Not sure what the current is...but oh well

Either way, I will report my success or failure.
Embalmer is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 03:14 PM   #16
levi1922

 
levi1922's Avatar
 
Drives: 2LT RS CGM
Join Date: Apr 2009
Location: Texas
Posts: 1,379
i think it would be over all easier to get a flash drive,
and you can get a 8 gig that will hold plenty of songs for not that much money.
__________________
levi1922 is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 04:22 PM   #17
MTron
 
Drives: 99 Grand Prix
Join Date: Jul 2007
Location: Toronto
Posts: 334
Quote:
Originally Posted by Embalmer View Post
5V. Not sure what the current is...but oh well

Either way, I will report my success or failure.
i have never seen a laptop hd that draws more then 10 watts, so i think if you can supply at least 2 amps at 5 volts u should be good to go!

As for why this is happening in the first place....well, power would be my first idea...after that...could be an incompatibility with the ATA chipset in the external...try another drive perhaps??? As well, maybe you should try changing the allocation unit size when formatting, try using all default setting when u format it, including the allocation size, if that doesnt work try 4096 bytes, which is a common size (dunno if its the default size tho...might be the same! lol)

also, try putting the music into a directory instead of just in the root of the drive, ie put all the music in a folder called music for ex e:\\Music\all ur stuff
MTron is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 08:59 PM   #18
SemperFi
U.S. Marine Corps
 
SemperFi's Avatar
 
Drives: 2009 Ducati Streetfighter
Join Date: Oct 2008
Location: Central Texas
Posts: 407
Quote:
Originally Posted by levi1922 View Post
i think it would be over all easier to get a flash drive,
and you can get a 8 gig that will hold plenty of songs for not that much money.
Sandisk Cruzer - 16 gb for under 30 with free shipping.

http://www.amazon.com/SanDisk-Cruzer...MFVS4E8H3FJMMY

knock it outta the park with this sweet wallet sized 320gb Western Digital HDD. Its small and brand new, takes less power than the clunky old disks $70

http://www.amazon.com/Western-Digita...0883879&sr=1-1
Attached Images
 
__________________

Texas Residents: Join the Texas social group!

Semper Fi!
SemperFi is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 09:04 PM   #19
UCF w00t
Geek
 
UCF w00t's Avatar
 
Drives: IOM 2010 Camaro 2SS
Join Date: Oct 2008
Location: Orlando
Posts: 4,456
Quote:
Originally Posted by SemperFi View Post

knock it outta the park with this sweet wallet sized 320gb Western Digital HDD. Its small and brand new, takes less power than the clunky old disks $70

http://www.amazon.com/Western-Digita...0883879&sr=1-1
That's what he's trying (different brand/size but same idea). And it's not working.
UCF w00t is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 09:13 PM   #20
cyberbro

 
cyberbro's Avatar
 
Drives: Soon to be 2010 Camaro
Join Date: Mar 2009
Location: Long Island, New York
Posts: 901
I have a radical idea? See what the owners Manual says!

I'm sure it will have a list of what will work and will not work in the USB?
__________________
Camaro Dream on hold for now. But when I go for it I will only buy from BeckyD@RodgersChevrolet.
cyberbro is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 09:35 PM   #21
franknbeans
Whipped
 
franknbeans's Avatar
 
Drives: 2010 CAMARO
Join Date: Sep 2008
Location: Pittsburgh-ish - PA
Posts: 4,088
owners manual. . . hell that's the same as asking a guy to read the book for the xbox game he just bought or to read the directions before putting that desk together.
__________________
The "ManCard"

franknbeans is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2009, 09:37 PM   #22
trudawg660

 
Drives: 2006 Dodge Charger / 2SS IOM
Join Date: Dec 2008
Location: United Kingdom
Posts: 1,642
i don't own that much music i think its 36GB am just going to buy a 64GB flash drive
trudawg660 is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2009, 11:05 PM   #23
etrigan
 
etrigan's Avatar
 
Drives: 2010 2SS/RS Black Camaro
Join Date: Oct 2008
Location: Dallas
Posts: 307
Any new news? I've actually bought a WD 320GB drive just for the car. Now, I may have to try something different.

As a guess, I would stick to FAT32 and avoid NTFS. One thing that you might need to do is do multipule partitions and drop no more than 10,000 songs on each partition.
__________________
"No matter where you go, there you are."
-B.B.

VIN #2G1FT1EW6A9106795


1100, Preliminary order accepted:10/13/08
6000, Del. to me:5/20/09
etrigan is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2009, 11:22 PM   #24
levi1922

 
levi1922's Avatar
 
Drives: 2LT RS CGM
Join Date: Apr 2009
Location: Texas
Posts: 1,379
Quote:
Originally Posted by franknbeans View Post
owners manual. . . hell that's the same as asking a guy to read the book for the xbox game he just bought or to read the directions before putting that desk together.
haha, thats is one of the things i am looking forward to! i always read them!
__________________
levi1922 is offline   Reply With Quote
Old 05-06-2009, 09:33 PM   #25
Embalmer
2G1FT1EWXA9103351
 
Embalmer's Avatar
 
Drives: 2SS RS, SIM, 6pd, 20"Alum
Join Date: Oct 2008
Location: Canton, Michigan
Posts: 608
Didn't get the external power supply hooked up yet... will try to do that soon.

My Sandisk 16gb thumbstick/flash drive works great though..... Just FYI.
Embalmer is offline   Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
This site is like crack. You know you're addicted to Camaro5 when... GameOver620 5th Gen Camaro SS LS LT General Discussions 463 01-03-2011 02:28 PM
work outs on Demand Iroczlover Off-topic Discussions 0 02-21-2009 12:09 PM
How does Cell Service Work with OnStar and Bluetooth? 69er Audio, Video, Bluetooth, Navigation, Radar, Electronics Forum 5 01-03-2009 01:31 PM
If the El Camaro makes it to production.... Silverado General Automotive + Other Cars Discussion 8 02-21-2008 10:17 AM
Anyone Work In The Auto Industry? AirGoya Off-topic Discussions 1 07-31-2007 06:36 PM


All times are GMT -5. The time now is 05:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.